Iz tiska izašao novi broja godišnjaka „SUZA DOLINSKA“

2852 0

Autor Franjo Samardžić
OKUČANI, 29. prosinac 2019. – Nakon tri godine stanke izašao je 35 broj „Suze dolinske“, publikacije koja povezuje Dolince iz bosanskogradiške Posavine, danas raseljene diljem Hrvatske, Europe i svijeta gdje su nakon ratnog egzodusa i stradanja našli utočište i svoj novi dom.
I ovaj broj „Suze dolinske“, godišnjak župe uznesenja Bl. Dj. Marije, Dolina bosanska, tiskan je u povodu Božića i božićnih blagdana kao Godišnjak župe uznesenja Blažene Djevice Marije Dolina bosanska kraj Bosanske Gradiške. Budući da nije izlazila tri godine u ovom broju uredništvo je pripremilo brojne sadržaje i osvrte na događanja koja su obilježila 2017., 2018. i 2019. godinu. Tiskan je zahvaljujući uredniku Miloradu Oršuliću Micanu i anonimnom donatoru koji je osigurao sredstva.
Razlog zašto „Suza dolinska“ nije izlazila su troškovi koji se nisu mogli pokriti od dragovoljnih priloga, naročito, kako ističe glavni urednik, nakon što je umro veliki darovatelj vlč. Milivoj Knežević. Događanja koja prati „Suza dolinska“ su objavljivana na internetskim stranicama Suza-dolinska.com.
Glavni urednik poziva sve ljubitelje župe Doline, da ubuduće novčano pomognu i omoguće redovito izlaženje „Suze dolinske“, kako bi se nastavilo sa čuvanjem običaja i svega onoga što, kako naglašava, sve veže za rodni kraj i ostalo zabilježeno novim naraštajima.
-Pred nama je, do godine, stota obljetnica postojanja župe Dolina. Bilo bi lijepo kada biste se obratili župniku u Bosanskoj Gradiški, i svećenicima rodom iz našeg kraja p. Damiru Šokiću, p. Ivanu Marija Tomiću, ili nekom od iz uredničkog vijeća „Suze dolinske“ i ponudili svoju pomoć u bilo kakvom obliku.
Ovaj broj posvećen je vlč. Milivoju Kneževiću, jednom od svećenika rođenom u župi Dolina. Treba dodati da su, na žalost, u 2017. godini umrli i dolinski župnici vlč. Pero Čolić i fra Ilija Matanović.Uz ostale, u ovom broju je i prilog o Micanovu hodočašću od Okučana, preko Lurda i Santiaga de Compostela do Fatime.
Glavni urednik se u ime Uredničkog vijeća zahvaljuje anonimnom darovatelju koji je omogućio da novi broj „Suze dolinske“ izađe iz tiska, ali i svima onima koji su svoje novčane priloge davali kroz protekle godine. Njihova imena su objavljena na kraju ovog Godišnjaka.
Dolincima, prijateljima župe Dolina i čitateljima „Suze dolinske“ obraća se župnik p. Tomislav Topić.

I za ovaj broj uredništvo je pripremilo brojne sadržaje i osvrte na događanja koja su obilježila posljednje tri godine. „Suza dolinska“ na taj će način još jednom informirati, ali i obradovati raseljene Dolince, te nastaviti biti jedina poveznica s rodnim krajem. I dalje je poveznica između raseljenih Dolinaca koji su kilometrima, pa i tisućama kilometara udaljeni jedni od drugih, i poticati ih da ne zaborave zavičaj.

Related Post