GRADSKO VIJEĆE O PREDLOŽENOM PRORAČUNU ZA 2016. GODINU

1644 0

NOVA GRADIŠKA, 3. prosinac 2015. – Nacrt gradskog proračuna za 2016. godinu s projekcijama za 2017. i 2018. godinu bila je jedna od točaka dnevnog reda na sjednici Gradskog vijeća koja je održana u utorak.

Proračun je optimističan s planiranim prihodom od 56,5 milijuna kuna, što je za 4,5 milijuna više nego u ovoj godini što je kod klubova vijećnika SDP-a i HDSSB-a primljeno s rezervom.

Za razliku od Vinka Grgića (SDP), koji  je kazao da   proračunu nedostaje kreativnosti te da  nema dugoročnih projekta,  Ana Subić (HDZ)   proračun smatra realnim i naglašava  da je blizu  kraj jedne izuzetno teške proračunske godine  u kojoj je prebrođeno kritično razdoblje pa će, kako je naglasila, predloženi proračun za 2016. godinu  za  njegove korisnike značiti više sredstava.

Izražavajući zadovoljstvo što je napokon i gradski bazen našao mjesto u proračunu sa 2 milijuna kuna, Josip Mikšić (HDSSB) je izrazio sumnju u njegovu realnost ustvrdivši da  nerealno planiranje  proračun znači i njegovo neizvršenje, te da se  oslanja na sredstva  iz državnog i županijskog proračuna i Fondove.

Ljiljana Ptačnik (HDZ) je izrazila zadovoljstvo što se planira više sredstava za korisnike proračuna i prigovorila SDP-e što se nitko nije odazvao na koordinaciju koju je  sazvao gradonačelnik. Miroslav Prpić (HDZ)  se založio za objektivnost u raspravi  i  zamjerio esdepeovcima što prigovaraju, a sami  ništa  ne govore o budućnosti. Marijan Radić (SDP) se  požalio što u najznačajnijem  dokumentu grada  nema  ništa o  obnovi i izgradnji komunalne infrastrukture u  Prvči i najavio amandmane. Dubravko Gubić (HDSSB) je  sumnjajući u realnost proračuna upitao  kakva će biti realizacija, ali se i, kako  je kazao,  pozitivno šokirao što  je u proračun uvrštena  obnova gradskog bazena.

Na  primjedbe i pitanja  vijećnika  najprije je odgovorila pročelnica za financije  Liljana Ranisavljević, a potom i gradonačelnik Željko Bigović, koji je istaknuo da se Nova Gradiška razlikuje   od  ostalih  jedinica lokalne samouprave po tome što one  proračun donose u jednom čitanju, te  najavio još jednu koordinaciju političkih stranaka koje su zastupljene u Gradskom vijeću.

-Znajući da se radi o najznačajnijem dokumentu koji donosi Gradsko vijeće sazvao sam koordinaciju političkih stranaka koje su zastupljene u Gradskom vijeću  na koju se nije  odazvao Vinko Grgić, ispred SDP-a.  Pozivam ga  da  do naredne sjednice  zajedno s Marijanom  Radićem pokaže svoju kreativnost i dostave amandmane na vrijeme i ukaže na  nedostatke,  a ne da na sjednicu dođu s desetak amandmana i da to  bude  komedija i cirkus za javnost.

Što će se dogoditi  u 2017. i 2019.  godini nismo htjeli prodavati maglu, već na osnovu projekata koji  su realni i ostvarivi,  to iznijetu u 2016. godini kada vidimo što možemo točno napraviti i realizirati.

Nastavljamo projekte, ali ne možemo uvrstiti u Proračun nešto za što nemamo novca. Može to biti program želja, a realnost je nešto sasvim drugo. Ne možemo potrošiti više nego što imamo čime smo se vodili i u protekle dvije godine. Imamo  pravo s ponosom to nabrajati.

Planirani prihodi  u  2016.  i 2017.  godini su nešto što smo uspjeli dohvatiti. Za proračun 2015. godine se govorilo da je neostvariv i  nerealan  i da ćemo doći u situaciju da nećemo moći isplaćivati plaće. Ipak ćemo ga  u ovoj godini ostvariti u 95 posto slučajeva. Ovaj proračun  je prilično realan i uravnotežen i smatramo  da ćemo ga  u 2016. godini ostvariti u planiranom iznosu – kazao je uz ostalo gradonačelnik Željko Bigović i  naglasio  da će korisnici proračuna  u 2016. godini dobiti 10 posto više sredstava.

 

Related Post

GRADSKI VODOVOD

Autor - 15/08/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 14. kolovoza 2013. – Od Slavče smo primili obavijest o kvaliteti vode za piće: – Obavještavamo vas da…

NAPOKON OBNOVLJEN

Autor - 25/11/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 25. studeni 2015. – Napokon je završena i obnova Dječjeg vrtića „Radost“ koji je od 2010. godine kisnuo…