INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKA ŠKOLA NOVA GRADIŠKA

1595 0

NOVA GRADIŠKA, 7. prosinac 2012. – U Industrijsko-obrtničkoj školi predstavljen je danas kick-off meeting projekt pod nazivom Stvaranje nove generacije tekstilnih i odjevnih strukovnih škola kojim je definirano partnerstvo

Obrtničke škole Požega i Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška, kao i dogovorena suradnja s tekstilnim tvrtkama iz cijele regije. Okupili su se obrtnici, predstavnici organizacija, udruženja i institucija relevantni za razvoj sektora tekstila u Hrvatskoj, ravnatelji strukovnih škola i voditelji aktiva tekstila. Bila je to prilika da iskažu svoje stavove i prijedloge vezane za problematiku sektora tekstila i odjeće, te razmijene mišljenja o perspektivama i razvoju.

 

Prije prezentacije projekta nazočnima su se obratili ravnatelji dvaju škola Iva Šnajder i Mijo Matošević.

 

U sklopu IPA programa – Razvoj ljudskih resursa, tekstilnim strukovnim školama dodijeljeno je 142.000 eura, od čega je 90 posto ili 127.653 eura osigurano iz sredstava EU, dok će ostatak za provedbu projekta u sljedećih 12 mjeseci osigurati škole. Sredstva su osigurana radi modernizacije školskih programa u skladu s promjenjivim potrebama na tržištu rada.

 

Prema riječima Dijane Ferković, voditeljice projekta, cilj projekta je da se učenici tekstilnog usmjerenja orijentiraju na nove poslovne segmente unutar struke sukladno s novim tehnološkim uvjetima kako bi postali zanimljivi na tržištu.

 

Dobiveni novac škole će uložiti u nabavu digitalne opreme predviđene za stručnu nastavu i primjenu najnaprednije svjetske tehnologije povezane s tekstilnom strukom. Za učenike i profesore dviju strukovnih škola iz Požege i Nove Gradiške predviđeno je i studijsko putovanje u Njemačku te posjet tamošnjim uspješnim tekstilnim tvrtkama.

 

Projekt je jedinstven u Hrvatskoj jer se po prvi puta jedan europski projekt bavi unapređenjem stanja tekstilnih škola. Osuvremenjivanje tekstilnih škola trebalo bi u konačnici dovesti do podizanja konkurentnosti preostalih tekstilnih tvrtki u Hrvatskoj.

Related Post