IOŠ NOVA GRADIŠKA: PROMOCIJA I JAČANJE KOMPETENCIJA STRUKOVNIH ZANIMANJA ZA TURIZAM

455 0

NOVA GRADIŠKA, 12. lipnja 2014. – Danas je u Industrijsko-obrtničkoj školi predstavljen projekt za školski turizam. Promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam učenici i njihovi mentori realiziraju kroz projekt

Trg obnovljivih izvora energije (Tematski park).

 

U dvorištu i u pripremljenom prostoru Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška postavljen je Tematski park iz područja odnovljivih izvora energije sa 4 modula u svrhu nove turističke destinacije u školskom turizmu.

 

Projekt će se provesti u 4 Modula:

 

1. Voda; Mala hidrocentrala; Pelton (vodena) turbina – završeno i spremno za predstavljanje

2. Sunce; Solarni fotonaponski sustav

3. Vjetar, Mala vjetroelektrana

4. Biomasa; Peć na grijanje tople vode pomoću drvene sječke.

Uz stvarna postrojenja postavljeni su i prigodni panoi o svakom obnovljivom izvoru energije, koji će pričati priču o izvorima energije i zaštiti okoliša.

 

-Danas predstavljamo nešto što smo vidjeli od drugih, a možemo prenijeti u našu sredinu. Prijavili smo se na projekt pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma koji se zove Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam. S obzirom, da smo mi škola koja ima mnogo toga za ponuditi, a to najbolje potvrđuje ovo što je pred nama, želimo graditi razvoj škole i u turističkom smjeru. Imamo prodavače da prodaju uslugu, imamo kuhare i konobare da daju ono što nam treba, ali imamo i dobre instalatere, automehaničare, CNT operatere, stolare i krojače koji to mogu napraviti.

 

Iz ovog projekta odlučili smo napraviti presjek u dva dijela. Na zidovima naše dvorane na ovom našem prekrasnom trgu postavljena je u suradnji sa tvrtkom iz Zagreba uvećana slikovnica gdje djeca iz vrtića i učenici osnovnih i strukovnih škola te svako dobronamjeran može kroz petnaestak minuta dobiti informacije o obnovljivim izvorima energije.

 

Druga razina je ono što su naši učenici radili s prijateljima iz drugih zemalja. Možemo se pohvaliti da smo škola koja ima partnere u Njemačkoj, Austriji i Mađarskoj. S njima radimo partnerske projekte, a želimo prijateljstvo graditi i dalje i prenijeti ga na vas učenike da bi kasnije imali mogućnost međusobne komunikacije. Prvenstveno to je izazov za cijelu školu.

U drugom dijelu činimo nešto za što smo emotivno vezani nekoliko godina. To je projekt Pelton turbine, koji je nastao kao zajednički rad s učenicima iz gradova prijatelja iz navedenih zemalja. Nedavno je predstavljen na austrijskoj televiziji. Tu je i učilo za obnovljive izvore i na njemu se mogu dobiti osnovna znanja.

Veliki broj kolega, posebno kolega iz prakse, je sudjelovao u pripremama. Posebno bi spomenuo Damira Kudru i Matiju Matoševića , te kolegu Damira Falicu. Oni su najviše pridonijeli razvoju ovih projekata.

 

S ovim priča ne staje. Želimo i dalje prezentirati i promovirati našu školu. Na krovištu radionice imamo dvije elektrane. Deset kilovatnu solarnu elektranu, koju se nadam da ćemo uskoro pustiti u pogon, i malu elektranu za pripremu tople vode. Kada budu puštene bit će prigoda da se vidi da ovdje žive obnovljivi izvori energije – kazao je ravnatelj prof. Mijo Matošević.

 

Related Post

SUTRA PROJEKT TRI GIMNAZIJE

Autor - 14/05/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 14. svibanj 2015. – Gimnazija Nova Gradiška sutra će (petak) biti mjesto brojnih događanja i radionica u okviru…