Akcija „Zasadi drvo, ne budi panj“ počela u novogradiškim školama

271 0

NOVA GRADIŠKA -Akcija „Zasadi drvo, ne budi panj“ počela je prvoga dana u novogradiškim školama u organizaciji Koordinacijskog tima u kojemu su zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina, Marko Ćosić, Dubravko Arić, Ivica Del-Vechio i Marijan Radić.
Grad Nova Gradiška i Hrvatske šume -Uprava šuma Podružnica Nova Gradiška osigurali su oko 100 sadnica jasena, hrasta, oskoruše, horizontalisa i javora, a potreban alat za sadnju kao i sadnice pripremilo je Komunalno poduzeće EKO KONG. Rotary klub Nova Gradiška donirao je 50 majica s logom akcije.
Po pet sadnica 25. listopada učenici i učitelji su posadili u okolišu osnovnih škola „Mato Lovrak“, „Ljudevit Gaj“ i Područne škole u Ljupini, Gimnazije, Industrijsko-obrtničke srednje škole i Elektrotehničke i ekonomske škole.
-Cilj ove akcije je na neki način zaustaviti smanjivanje zelenih površina jer vidimo što nam se događa zadnjih godina s drvećem i šumama. Najvažnije je da povećamo svijest ljudi za brigu o ekosustavu. Ovo je jako održiv projekt i ja ga pozdravljam, jer se uvijek možemo međusobno dogovoriti i provesti akcije sadnje. Očekujemo da se priključe i građani koji mogu u prostoru okućnice zasaditi drvo -kazala je Ivana Trupina.
-I ova akcija doprinosi osvještavanju i edukaciji djece o potrebi zaštite i očuvanja okoliša i „majčice“ Zemlje koja nas neće iznevjeriti ako mi nju ne iznevjerimo. Djeca su izvrsno reagirala već na samu najavu akcije, a kroz hodnike su jedni drugima govorili „ne budi panj“, tako da je akcija doista odjeknula- istaknula je Vesna Lončar Cindrić, ravnateljica OŠ „Mato Lovrak“ i dodala da u sklopu kurikuluma, satove razrednika i kroz međupredmetne teme djeca imaju priliku učiti o svim temama vezanima za ekologiju.
Kao što smo rekli sadilo se i u krugu Industrijsko-obrtničke škole, a učinili su to učenici 1 a razreda smjera instalateri, uz pomoć pedagoginje, ravnatelja i profesora. Vjeruju, kako su rekli, da će im, kada naraste, drveće praviti hladovinu tijekom sunčanih dana, ali i doprinijeti proizvodnji kisika potrebnoga za život.
U Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi pet sadnica namijenjih ovoj školi posadili su učenici 1.f razreda uz pomoć nastavnika, domara, pedagoginje i ravnateljice škole, a sadilo se i u dvorištu Gimnazije, škole koja ima trajni, dijamantni status eko škole i programe i projekte vezane za ekologiju provode tijekom cijele godine, a uređuju i vlastiti arboretum.
U OŠ Ljudevita Gaja uz učenike i njihove učiteljice u sadnji su sudjelovali i domar i ravnateljica, a pridružili su se i Ivana Trupina i Marko Ćosić. Svakako treba reći kako su u sadnji sudjelovali i učenci „malih“ odjela, koje uvijek uključuju u sve aktivnosti.
Uz sadnju, učenici Marinele Banovčić odlučili su jednoj sadnici dati i ime i to „Greta“ i dogovorili se o zajedničkoj brizi o njoj.
Ova zajednička akcija vjerujemo doprinijet će da se djeca više brinu o onome što su sama posadila.
-Nadam se da će tako i biti, iako se sjećam i akcije sadnje dudova u krugu škole i to prije 10-ak godina. Osjetilo se da u to vrijeme nema dudova u Hrvatskoj i bili su ovdje i predstavnici Udruge „Lijepa naša“ i sve je odrađeno, ali na žalost tih dudova danas nema. Iskreno se nadam da će nešto od ovih stabala ostati za buduće generacije-rekla nam je u razgovoru Blagica Pečnjak, ravnateljica OŠ Ljudevita Gaja.
Upravo je ova škola prva u našemu gradu krenula u projekt eko šole i ponosno nosi dijamantni, dakle trajni status. Svakoj akciji vezanoj za ekologiju se spremno odazivaju.
-S radošću smo se pridružili ovoj akciji i zahvaljujemo Gradu, Upravi šuma Nova Gradiška koji su nam darovali pet sadnica i to Pančićevih omorika koje su djeca s radošću posadila. I naš je školski park u gradu poznat po mnoštvu raznolikosti, a djeca i u svim aktivnostima koje provodimo tijekom godine rado sudjeluju kako bi on i dalje izgledao oku privlačan, ali koristio i u edukativne svrhe. Sada će više proučavati i Pančićevu omoriku, a o svemu što smo posadili redovito vodimo brigu- dodala je ravnateljica Pečnjak.

Related Post