III TEREZIJANUM

913 0

NOVA GRADIŠKA – U organizaciji novogradiške župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije 29. je svibnja u crkvi sv. Terezije Avilske održan treći Terezijanum-Smotra glazbenih sastava “a capella”.

 

Prvi je bio uvertira u proslavu velikih obljetnica župe Bezgrješnog začeća BDM i crkve sv. Terezije Avilske. Slijedeći se dogodio kao dio bogatih sadržaja uz 250. godina župe i ove crkve i 500. -u obljetnicu rođenja svete Terezije Avilske. A ona nam je ostavila u nasljeđe pravilo: “Ora et labora”- Moli i radi; i životni putokaz sazdan u rečenici ‘Solo Dios basta – samo je Bog dostatan'”. Na neki način to je i geslo ovoga susreta koji je pokazao kako nam je Bog blizu upravo kroz molitvu pjesmom.

 

Sudionici ovogodišnjeg Terezijanuma bili su: Župni mješoviti zbor župe Bezgrješnog začeća BDM (voditeljica časna sestra Blanka, dirigent Julijana Žirovčić; skladbe: Tebe tražim i Milosrdni kao otac), Hrvatsko pjevačko društvo „Graničar“(dirigent J.Žirovčić; skladbe:Oči u oči i Tebi plovim),Pjevačka skupina „Tkanica“ (dirigentica prof. Danijela Šmuljić-Matošević; skladbe: pripjevni Psalam Laudate dominum i gospel This little light of mine), Hrvatska pjevačka skupina “Slavča” (voditeljica Marija Kičić, priprema prof. Glazbene kulture Kristina Vuković; skladbe:Ti Kriste, Kralj si vjekova i Zdravo Djevice), Hrvatsko pjevačko društvo “Tomislav” iz Cernika (dirigent prof. Dalibor Timarac; skladbe: Nebesa slave i Pjevajte Gospodinu), Vokalni ansambl “Lira” Staro Petrovo Selo (voditeljica prof. Renata Grgić; skladbe: Ave Maria i crnačka duhovna I’m gonna sing), a kao gosti nastupili su i članovi Gradskog djevojačkog hora “LIRA” iz Bosanske Gradiške (voditeljica prof. Svjetlana Paunesku; skladbe: Ave Maria i Aliluia), te ženska klapa “Panona” iz Đakova (umjetnički voditelj dipl.theol. Ivan Rakonca; skladbe: S visokoga neba je došal-napjev Gradišćanskih Hrvata, Ave Maria, Bogorodice Djevo, Tollite Hostias, Misao svijeta i Tebe tražim).

Ljudski glas, kao najljepši instrument, najiskrenije pjeva Bogu u čast – istaknuo je župnik vlč. Perica Matanović i upravo to je i bio razlog oživotvorenja ovog kulturnog događaja bez glazbene pratnje, koji oslikava i djelić hrvatske duhovne glazbene baštine duboko ukorijenjene u onu tradicijsku. Otvarajući ovogodišnji Terezijanum vlč. Matanović je naglasio kako glazba, a posebno duhovna, ne poznaje granice i u razgovoru dodao: “Želimo ovim nastupima zborova koji njeguju “a capella” pjevanje dati kulturno značenje gradu, pospješiti pjevanje, jer “a capella” pjevanje je najiskrenije pjevanje. Zato sam htio dati mladima priliku da pokažu svoje umijeće jer glas koji im je Bog dao, dar je od Boga. I tko glasom slavi Boga to daje Bogu dvostruku molitvu. Tako je rekao i naš veliki crkveni naučitelj sv. Augustin koji je upravo to i govorio-Kada pjevamo, mi zapravo dvostruko molimo. Svake godine pokušavamo dovesti i nove zborove i ansamble i klape, tako da mnogi imaju priliku pokazati glazbeno umijeće, a tako ćemo s vremenom dobiti i jednu jako dobru kvalitetu pjevača u našemu gradu. To je ujedno primjer i onima koji se žele usavršavati u pjevanju, da ugledajući se u kvalitetne glazbenike i pjevače koji slave Boga pjesmom, da i oni jednog dana postanu oni koji slave Boga pjevanjem”.

 

Mnogobrojni župljani i ljubitelji ovoga glazbenog izričaja doista su uživali u bogatom repertoaru sudionika ovogodišnjeg Terezijanuma. Među njima su bili i novogradiški paroh Ognjen Tenđerić s obitelji te Vesna Đapić, zamjenica gradoačelnika, koja je u ime grada svim sudionicima zahvalila na ovom prekrasnom glazbenom događaju, župniku vlč. Perici Matanoviću, koji je i inicirao održavanje Terezijanuma, a potom zajedno sa župnikom svim izvođačima uručila Zahvalnice za sudjelovanje. Skladbom NADA TE TURBE-najpopularnijim i najpoznatijim retcima koje je sv. Terezija Avilska ostavila iza sebe, a koju su zajedno izveli svi zborovi i glazbeni sastavi, završio je ovogodišnji novogradiški Terezijanum.

Related Post

ŽUPA KRALJICE SVETE KRUNICE

Autor - 19/10/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 19. listopad 2015. – U organizaciji novogradiške župe Kraljice svete Krunice i HKUU „Trenk“ 18. je listopada u…