INDUSTRIJSKI PARK NOVA GRADIŠKA

1561 0

NOVA GRADIŠKA, 26. rujan 2012. – Konferencija povodom završetka projekta tehničke pomoći IPA IIIc ˝Potpora učinkovitoj provedbi sheme dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu˝,

u Muzeju Mimara u Zagrebu 24. rujna ove godine.

 

Konferenciju je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar, Branko Grčić, koji je u društvu veleposlanika Paula Vandorena obišao ‘Sajam grant projekata’ u atriju Muzeja na kojem su predstavljena 24 projekta iz deset županija ukupne vrijednosti 25,2 milijuna eura.

 

Industrijski park Nova Gradiška na sajmu je predstavio projekt ˝Promicanje razvoja poduzetništva zasnovanog na inovacijama, znanju i novim tehnologijama u Brodsko posavskoj županiji – TEHNOLOŠKI PARK / BISC NOVA GRADIŠKA ˝Projekt Tehnopark je realiziran od strane Grada Nova Gradiška u suradnji s partnerima: Industrijski park Nova Gradiška d.o.o. za razvoj i ulaganje; Strojarski fakultet Slavonski Brod (Sveučilište J.J.Strossmayera, Osijek); Conzorzio per l’AREA di ricerca scientifica e Technologica di Trieste – AREA Science park Italija, Industrijsko – obrtnička škola Nova Gradiška; Elektrotehnička škola Nova Gradiška, Brodsko – posavska županija; Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Slavonski Brod; Obrtnička komora Brodsko – posavske županije.

Projekt TEHNOLOŠKI PARK realiziran u svrhu doprinosa održivom razvoju i unapređenju konkurentnosti regije, stvaranjem sustava za razvoj poduzetništva zasnovanog na inovacijama, znanju i novim tehnologijama te stvaranjem novih radnih mjesta visoke dodane vrijednosti. U okviru navedenog projekta uspostavljena su dva praktikuma za CNC obradu metala i drveta, opremljena suvremenom opremom i strojevima. Navedeni praktikumi dostupni su za tehničku obuku za male i srednje poduzetnike te studente. Održani su treninzi u području CNC obrade metala i Menadžmenta. U okviru projekta razvijena je tehnička struktura Tehnoparka koja uključuje: Trening centar za nove tehnologije, Poslovno – tehnologijski inkubator, Centar za inženjering i tehnologijski usluge te Centar za marketinške i poslovne usluge.

 

Ovim projektom značajno su povećane mogućnosti daljnjeg razvoja regije, prije svega kroz visoko kvalitetnu i sofisticiranu opremu koja omogućuje osposobljavanje ljudskih potencijala za tržišno tražena zanimanja. Isto tako stvorene su mogućnosti poslovne suradnje s eminentnim poduzećima iz realnog sektora, poput Siemensa, Schaeffler Technologies i dr. Ono što je također važno spomenuti da Industrijski park realizacijom ovog projekta postaje nezaobilazan partner poduzetnicima na području regije kroz podršku njihovom poslovanju. Ta podrška se može biti u izradi poslovnih planova za investicijske aktivnosti, izrada marketing planova, priprema projekata za EU fondove, tehničke i tehnologijske usluge u području CNC obrade metala i drveta, osiguranje prostora za pokretanje poslovanja poduzetnicima početnicima.

 

Navedeni projekt čini osnovu za realizaciju novih EU projekata, kao što je Panonski Zeleni Industrijski Park, koji predstavlja nastavak procesa ulaganja u razvoj poslovne i tehnološke infrastrukture u proteklih 5 godina, a cilj mu je stvoriti jednu od najkonkurentnijih ulagačkih destinacija na području Jugoistočne Europe, privući visoko kvalitetna ulaganja te omogućiti stvaranje novih, visoko kvalitetnih radnih mjesta. Posebna pažnja posvetiti će se ZELENOM aspektu Industrijskog parka uključujući efikasno upravljanje resursima, korištenje obnovljivih izvora energije te efikasno upravljanje okolišem.

 

Autor: IP/Novagra


Related Post