GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA NOVA GRADIŠKA U 2012. GODINI

713 0

NOVA GRADIŠKA, 10. siječanj 2013. – Ne zanemarujući redovite djelatnosti koje proizlaze iz misije i principa Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška u 2012. godini

organiziralo je brojne aktivnosti s ciljem da se građanima, posebno mladeži, ukaže na nužnost zajedničkog djelovanja i pružanja pomoći socijalno ugroženim i unesrećenim građanima. I ova je godina potvrdila nužnost za edukativnim i preventivnim djelovanjem.

 

Uz organiziranje mreže i članstva CK, prihvat i distribuciju humanitarne pomoći, provođenje zdravstvenih i socijalnih programa, od redovnih aktivnosti u prošloj godini treba izdvojiti rad službe traženja, pripreme za djelovanje u katastrofama, a posebno rad s mladeži CK.

 

NATJECANJE MLADEŽI CRVENOG KRIŽA: Najbolje ekipe OŠ „Ljudevit Gaj“ i Gimnazije

 

Ekipe Osnovne škole „Ljudevit Gaj“ i Gimnazije pobjednici su 14. lokalnog natjecanja mladeži Crvenog križa održanog 24. ožujka u Novoj Gradiški. Pokazali su najviše teoretskog znanja iz povijesti CK, međunarodnog humanitarnog prava, UN konvencijama o ljudskim i pravima djeteta te pružanju prve pomoći.

Ekipa OŠ „Ljudevit Gaj“ nastupila je u sastavu: Lucija Matijašević, Maja Bušić, Lara Josipović, Marija Soledad Vivalos Bijelić, Leona Kao i Stjepan Višić. Voditeljica i mentorica je bila Nevenka Bijelić.

Ekipa Gimnazije nastupila je u sastavu: Tara Prša, Slavica Petrović, Antonija Senić, Inga Jambrošić, Tamara Marjanović i Andrea Lach. Voditeljica i mentorica je bila Zrinka Ivanišević.

U konkurenciji podmlatka CK nastupile su i ekipe 2 OŠ „Ljudevit Gaj“, OŠ „Markovac“ Vrbova, OŠ „Matija Antun Relković“ Davor, OŠ „Ante Starčević“ Rešetari i OŠ „Mato Lovrak“ Nova Gradiška, a u konkurenciji mladeži CK i ekipa 2 Gimnazije Nova Gradiška. Otvarajući natjecanje, ravnatelj Gradskog društva CK Franjo Pavlović, zahvalio je voditeljima mladeži u osnovnim i srednjim školama koji rade s mladima u školskim aktivnostima i provode i propagiraju zdravstvene i socijalne sadržaje, šire znanja o Međunarodnom pokretu i Hrvatskom CK, te razvijaju prijateljstva i toleranciju. Ekipe pobjednice plasirale su se na međužupanijsko natjecanje mladeži CK koje je održano u Vukovaru.

 

SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI POSVEĆEN DJECI

 

Na središnjem gradskom trgu Svjetski dan prve pomoći obilježilo je Gradsko društvo Crvenog križa. Bila je to prigoda da mladež Crvenog križa u suradnji s Hitnom medicinskom pomoći, patronažnom službom i Policijom građanima prikaže pružanje prve pomoći unesrećenim osobama. Građani su se mogli upoznati i s drugim djelatnostima Crvenog križa, te kontrolirati tlak i šećer u krvi. Hrvatski Crveni križ odlučio je posvetiti Svjetski dan prve pomoći djeci, budući da su ozljede vodeći uzrok smrti djece i adolescenata u dobi do 19 godina. Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca ističe da nitko nije izuzet rizika od ozljeđivanja, a da svi imamo sposobnost naučiti pružati prvu pomoć. Također ističe da je za spašavanje života, uz kontinuirano stjecanje i obnavljanje znanja i vještina postupaka prve pomoći, izuzetno važno izgrađivati svijest o potrebi solidarnog pomaganja i primjeni naučenih vještina u neželjenim životnim situacijama kao i u situacijama masovnih nesreća i katastrofa.

 

DAN DOBROVOLJNIH DAVATELJA KRVI

 

Tradicionalno, u povodu 25. listopada Dana dobrovoljnih davatelji krvi, u restoranu Maksimilijan okupili su se dobrovoljni davatelji krvi s novogradiškog područja. Višestruki davatelji krvi primili su priznanja i pohvale za iskazanu humanost i družili se. Zahvalnice, povelje zahvalnosti i prigodne poklone HCK I Brodsko-posavske županije dobilo je 99 dobrovoljnih darovatelja krvi.

Za 100 puta darovanu krv odličja Crvenog križa dobio je DRAGAN RUŠKAN iz Nove Gradiške.

Za 35 puta darovanu krv (računa se kao 50 puta darovanu krv za muškarce) priznanja i poklone dobile su DANICA BRLIĆ I NEVENKA IVANČIĆ iz Davora

Za 50 puta darovanu krv nagrađeni su ANTUN BAKUNIĆ iz Banićevca, IVAN MANDIĆ iz Baćindola, TOMISLAV MARAKOVIĆ iz Nove Gradiške, DARKO MARTINOVIĆ iz Giletinaca i SAFET MELIĆ iz Stare Gradiške.

Priznanja i poklone uručili su im Franjo Pavlović, ravnatelj Županijskog i Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška, dr. Dražen Oršulić i ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška. Marijan Radić u ime Grada Nova Gradiška odličje Crvenog križa uručio je Draganu Ruškanu za 100 puta darovanu krv. Grad je Dragana Ruškana darivao i ručnim satom.

Dr. Dražen Oršulić i Marijan Radić zahvalili su dobrovoljnim darovateljima krvi za iskazanu humanost i spremnost da se odazovu na redovne akcije dobrovoljnog darivanja krvi, ali i one izvanredne kada je potrebna krv određene krvne grupe da bi se spasio život. Darovanom krvi mnogima ste bili svjetlost u tami, novo rođenje, ne pitajući tko je on i zašto mu je krv potrebna – kazao je Franjo Pavlović.

 

MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

 

Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška u suradnji sa osnovnim školama „Ljudevit Gaj“ i „Mato Lovrak“ u izlogu bivše NAME postavilo je izložbu učeničkih radova na temu „Bake i Dide“. Druženje starijih sugrađana i mladeži , predavanje dr. Dragoljuba Kocića na temu života u trećoj dobi te priredba po nazivom „Pjesma, ples i glazba“ održani su u prostoru bivše NAME. Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. godine, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.

Related Post

NORIJADA

Autor - 18/05/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 17. svibnja 2016. – Točno u podne 17. svibnja 265 maturanata novogradiških srednjih škola, Elektrotehničke i ekonomske, Industrijsko-…

STANJE NA TRŽIŠTU RADA

Autor - 15/12/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 15. prosinac 2012. – Na evidencijama nezaposlenih na burzi rada ništa novo. Sve je duži popis onih koji…

LOŠ PRIMJER

Autor - 05/04/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 5. travanj 2013. – Poslovnica Zagrebačke banke u Novoj Gradiški nije više među 35 poslovnica u svim većim…