IMA NADE ZA DOM „SVETI VINKO“

777 0

NOVA KAPELA, 10. travanj 2013. – Starice iz Doma za stare i nemoćne osobe „Sveti Vinko“ u Novoj Kapeli ni danas nisu premještene u Slavonski Brod iako je Ivica Alilović, ravnatelj brodskog Doma za starije osobe još jednom došao

s tom namjerom u Novu Kapelu. I danas se okupilo stotinjak staratelja baka smještenih u novokapelačkom domu s namjerom da spriječe premještaj. Iako nije bilo nikakvog nasilja pa ni verbalnih ispada nakon telefonskih kontakata s Ministarstvo socijalne politike i mladih ravnatelj Alilović odustao je i od današnjeg premještaja starica u Slavonski Brod. Značilo bi to i zatvaranje doma u Novoj Kapeli što ne žele ni štićenice doma koje kažu da im je u novokapelačkom domu dobro, a ni njihovi staratelji koji su kao i bake iz okolice Nove Kapele. Zatvaranje doma ne želi ni lokalna zajednica.

 

Nitko se ne želi sporiti oko nalaza Inspekcije Ministarstva, koje je odluku o zatvaranju donijela doma donijelo nakon višekratnih upozorenja da dom u Novoj Kapeli ne ispunjava uvjete za obavljanje djelatnosti socijalne skrbi. Od 2009. godine se upozoravalo na nedostatke, posljednju put u rujno prošle godine pa je resorno ministarstvo zatražilo prekid pružanja usluga korisnicima u navedenom prostoru zbog neispunjavanja tehničkih uvjeta iako nije problematičan cijeli prostor već samo sobe u potkrovlju.

 

Neslužbeno doznajemo da ipak postoji mogućnost da Dom za stare i nemoćne osobe „Sveti Vinko“ nastavi s radom. Inspekcija bi ponovo trebala doći u Novu Kapelu, a sređuje se i dokumentacija za prostor koji koriste časne sestre u koji će se moći premjestiti dio štićenica.

Related Post