PETARDA EKSPLODIRALA U RUCI

812 0

Policija poziva na pridržavanje zakonskih odredbi, a roditelje savjetuje da djeci ne poklanjaju petarde

 

SLAVONSKI BROD, 7. prosinca 2015. – U petak oko 14 sati u Slavonskom Brodu korištenjem pirotehničkog sredstva petarde došlo je do težeg ozljeđivanja 11-godišnjaka iz Slavonskog Broda. Prema saznanjima dijete je petardu pronašlo na ulici i pokušalo aktivirati pomoću upaljača za cigarete, petarda mu je eksplodirala u desnoj ruci i tom prilikom došlo je do težih ozljeda desne šake. Liječnička pomoć mu je pružena u bolnici u Slavonskom Brodu gdje je podvrgnut operativnom zahvatu. Policija utvrđuje sve okolnosti ovog događaja.

 

S obzirom da nam predstoji razdoblje u kojem su i ranijih godina zabilježena veća uporaba pirotehničkih sredstava, policija podsjeća na poštivanje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima (NN 178/04, 109/07, 67/08, i 144/10). Ovim Zakonom definirana je podjela pirotehničkih sredstava na razrede te je zabranjena uporaba II i III razreda u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca. Pirotehnička sredstva II, III, T1 i P1 razreda mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, a koristiti ih mogu samo punoljetne osobe od 27. prosinca do 1. siječnja, a u tom razdoblju zabranjena je uporaba u zatvorenim prostorima i na otvorenim prostorima gdje se okuplja veći broj osoba te osobama mlađim od 18 godina (mlađima zabranjeno i u prisustvu punoljetne osobe). Ova pirotehnička sredstva nije dozvoljeno prodavati u pokretnim trgovinama, štandovima na tržnici.

 

Pozivamo sve da se pridržavaju odredbi ovog zakona, a roditelje savjetujemo da djeci ne poklanjaju petarde (niti I razreda, čija je prodaja dozvoljena tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina) jer zbog nestručnog rukovanja može doći do stradavanja i teškog ozljeđivanja. Roditelje također molimo da savjetuju djecu da ne uzimaju takva sredstva od drugih i nepoznatih osoba, niti ako ih pronađi na ulici te da ih upoznaju s opasnostima i posljedicama koje mogu izazvati pirotehnička sredstva.

Related Post

PLJAČKA

Autor - 10/08/2012 0
Maskirani razbojnici danas su oko 12 sati upali u prostorije poslovnice Fine u Oriovcu kod Slavonskog Broda. Policija je priopćila…