HODOČAŠĆE VJERNIKA ARHIĐAKONATA POŽEŠKE BISKUPIJE U VOĆIN

413 0

Svake godine 21, kolovoza, odvija se hodočašće vjernika

Katedralnog, Zapadno-slavonskog i Posavskog arhiđakonata Požeške biskupije Majci od utočišta u Voćin. Hodočasnici pješaci kreću 20. kolovoza, a vjernici koji stižu autobusima i osobnim automobilima, pridružuju im se na slavlju 21. kolovoza, kada je sveta misa sa zavjetnom procesijom tradicionalno u 18.30.

 

Po dolasku u svetište, novu crkvu završenu i posvećenu prošle godine (srušenu neprijasteljskom mržnjom u prosincu 1991, a sada izgrađenu potpuno po uzoru na staru) vjernici obilaze oko Gospine slike, obavljaju osobne molitve i pobožnosti. Od ranih poslijepodnevnih sati ovdje je prilika za svetu ispovijed. Ovogodišnje euharistijsko slavlje slavio je gradišćanski biskup, Egidije Živković, u koncelebraciji s bjelovarskim biskupom, Vjekoslavom Huzjakom i domaćim biskupom, Antunom Škvorčevićem te svećenima s područja Požeške biskupije.

 

Iza mise, mladi u narodnim nošnjama ponijeli su sliku Gospe od utočišta, s barjacima i svijećama u peocesiji, imeđu naroda. To su posebni trenuci za vjernički puk, koji pjeva Gospi i slavi je s upaljneim svijećama. Program u Voćinu završi molitvom Gospi za Požešku biskupiju i njezine vjernike.

 

Voćin je samo jedna postaja marijanske pobožnosti u našoj biskupiji u kolovozu . 14. ovog mjeseca tradicionalno je bilo hodočašće Gospi Kloštarskoj u Kloštar kod Sl Kobaša, a sada nakon Voćina, počinje devetnica Gospi od suza, koja završi zadnjeg dana mjeseca kolovoza. Tako se nastavlja i u rujnu, kada je hodočašće na Gospino polje, uoči blagdana Male Gospe, 7. rujna, a odmah 8.09. slavi se Mala Gospa u Kutjevu.

 

Tekst i fotografije: Višnja Mikić

Related Post