HODAJ, MOŽDA SE IPAK SVE U DOBRO PRETVORI

1570 0

NOVA GRADIŠKA, 7. prosinac 2015. – Mateo je rođen 18.7.2008. godine u Novoj Gradiški. Do svoje dvije i pol godine činio se kao potpuno zdravo dijete, razigran, živahan, znatiželjan. S dvije i pol godine, prilikom pregleda nalaza krvi,

ustanovljeno je da nešto ipak nije u redu. Daljnjim pretragama dijagnosticirana mu je Duschenova mišićna distrofija.

To je najčešći oblik mišićne distrofije kod djece. Ova bolest zahvaća mušku djecu, započinje između 2. i 6. godine života. Prvi su simptomi od mišića natkoljenica i zdjelice. Dijete otežano ustaje, gegajući se hoda, pojavljuje se deformacija kralježnice (hiperlordoza). Javljaju se atrofije (mišići zakržljaju) te zahvaćanje mišića ruku i trupa. Nastaju veliki deformiteti, atrofije, kontrakture. U dobi od 15. godina ovi bolesnici ne mogu hodati. Često je već u 12. godini potrebno koristiti invalidska kolica. Kasnije nastaju smetnje rada srca i disanja zbog zahvaćanja mišića srca i međurebrenih mišića. Smrt najčešće nastupa u drugom ili trećem desetljeću života.

 

Mateova snaga mišića došla je do svog maksimuma. Već sada mu je teško raditi djeci njegove dobi normalne stvari kao što su hodanje, ustajanje, skakanje, penjanje po stepenicama i sl., a tu su uključeni i česti padovi pri samostalnom hodu. Redovitim vježbanjem održava svoje mišiće u funkciji što je dulje moguće. No ipak mu je potrebna vaša pomoć.

 

Naime, Mateo je dobio priliku za liječenje matičnim stanicama u klinici Viderma. U pitanju je ovlašteni predstavnik klinike „Cell Therapy Center EmCell“ iz Kijeva u Ukrajini. Radi se o tretmanima koji bi Mateu pomogli pri boljem radu mišića, odnosno znatno bi produžili njihovu funkcionalnost te bi tako olakšali Mateu život. Cijena jednog tretmana je oko 10 000 €, u cijenu su uključeni i troškovi puta i smještaja roditelja, a potrebna su 3-4 takva tretmana. Stoga vas molimo da pomognete ovom malom borcu kako bismo mu svi zajedno omogućili što ljepše djetinjstvo i što duži život.

 

Broj računa na koji možete uplatiti novac:

Mateo Sverić

Hypo Alpe Adria bank

Br. računa: HR6425000093105701743

Related Post