Otkazana proslava stote obljetnice DVD-a Vrbje

349 0

Autor Franjo Samardžić
VRBJE, 12. srpnja 2020. – Trebalo je danas biti iznimno svečano u Vrbju. Članovi DVD-a Vrbje sve su pripremili da zajedno s brojnim gostima obilježe hvalevrijednu obljetnicu. Sto godina rada i postojanja velik je događaj za svako društvo, posebno za dobrovoljno vatrogasno društvo iz Vrbja male seoske sredine koja je unatoč nedaćama koje prate svako društvo sa stogodišnjim postojanjem i tri rata uspjelo opstati i biti na ponos svom mjestu.
Nažalost, pandemija koronavirusa i mjere zaštite od njenog širenja bile su razlog da vodstvo DVD-a na čelu s predsjednikom Stjepanom Tomašićem u dogovoru s općinskim načelnikom Igorom Jurišićem, otkaže obilježavanje obljetnice. Vjerujemo da će doći vrijeme i stvoriti uvjeti da se ona slavljenički obilježi.
Otkazivanje proslave nije razlog da se ne prisjetimo najznačajnijih događanja iz povijesti društva. Povijest vatrogastva u Vrbju započela je i prije službenog osnivanja. Za vrijeme Prvog svjetskog rata, 1914. godine na inicijativu naših seljana Antuna Rakonić i Mije Kulundžića sredstvima bivše zemljišne zajednice nabavljena je ručna vatrogasna štrcaljka, koja je danas vatrogascima muzejska vrijednost, iako još uvijek upotrebljiva.

U srpnju 1920. godine osnovan je Inicijativni odbor za osnivanje DVD-a Vrbje. Članovi su bili Jung Hinko, Gelenčir Josip, Dugalić Marin, Brdar Josip, Rakonić Mato, Rakonić Stjepan, Smoljanac Ivan, Smoljanac Stjepan, Aničić Antun, Čaić Mijo, Čaić Stjepan, Romić Stjepan i Petrović Antun. U spomenici društva ostalo je zapisano da je na osnivačku Skupštinu pozvano je DVD Staro Petrovo Selo koje je izvelo javnu vježbu i sa svojom vatrogasnom glazbom uveličalo proslavu osnivanja društva. Nakon osnivanja DVD-a Vrbje odmah se pristupilo izgradnji malog vatrogasnog spremišta za šprice i ostale vatrogasne sprave. Prilozi su skupljani od mještana Sičica, Bodovaljaca i Vrbja, te uspješnih trgovaca.
Pet godina kasnije organizirana je veća akcija prikupljanja sredstava za gradnju Vatrogasnog doma, koji je izgrađen 1925. godine. Selo je pokazalo visoku svijest u davanju pomoći, a Šumarija Nova Gradiška dala je 4,5 prostorna metra građe. Izgradnjom doma društvo je bilo još aktivnije, povećao se broj članova i stekao veći ugled u Vrbju i okolnim selima. Neznatna sredstva u obliku pomoći dala je tadašnja općina u Rešetarima. Za špricu je nabavljena manja cisterna na kolima za prijevoz vode do požara.
-Godine 1936. društvo je nabavilo vatrogasnu zastavu, koja se i danas čuva kao uspomena na protekla vremena. Došao je Drugi svjetski rat pun strahota i užasa nad našim narodom. Mladi članovi vatrogasci otjerani su od svojih kuća na ratišta, a nekoliko starijih članova, koji su ostali, nastojalo je sačuvati vatrogasnu imovinu sve do 1944. godine kada je iz društva odnijeta sva vatrogasna oprema. Nakon završetka rata pristupilo se obnovi vatrogastva, a Kotarski vatrogasni podsavez Nova Gradiška darovao je našem društvu sedam pari novih vatrogasnih uniformi, a opremu je društvo opet nabavljalo iz svojih sredstava. Nabavljen je agregat “Savica” s kojim je kompletirana oprema. Godine 1969. društvo ostaje bez Vatrogasnog doma na čijem je mjestu izgrađen Društveni dom u kome društvo dobiva spremište i ostale prostorije. Tih godina počinje masovan odlazak mještana našeg sela u inozemstvo tako da društvo ostaje bez polovice članova. Pristupilo se upisu mladeži, a 1979. godine nabavlja se 25 svečanih odijela. Godine 1981. nabavljen je novi agregat “Rozenbauer” kapaciteta 800 litara vode u minuti, ostala oprema potrebna za gašenje požara i mrtvačka kolica. Željeli smo nabaviti kombi vozilo za prijevoz ljudi i opreme. To su bili samo snovi jer zbog nedostatka novca nismo ga uspjeli nabaviti.

Društvo zahvaća i treći Domovinski rat u kome mlađi članovi odlaze braniti domovinu tako da društvo nije imalo nikakvih aktivnosti. Nakon Domovinskog rata naš član Josip Pohl, na radu u inozemstvu, daruje kombi vozilo marke Mercedes, koji je do tada bio na upotrebi kod vojske. Uslijedile su prepravke vozila za vatrogasne namjene, ocarinjen je i registriran za potrebe društva. Nije se stalo na tome pa je nabavljena prikolica za kombi za prijevoz opreme darovane od DVD-a Nova Gradiška. Promjenom Zakona o vatrogastvu 1993. godine udružujemo se u Vatrogasnu zajednicu općine Vrbje, koju sačinjavaju DVD Sičice, DVD Bodovaljci, DVD Vrbje i poslije DVD Dolina, gdje smo postigli izuzetnu suradnju između društava koja se međusobno pomažu. Uslijedile su akcije oko uređenja kancelarije, na revers je od Civilne zaštite nabavljena traktorska cisterna “Creina” kapaciteta 5.000 litara i agregat “Tomos” sa opremom. Vrlo je važno napomenuti na odlazak naših članova, nakon vojno-redarstevnih akcija “Bljesak” i “Oluja” na ispumpavanje bunara u naselja Visoka Greda i Dragalić, sudjelovanje na općinskim i županijskim natjecanjima, te školovanje za zvanje vatrogasna mladež, vatrogasac, vatrogasac 1. klase, vatrogasni dočasnik i vatrogasni dočasnik 1. klase, koje je provedeno na nivou VZO Vrbje- naveo je u izvješću predsjednik Stjepan Tomašić na obilježavanju 90. obljetnice društva.
U narednih deset godina, do današnjih dana, Stjepan Tomašić je i dalje predsjednik DVD-a Vrbje. Zajedno s članovima društva i uz potporu Općine Vrbje nastavlja uspješan put vrbjanskih vatrogasaca koji pod vatrogasnim motom „Vatru gasi, brata spasi“ izlaze na požarišta štiteći privatnu i društvenu imovinu ne pitajući čije gori. I u raznim drugim nedaćama uvijek su među prvima ljudima spremni pomoći.

Related Post