HRVATSKI DUHANI na 19. Danima polja nagradili kooperante i predstavili inicijative poticanja proizvodnje duhana u Hrvatskoj

893 0

Autor novagra.hr

Zlatni list za budućnost pripao je 26-godišnjem Mariju Martinušiću iz Turnašice, a Zlatni list za vjernost Nevenki Marković iz Treštanovaca

Virovitica, 14. rujna 2018. –Unatoč zahtjevnoj proizvodnoj godini, proizvođači duhana iz virovitičkog kraja uspjeli su ostvariti zadovoljavajuće prinose, a duhan je u prosjeku više kvalitete u usporedbi s prošlom godinom, zaključak je Dana polja, tradicionalnog okupljanja proizvođača duhana u organizaciji Hrvatskih duhana, najvećeg otkupljivača duhana koji posluje u sastavu British American Tobaccoa.

Na 19. po redu Danima polja održanima u Virovitici, Hrvatski duhani nagradili su svoje kooperante priznanjem Zlatni list u vrijednosti 10.000 kuna.

Zlatni list za budućnost pripao je 26-godišnjem Mariju Martinušiću iz Turnašice koji nastavlja obiteljsku tradiciju proizvodnje duhana. Mladi kooperant je ove godine napravio iskorak u proizvodnji investirajući u novu tehnologiju mehaniziranog berača duhana koji je u suradnji s Hrvatskim duhanima pokrenuo kao pilot projekt na hrvatskim poljima. Zlatni list za vjernost dodijeljen je Nevenki Marković iz Treštanovaca koja se više od trideset godina kontinuirano bavi uzgojem duhana u sustavu Hrvatskih duhana.

BAT razmišlja dugoročno i investira u proizvodnju duhana jer je nama duhan temelj poslovanja. Zbog toga smo u Hrvatskim duhanima pokrenuli program održive proizvodnje duhana, prvi takav program u hrvatskom agraru, kojim želimo dodatno potaknuti i educirati sve kooperante o važnosti ulaganja u održivost proizvodnje. Proizvodnja duhana ima budućnost u Hrvatskoj, a mi kroz sustav BAT-a domaćim proizvođačima jamčimo siguran otkup svih proizvedenih količina“, izjavio je generalni direktor BAT Adria regije Antal Bekefi.

U sklopu programa održive proizvodnje u protekle dvije godine Hrvatski duhani su proveli analizu tla svojih kooperanata te su, sukladno rezultatima, ove godine pokrenuli dvogodišnji program doniranja 3,5 milijuna kuna vrijednog materijala za poboljšanje kvalitete tla kooperanata te dodjelusredstava za osobnu zaštitu u radu na polju i prilikom primjene pesticida.

U Hrvatskim duhanima još zbrajaju rezultate ovogodišnje berbe duhana, no vidljiv je rast kvalitete duhana kod kooperanata što upućuje da će prosječna otkupna cijena duhana i ove godine nastaviti rasti. Prošle godine prosječna otkupna cijena bila je 7 posto viša u odnosu na prethodnu godinu, a u proteklih 10 godina prosječna otkupna cijena duhana porasla je čak 55 posto. Hrvatski duhani su prošle godine otkupili duhana u vrijednosti 95 milijuna kuna.

Na Danima polja kooperantima je predstavljeno i iskustvo proizvodnje duhana u BiH, nekada snažne proizvođačke zemlje. Ravnatelj Federalno agromediteranskog zavoda Mostar, Marko Ivanković, naglasio je da se BiH danas suočava s velikim problemima u proizvodnji, prvenstveno zbog nepostojanja organiziranog otkupa te je sustav organizirane proizvodnje i otkupa u Hrvatskoj naznačio kao uzor.

Brojnim uvaženim gostima iz Hrvatske i inozemstva predstavljene suinicijative pokrenute ove godine. Hrvatski duhani su pokrenuli pilot projekt nabavke mehaniziranog berača koji je u ovogodišnjoj berbi pokazao dobre rezultate, prvenstveno u ublažavanju problema nedostatka radne snage koja je trenutno najveći ograničavajući faktor širenja proizvodnje duhana u Hrvatskoj. Također, Hrvatski duhani nastavljaju s programima ispitivanjima novih sorata, osiguravaju financiranje uvođenja sustava navodnjavanja, a provode i razne tehnološke mjere i ispitivanja novih sorata duhana, sve s ciljem povećanja prinosa i kvalitete duhana.

 

Related Post

VRIJEME SLAVONSKIH SVINJOKOLJA

Autor - 30/10/2012 0
SLAVONSKI BROD, 30. listopada. 2012. – Vrijeme je tradicionalnih “svinjokolja” stoga raste opasnost i od potencijalnog širenja trihineloze. Nastavljajući kontinuiranu…