HSLS PROTIV PLANA MINISTRA JOVANOVIĆA

483 0

Dana 10. prosinca 2013. godine, ministar Jovanović dostavio je javnim visokim učilištima Plan prijedloga zapošljavanja na Sveučilištima kojim ih upućuje na potrebu ishođenja suglasnosti od Ministarstva prije raspisivanja natječaja

za napredovanja, odnosno zapošljavanja. Između ostalog, ministar Jovanović neće odobriti raspisivanje natječaja za napredovanje koje uslijed izmjene strukture radog mjesta utječe na povećanje ukupnog izdvajanja za sredstva za plaće zaposlenika.

 

HSLS se oštro protivi uputi ministra, jer će njene posljedice dugoročno biti pogubne za sustav visokog obrazovanja i znanosti.

 

HSLS upozorava da će sukladno ovoj uputi u naredne tri-četiri godine nekoliko stotina asistenata i znanstvenih novaka nakon obranjenih doktorata, završiti na cesti. Naime, po obranjenom doktoratu asistenti i znanstveni novaci stječu mogućnost napredovanja u višeg asistenta i dobivanja veće plaće koja će povećati ukupnu masu sredstava za plaće. No, ministar, sukladno svojoj uputi u takvim slučajevima neće odobriti raspisivanje natječaja za zapošljavanje zbog napredovanja pa će posljedica biti odlazak asistenata i znanstvenih novaka iz sustava.

 

HSLS upozorava da će na taj način Hrvatska baciti u vjetar nekoliko stotina milijuna kuna utrošenih na plaće, doktorske studije i doktorate asistenata i znanstvenih novaka koji će ostati bez posla.

 

Prof. dr. sc.Miljenko Šimpraga,

predsjednik Odbora za obrazovanje i znanost HSLS-a

Related Post