INDUSTRIJSKA ZONA: Nijemci će graditi tvornicu stakla vrijednu 2,4 milijarde kuna, Švicarci bi proizvodili vlakna za kablove, a Rusi zaštitne maske

4267 0

Izvode se završni radovi  na  Tehnološkom inkubatoru, a potpisan je ugovor  za izgradnju Centra kompetencija za napredno inženjerstvo  u vrijednosti od 119 milijuna kuna

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA,  6.  lipnja 2020. – Imajući u vidu  u prošlosti  bombastično najavljivane investicije u novogradišku Industrijsku zonu, od   kojih su investitori  na kraju  odustali,  gradonačelnik Vinko Grgić  puše na hladno i  ne izlazi u javnosti  s interesom investitora  i  pregovorima koji se obavljaju. Posljednja sjednica Gradskog vijeća  bila je izuzetak i  gradonačelnik  je, nakon vijećničkog pitanje  Antuna Škvorčevića (HDZ), govorio o tri  investitora  iz Švicarske, Rusije i Njemačke.  Pobudilo je to interes javnosti, posebno kada je u pitanju njemački investitor  s investicijom  od 2,4 milijarde kuna, što  gotovo ravno   izgradnju pelješkog mosta  (2.5 milijardi kuna), Investitor  je  kupio 37 hektara zemljišta i  namjerava grafiti tvornicu stakla što bi  bila najveća greenfield investicija u Hrvatskoj u posljednjih desetak godina.

Treba dodati da se  privode kraju radovi na izgradnji Tehnološkog inkubatora te da je potpisan ugovor za izgradnju  Centra kompetencija za  napredno inženjerstvo  u vrijednosti od 119 milijuna kuna.

Završni radovi   na tehnološkom inkubatoru       

-Krenulo je asfaltiranje  i velikog projekta  vrijednog 29,8  milijuna kuna, To me jako veseli  jer je raspisan natječaj za prodavanje prostora  i dosad je zainteresiranost preko  80 posto.

Intenzivno razgovaramo s potencijalnim investitorima, uz moju nazočnost, jer ih želimo dići na jednu drugu razinu, i dati povjerenje ne samo direktoru Industrijskog parka već i investitorima koji dolaze da vide kako  ih uvažavamo.

Švicarci žele proizvoditi kabelska vlakna, Rusi zaštitne maske

U ovom trenutku razgovaramo s jednom švicarskom tvrtkom koja bi se bavila obnavljanjem  i proizvodnjom kablovskih vlakana, Isto tako  pregovaramo s ruskim investitorima  koji žele ući u Tehnološki park  i proizvoditi zaštitne maske.

Zahtjeva to određene procedure, pogotovo vremenski period, da oni utvrde da li su na pravom prostoru, kolike su im udaljenosti od   određenih baza gdje prodaju svoje proizvode, da li imamo educirane ljude  i da li ih zadovoljava infrastruktura. Zato ne reagiramo na prvu loptu i ne hvalimo se,  jer se može desiti da od 10 stvari prođe jedna ili dvije. Svaki dan bih mogao pričati s kim sam sve razgovarao.

Tvornica stakla,   investicija   vrijedna 2,4 milijarde kuna    

Ono što bi želio zadržati u nekoj diskreciji, ali budući da ste gradski vijećnik isto pitanje postavili na prošloj sjednici, mogu reći da smo potpisali ugovor za 37 hektara  u Industrijskoj zoni, dobili akontaciju od 460.000 kuna  i u slijedećih 45 dana  ćemo naplatit blizu 9 milijuna kuna . Radi se o velikom projekti i velikoj industriji koja bi mogla zaposliti preko 500 ljudi.  Riječ je o najvećoj greenfield investiciji  u posljednjih 10godina u RH. Riječ je o  investiciji od 2,4 milijarde kuna,  a ako to kompariramo sa Pelješkim mostom  koji je 2,5 milijarde  kuna, dakle radi se o investiciji u razini tog projekta. Previše se veselim tom projektu i nadam se da ćemo ga realizirat.  Nakon isplate  zemljišta  idu u Ministarstvo gospodarstva  jer žele dobiti status strateškog partnera. Prema poslovnom planu građevinska dozvola bi trebala biti do konca godine.

Centar kompetencije za napredno inženjerstvo

Početkom svibnja bili smo u Ministarstvu gospodarstva i s ministrom potpisali ugovor za Centar kompetencija za  napredno inženjerstvo  u vrijednosti od 119 milijuna kuna. Riječ je o istraživačkom centru, koji je u ovom trenutku najveći i  najznačajniji  projekt Grada Nove Gradiške koji  sufinanciramo sa 15 posto. Zgrada će stajati oko 40 milijuna kuna, a oprema do 50 milijuna kuna.   Riječ je o termo pećima, 3D printerima nove generacije i  najsuvremenijoj tehnologiji  koja do sada nije u takvom obimu bila vidljiva bilo na kojem mjestu u Hrvatskoj. Postajemo  istraživački centar na koji će  imati učilište koje pripremamo. To je za nas velik projekt jer dobit toliko novaca i napravit tako dobar projekt koji smo radili skoro tri godine, jer je procedura iu ministarstvu i hodogrami su takvi da nas češljaju do zadnjeg zareza. S zadovoljstvom mogu  ćemo  vrlo brzo raspisati natječaj  za gradnju   i u  ovo doba, ili malo kasnije, otvoriti  veliki centar kompetencije – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

 

 

Related Post