UDRUGA STUDIO B: „Zaposlena žena za aktivnu zajednicu“ – upoznajte zaposlene žene II

648 0

Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“ od veljače provodi projekt „Zaposlena žena za aktivnu zajednicu“ koji je odobren na pozivu Zaželi – program zapošljavanja žena. Kroz projekt 4 korisnice, žene starije od 50 godina, prošle su edukaciju za gerontodomaćice, nakon čega su se s prvim srpnja zaposlile na poslovima pružanja usluge pomoći u kući za ukupno 20 krajnjih korisnika. Donosimo vam priču o ženama koje pružaju uslugu korisnicima iz Orubice.
Dubravka Burazović živi u Orubici i bila je prethodno nezaposlena 12 godina, čime je pripadala skupini marginaliziranih osoba na tržištu rada. Zaposlenica naše udruge je već 4 mjeseca na radnom mjestu gerontodomaćice- pružanje usluge pomoći u kući starijim osobama, i sviđa joj se što može pomoći drugima. U samom početku najteže joj je bilo „doći u tuđu kuću“, proces u kojem su se i ona i krajnji korisnici morali naviknuti jedni na druge, odrediti što je dozvoljeno kako njoj, tako i njima. Dubravka u slobodno vrijeme voli gledati televiziju i saditi cvijeće. Na edukaciji za gerontodomaćice joj je bilo odlično, družila se i stekla nova poznanstva, a izdvojila bi kao najbolja predavanja liječnice i medicinske sestre. Konkretni doprinos ove usluge krajnjim korisnicima vidi u tome što im zaposlene žene obavljaju one poslove koji oni ne mogu sami, a nemaju nikog drugog u blizini tko bi im to mogao pružiti. Također, smatra kako je psihosocijalna podrška koju zaposlene žene pružaju krajnjim korisnicima izrazito bitna, a na pitanje o čemu korisnici najviše vole razgovarati kaže: „O svojoj mladosti, o tome kako je nekad bilo!“ Dubaravka bi svakako voljela da se ovaj oblik zapošljavanja nastavi i u narednom periodu kako bi nastavila raditi ovaj posao, a istu povratnu informaciju dobiva i od krajnjih korisnika.
Dragica Gregorić također je iz Orubice i majka je troje djece koja je isto tako bila marginalizirana na tržištu rada posljednjih 8 godina.Na ovom projektu je zaposlena 4 mjeseca. Kod rada u udruzi sve joj se sviđa, a najviše druženje s krajnjim korisnicima. Također, osjeća se korisno što može pomoći drugima. Od hobija ističe gledanje TV-a i sadnju cvijeća. Kaže kako joj edukacija za gerontodomaćice nije bila teška ni naporna, a najzanimljiviji dio edukacije su bila predavanja liječnice gdje je naučila puno toga. Smatra da je usluga pomoći u kući jako korisna krajnjim korisnicima jer su uglavnom sami i nemoćni. Uz obavljanje raznih kućanskih poslova, Dragica kao najveću potrebu korisnika ističe druženje. Kao i Dubravkini korisnici, i Dragičini također vole pričati razne anegdote iz mladosti. Dragica bi također voljena nastaviti raditi ovaj posao i nada se nastavku programa.
Podsjetimo, projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 1.086.860,70 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava. Projekt se provodi u partnerstvu s Općinom Davor, Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – PU Slavonski Brod. (Udruga Studio B)

 

Related Post