GRADSKI MUZEJ: Otvorena izložba Srednjovjekovna čudovišta

1512 0

NOVA GRADIŠKA – Gradski Muzej Nova Gradiška u suradnji s Muzejom Hrvatskog zagorja –Dvor Veliki Tabor organizirao je hvalevrijednu i zanimljivu izložbu „Srednjovjekovna čudovišta- reljefni prikazi na keramičkim pećnjacima“. Izložba je rezultat zajedničkih napora više muzeja koji su prikupljali građu.

Marija Mihaljević, ravnateljica Gradskog muzeja, pozdravila je okupljene Novogradiščane i zahvalila svima koji su prikupljali građu za ovu izložbu, a to su Gradski muzej Bjelovar, Centar za kulturu Čazma-Gradski muzej Čazma, Gradski muzej Požega, Grad Orahovica- Gradski muzej Orahovica, Muzej Međimurja Čakovec, Muzej Moslavine Kutina, MHZ-Muzej seljačkih buna i Samoborski muzej.

-Zahvaljujem svima na dolasku, prvenstveno našim domaćinima. Riječ je o specifičnoj arheološkoj izložbi jer ovdje izlažemo samo jednu vrstu građe. Pećnjaci dolaze iz srednjega vijeka i vezani su uz kontinentalnu klimu, dolaze iz Švicarske i vrlo brzo postaju reljefno ukrašeni. S njima sam se susrela radeći u Dvoru Velikom Taboru. Ovom sam izložbom željela popularizirati srednjovjekovnu arheologiju i ovu vrstu građe i upozoriti da te dijelove srednjovjekovne arheologije možemo iščitati iz reljefnih prikaza koji su me pomalo iznenadili.

Kako je došla ideja za ovu izložbu naziva Srednjovjekovna čudovišta? Jer na njima zaista pronalazimo čudovišta.Svima su znana čudovišta poput grifona, zmajeva i sirena koji imaju tradiciju puno dužu od srednjeg vijeka, ali ih pronalazimo i u srednjem vijeku i kombinacijom povijesno literarnih izvora može se iščitati koja je bila njihova simbolika i što su oni predstavljali ljudima srednjeg vijeka.

Izložba je koncipirana u tri tematske cjeline, prva prikazuje tipološki razvoj pećnjaka, druga prikazuje čudovišta, a treća je cjelina rezervirana za legende i basne budući da i njih pronalazimo na kalijevim pećima.

Nadam se da vam ova izložba neće biti jedno strašno, čudovišno iskustvo već da ćete uživati u zanimljivim prikazima i pričama koje smo uspjeli dočarati video materijalom kroz video filmove „Sirenin pjev“ i „Rekonstrukcija renesansnih peći – rekla ja dr.sc. Ivana Škiljan autorica izložbe.

Related Post