SJEDNICA KOORDINACIJSKOG ODBORA ZA PROVEDBU AKCIJE GRADOVI I OPĆINE – PRIJATELJI DJECE

415 0

Usvajani su Strategija za ostvarivanje prava i potreba djece na području Grada Nova Gradiška za razdoblje 2014. – 2017. godine i Izvedbeni plan za 2014. godinu.

 

NOVA GRADIŠKA, 5. veljače 2014. – Na danas održanoj sjednici Koordinacijskog odbora za provedbu Akcije gradovi i općine – prijatelji djece, usvojena su dva značajna akta u kojima su precizno nabrojane brojne aktivnosti za djecu i s djecom koje će provesti osnovne i srednje škole, gradske institucije, udruge i organizacije civilnog društva.

Usvajani su Strategija za ostvarivanje prava i potreba djece na području Grada Nova Gradiška za razdoblje 2014. – 2017. godine i Izvedbeni plana za ostvarivanje prava i potreba djece na području grada za 2014. godinu. Za njih je predsjednica Koordinacijskog odbora i zamjenica gradonačelnika mr. Ljiljana Lukačević, rekla da su provedivi i da su za njih osigurana sredstva. Trebali bi u konačnici biti put za dobivanje prestižnog priznanja Grad prijatelj djece.

Treba istaknuti da se najveći broj aktivnosti sustavno već provodi, a brojni njihovi akteri, bilo kroz profesionalnu djelatnost, ili što je često, kroz volonterski rad u organizacijama civilnog društva, doprinose kvalitetnim sadržajima koji se tijekom godine provode u cilju edukativnog i kreativnog druženja djece i s djecom. Tim i drugim aktuvnostima stvaraju bolje okruženje za život djece i mladeži u našem gradu.

Cilj je, kako je naglašeno, održati i unaprijediti postojeće aktivnosti i uvesti nove.

Strategija za ostvarivanje prava i potreba djece na području grada Nova Gradiška definira ulogu tijela lokalne uprave i samouprave, stručnih službi, ustanova, udruga građana, roditelja i drugih odraslih, te ih obvezuje da čine što najviše mogu kako bi se svako dijete potpuno i skladno razvijalo i pripremalo za život i korisno djelovanje u zajednici. Strategija afirmira holistički pristup cjelokupne zajednice usmjerene na dobrobit djece, stvarajući sigurno i poticajno okružje za djecu. Razrađuje deset programskih područja važnih za život djece: od programiranja i planiranja, osiguravanja financijskih sredstava i podrške udrugama za djecu, stvaranja uvjeta za zdravlje, odgoj, obrazovanje, socijalnu skrb za djecu, kulturu i šport, do slobodnog vremena i rekreacije za djecu, te podrške i pomoći roditeljima u skrbi i odgoju djece.

 

Treba istaknuti, a to su učinili svi članovi Koordinacijskog odbora, da su brojne aktivnosti koje se provode u gradu rezultat angažiranja i volje velikog broja ljudi. Na njih, rečeno je, mogu svi biti ponosni. Oni su razlog optimizmu i realnim očekivanjima da će Nova Gradiška od jesni nositi prestižno priznanje – Grad prijatelj djece. Usvajajući navedene akte članovi Koordinacijskog odbora preuzeli su i odgovornost za njihovo izvršenje.

Related Post

NOVOGRADIŠKO GLAZBENO LJETO

Autor - 11/08/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 11. kolovoza 2014. – Sve smo bliže ovogodišnjem partyu elektronske glazbe poznatim pod nazivom Fresh Air Party u…

LJETO GLAZBE I KULTURE

Autor - 13/07/2015 0
Dogodila se 10. srpnja zahvaljujući Mažoretkinjama grada Nova Gradiška, Plesnom studiju Marine Mihelčić i Rođendaonici Nova Gradiška i pretvorila središnji…