IPAK JE KRENULO! Počela obnova rodne kuće dr. Andrije Štampara

750 0

Tekst:Franjo MEMEDOVIĆ Foto: Monika Hilčešen

BRODSKI DRENOVAC – Dugo najavljivan , dugo čekan i na kraju dočekan početak radova na obnovi rodne kuće dr. Andrije Štampara u Brodskom Drenovcu konačno je ovih dana i započelo. Kako smo o ovoj temi već nekoliko puta u zadnje tri godine pisali , Grad Pleternica , uz veliko zalaganje Gradonačelnice Antonije Jozić, donio je odluku da rodnu kuću dr. Andrije Štampara u Brodskom Drenovcu obnovi i preuredi u spomen obilježje na ovog svjetski poznatog znanstvenika , rođenog Slavonca, Ličkih korijena , koji je u svjetskom zdravstvu i medicini ostavio velike i neizbrisive tragove , kao vrstan liječnik socijalne medicine , higijeničar i humanist , sa iznimnim organizatorskim sposobnostima , na čijim idejama, rješenjima i djelima , u nekim osnovama i postavkama i današnji zdravstveni sustav u Republici Hrvatskoj , a i šire, funkcioniraju.

U prvoj fazi radova na obnovi rodne kuće dr. Štampara izvršiti će se kompletna renovacija krovišta površine od 300 m2, Ti radovi obuhvaćaju kompletne sanaciju krovne
konstrukcije, izmjena letve i postavljanje novog biber crijepa, izvođenje radova pod krovne izolacije, te završni krovni limarskim radovi . zajedno sa odvodnim olucima. Ovaj dio radova ovom objektu dati će potpuno novi izgled , te poboljšati energetsku učinkovitost, što će se odraziti na konačnu funkcionalnu i uporabnu vrijednost ove građevine.

Nastavak vanjskih i unutarnjih radova na rodnoj kući dr. Andrije Štampara u Brodskom Drenovcu planiraju se početkom iduće 2020.godine, za što će se kao i do sada u proračunu Grada Pleternice osigurati jedan dio sredstava namijenjenih za ovu potrebu. Ostatak sredstava očekuje se iz EU fondova i Razvojnih fondova Hrvatske vlade. Glavni nositelj projekta uređenja Štamparove rodne kuće je ,,Udruge narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar” , koju vrlo uspješno vodi požeški liječnik , dr. Ivan Vukaja. Podršku ovom projektu daje Županija požeško-slavonska i Župan , Alojz Tomašević.

Dovršenjem obnove rodne kuće dr. Andrije Štampara u Brodskom Drenovcu i njeno otvaranje za javnost , bilo u kojem statusu, Spomen kuće, Muzeja, ili kako neki zagovaraju Memorijalnog centra , biti će veliko priznanje i zahvalnost dr. Štamparu za sve ono što je svjetskom zdravstvu i medici dao. A puno je toga dobroga iza sebe ostavio. I Drenovcu će za njegov opstanak i razvoj sve ovo puno značiti i pomoći , prije svega što će postati odredište zanimljivo svima onima koji štuju i vrednuju lik i djelo dr. Andrije Štampara, a sve to će dati brži poticaj razvoju ruralnoga turizma ne samo na području Grada Pleternice , nego i cijele Požeško-slavonske županije.

Related Post