GRADSKO VIJEĆE

603 0

NOVA GRADIŠKA, 29. travnja 2014. – Gradskim vijećnicima trebalo je danas sat vremena da usklade dnevni red. Prijepor je nastao u odnosu na predloženi dnevni red prijedlogom Josipa Mikšića koji je u ime HDSSB-a zatražio

da se s dnevnog reda skinu druga i treća točka dnevnog reda. Druga točka bila je prijedlog izmjena i dopuna gradskog proračuna za 2014. godinu, a te u trećoj su sve te promjerne obrazložene kroz programe. Mikšiću nisu bile jasne neke stavke u predloženim izmjenama proračuna a osnovna primjedba upućena je gradonačelniku jer su predložene izmjene proračuna donijete bez HDSSB-a. Naglasio je da je proračun usvojen konsenzusom svih vijećnika, osim jednog, pa smatra da to isto tako treba biti i s izmjenama proračuna.

 

Sličnog je stava bio i Vinko Grgić (SDP) koji je predložio da se predstavnici svih stranaka u Vijeću nađu i dogovore izmjene. Gradonačelnik Željko Bigović složio se s primjedbama i predložio da se 2., 3. i 6. točka stave na kraj dnevnog reda, da se o njima danas ne raspravlja već u nastavku sjednice koja će se održati, kako je dogovoreno održati u utorak. Do tada će se sastati predstavnici svih stranaka koje participiraju u Vijeću i uskladiti promjene.

Kao što je postalo uobičajeno i današnji aktualni sat se odužio više od sata. Umjesto jasnih pitanja i poštovanja poslovnika vezano za dužinu istupanja vijećnika pretvorio se opet u komentare, izlaganja, rasprave, sugestije i štošta drugo, na što je predsjednika Vijeća Josipa Mikšića upozorio Miroslav Prpić tražeći da se poštuje poslovnik o radu vijeća.

Dr. Dražen Oršulić (HDZ) upitao je gradonačelnika tko je sve pozvan na otvaranje radova na južnoj gradskoj obilaznici ustvrdivši da je to bio predizborni skup SDP-a. Nije se s njim složio Vinko Grgić (SDP) koji je redom nabrojao ljude koji su iz ostalih stranaka ( HDZ, HSLS, HDSSB,HSS) bili na otvaranju radova, ustvrdivši da je ispred novogradiškog SDP-a bio samo on i da nema potrebe na jednom takvom skupu brojati krvna zrnca prisutnima. Gradonačelnik Bigović je kazao da je organizator bila Općina Rešetari i da se on tamo ugodno osjećao. Nije propustio priliku istaknuti koji sve značaj izgradnja južne gradske obilaznice ima za Industrijski park i grad, te isto tako projekt vodoopskrbe i izgradnje uređaja za pročišćavanje, koji je tamo također predstavljen.

Miroslav Prpić (HDZ) upitao je što se poduzima da se vandalizmu, kako je nazvao, preuređivanje terasa u gradu po principu kako tko hoće. Naveo je primjer terase na gradskom trgu ispod prozora gradonačelnika i primjedbe gradskog Arhitektonskog vijeća koje nisu uvažene pa je sada u postupku legalizacije. S njim se nisu složili Dubravko Gubić (HDSSB) i dr. Damir Japundžić (HDSSB) koji su smatrali da se radi o napadu na ugostiteljsko i obrtništvo općenito udar na obrtništvo, te zapošljavanje. Prpić im je replicirao kazavši da su to vrlo opasne optužbe, da nije protiv zapošljavanja, ali da reda mora biti.

 

Od ostalih vijećničkih pitanja izdvojimo pitanja Zorice Popović (SDP). Zatražila je odgovor o trošenju kredita koji je grad podigao u iznosu od 11 milijuna kuna, te u kojoj su fazi projekti u koje će se novac utrošiti. Požalila se i na smrdljivu vodu koja teče iz slavina. O utrošku sredstava i projektima govorio je gradonačelnik Bogović kazavši da se sve vidi u rebalansu proračuna. Za vodu je kazao da ima neugodan miris ali da je kemijski i bakteriološki ispravna.

Dr. Ljepša Rakas-Vujčić predložila je postavljanje spomen obilježja žrtvama koje su stradale kod Doma kulture prilikom bombardiranja 21. rujna 1991. godine. Da se na tome radi kazali su zamjenik gradonačelnika Dario Ban i Josip Mikšić, a Željko Bešlić (HDZ) upozorio je ružan izgled spomen obilježja podignutim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu i zatražio da se izradu ovog spomen obilježja angažiraju struka, arhitekti i kipari.

Marijan Radić (SDP) upitao je što jer s projektom odlagališta otpada na Šaguljama i upozorio je na aktivnosti Grada Slavonskog Broda i njihovog gradonačelnika koji lobiraju da županijsko odlagalište otpada bude u Slavonskom Brodu. Da nema bojazni da se tako nešto dogodi kazao je zamjenik gradonačelnika Dario Ban ustvrdivši da će na Šaguljama niti županijsko, a vjerojatno i regionalno odlagalište otpada te da je Nova Gradiška po tom pitanju daleko ispred Slavonskog Broda.

Vijećnici su danas raspravljali i o prijedlozima odluka o pristupanju izradi strategije grada Nova Gradiška za razdoblje 2015. -2015. godine i socijalne skrbi, načinu provođenja izbora članova vijeća mjesnih odbora i raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora, te prijedlozima odluka o ugostiteljskoj djelatnosti i auto-taksi službe.

 

Related Post

TJEDAN NENASILJA

Autor - 29/05/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 29. svibnja 2014. – Danas je na središnjem gradskom trgu i Ulici slavonskih graničara u okviru Tjedna nenasilja,…

NOVOGRADIŠKO GLAZBENO LJETO

Autor - 14/08/2015 0
U sklopu popratnih sadržaja 20. Novogradiškog glazbenog ljeta, događaj koji je prošle godine iznimno posjećen, a tako se i očekuje…

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Autor - 30/10/2013 0
O iznijetim primjedbama će se očitovati Državno odvjetništvo, kojemu će biti dostavljeno izvješće sudskog vještaka i ovlaštenog revizora zajedno s…