GRADSKO VIJEĆE

786 0

Bez kredita od 11 milijuna kuna teško će biti realizirani projekti koji se dijelom financiraju iz gradskog proračuna i vjerojatno će te investicije doći u pitanje – kazao je gradonačelnik Josip Vuković.

 

NOVA GRADIŠKA, 22. ožujak 2013. – Jučerašnja sjednica Gradskog vijeća imala je uvod u konferenciji za novinare koju je sazvao predsjednik HDSSB- a Josip Mikšić, koji je zajedno s Dinkom Matijević i Dubravkom Gubićem imao primjedbe na tri točke dnevnog reda, ponajprije na novo kreditno zaduženje.

 

Liječnička pomoć za ljubitelje kredita

-Van svake logike i objektivnih potreba uvršteno je kreditno zaduženje od 11 milijuna kuna, a na kraju smo mandata.U čijoj je to ludoj glavi stvorena takva ideja? Svi koji taj prijedlog budu podržali trebaju pod hitno potražiti liječničku pomoć. Odluku o novom kreditnom zaduživanju treba prepustiti onima koji dođu na vlast poslije izbora – kazao je Mikšić.

Dubravko Gubić smatra da prijenos vodnih građevina s Grada na Slavču treba skinuti s dnevnog reda jer vijećnici nisu dobro upućeni što se sve može dogoditi s imovinom vrijednom 18 milijuna kuna u slučaju da Slavče ode u stečaj. Za Dinku Matijević nije prihvatljivo da Grad istupa iz projekta Lokalne akcijske grupe u kojoj je još devet općina, a osniva novu samo s općinom Dragalić.

 

Bez kredita upitna izgradnja kapitalnih objekta

Dakako, o svim ovim pitanjima bilo je govora na sjednici Vijeća, a najmanje o zaduživanju Grada jer je gradonačelnik, ocjenjujući da nema dovoljnu potporu vijećnika, povukao tu točku s dnevnog reda. Rasprave o zaduženju, a kako stvari stoje i nužnom zaduženje, neće se moći izbjeći jer Grad u proračunu nema novca za tek minimalno sufinanciranje kapitalnih projekta za koje novac daju ministarstva i fondovi. Grad treba osigurati 17,2 milijuna kuna i kredit je, kako obrazlaže gradonačelnik jedino rješenje. -Bez kredita od 11 milijuna kuna teško će biti realizirani projekti koji se dijelom financiraju iz gradskog proračuna i vjerojatno će te investicije doći u pitanje – kazao je gradonačelnik Josip Vuković.

 

Vodne građevine za sada ostaju Gradu

Nije prošao prijedlog Dubravka Gubića da se s dnevnog reda skine prijedlog odluke o prijenosu komunalnih vodnih građevina na Slavču, ali nije od strane vijećnika ni prihvaćen. Oporbeni vijećnici nisu prihvatili obrazloženje gradonačelnika da se radi o građevinama koje su izgrađene ulaganjem Hrvatskih voda na području grada i koje su bez naknade prenijete na Grad. Sada ih treba, isto tako bez naknade, prenijeti Slavči na upravljanje, kazao je Josip Vuković, a kao argument nije pomogla tvrdnja da one ne mogu biti dio stečajne mase ako se eventualno Slavča nađe u stečaju.

 

Mukotrpan put do vode i novog vodovoda

Iako su, nakon temeljitih obrazloženja direktora Slavče Davora Rukavine prihvaćeni prijedlozi akata kojima se usklađuje pravni status i poslovanje Slavče prema Zakonu o vodama i akti o pristupanju podprojektu Regionalni vodovod Davor-Nova Gradiška, osnivanju i sjedištu nove tvrtke, o opskrbi i distribuciji vode sigurno će još u narednom periodu biti riječi, jer kako sada stvari stoje problem nije mali. Kako je naglasio Davor Rukavina prije nekoliko godine nije se razmišljalo o mogućnosti da grad ima problema s opskrbom vodom. Potrebno se stoga dobro organizirati, osigurati dovoljno vode, izgraditi novu vodnu infrastrukturu, a prije toga uskladiti interese sa susjednim općinama, posebno Općinom Davor.

Unatoč neslaganju vijećnika HDSSB-a o izlasku Grada iz Lokalne agencijske grupe u kojoj su 24 projektna prijedloga u koje je, kako je obrazložila Dinka Matijević, utrošeno dvije godine rada, nadglasavanjem je prihvaćen prijedlog o osnivanju novog LAG-a zajedno s Općinom Dragalić.

Related Post

BAZEN NA SUHOM

Autor - 03/06/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 3. lipanj 2012. – Kako sada stvari stoje s količinom vode i punjenjem akumulacije Bačica Novogradiščani ovoga ljeta…