IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U DOMU KULTURE

1922 0

NOVA GRADIŠKA – U novogradiškom je Domu kulture 9. rujna otvorena izložba akt-fotografija Tomislava Hajeka. Iako je izlagao na skupnim izložbama diljem Hrvatske, ovo mu je prva samostalna i posvetio ju je rodnom gradu,

Novoj Gradiški.

 

O autoru i njegovu radu prilikom otvorenja izložbe govorila je prof. Marija Karlovčan Subić, ravnateljica Učilišta i među ostalim istaknula:

 

“Tomislav Hajek počeo se baviti fotografijom još u Novoj Gradiški, gradu koji je ishodište njegova života i djela. Iako je izlagao na skupnim izložbama diljem Hrvatske posebno mi je drago i zahvaljujem mu što je upravo nama poklonio svoju prvu samostalnu izložbu. Tema je ženski akt. U umjetnosti uopće, tema nije ono što određuje vrijednost djela, pa tako niti fotografije. Tema je samo izvor iz našeg životnog okruženja, iz onoga što jest naš svijet da se umjetnik izrazi, da se potvrdi i ovdje je u pitanju jedna, zaista, zavidna razina kulture oka kojom je naš autor izložbe fotografirao, zabilježio to žensko ljudsko tijelo”.

 

U ime organizatora, Foto kluba “F4” obratio se predsjednik Željko Grganić te istaknuo kako je ovo već treća izložba koju ove godine organiziraju, a, kako je rekao, ne misle na tome stati. -Uzimam nekako za zaslugu i sebi i Foto klubu Nova Gradiška što se Tomislav nakon niza godina i nekakvog odvajanja, da tako kažem, od fotogafije, vratio snimanju. Tomislav i ja se znamo još iz vremena kada je bio u NG i onda smo izmjenjivali fotografska iskustva. Ima negdje 5-6 godina da sam ga molio da dođe u NG s izložbom, ali on je smatrao da nije dovoljno “zrel” i da nema dovoljno materijala, da još nije vrijeme za njegovu izložbu. Drago mi je što se ove godine odlučio postaviti tu izložbu. Dio ovih fotografija bio je u Vinkovcima na skupnoj izložbi “Četiri autora”, a mi ovdje imamo priliku vidjeti širi opus-istaknuo je Željko Grganić.

Tomislav Hajek nakon mature iz NG odlazi u Dubrovnik gdje ostaje punih deset godina. Učlanjuje se u foto klub “Marin Getaldić”, uči osnove fotografije i svladava tehnike laboratorijskog procesa. Postaje fotoreporter “Lausa”, lista omladine Dubrovnika, snima za časopis za kulturu “Dubrovnik”, “Dubrovački vjesnik”, službeni je fotograf Dubrovačkog muzeja i hotela “Palace”, a svjetlom je iscrtao i mnogobrojne predstavne Dubrovačkih ljetnih igara.

 

Po dolasku u Zagreb postaje član foto kluba “Zagreb”, izlaže na klupskim izložbama i raznim salonima. Najveći je uspjeh postigao s fotografijom “Iluzija”, koja je 2002. godine na Salonu fotografije u Osijeku osvojila prvu nagradu-Zlatnu plaketu, a u Klubu je proglašena “najfotografijom godine”- zabilježeno je u deplijanu koji prati izložbu u NG.

 

-Možda sam mogao napraviti i ranije samostalnu izložbu, ali odlučio sam se da to bude upravo u mom gradu. Da me netko prije deset godina pitao kakve su moje emocije prema Novoj Gradiški, Dubrovniku, gdje sam proveo najljepši dio svoje mladosti, ili Zagrebu gdje sam zasnovao svoju obitelj i radnu karijeru, rekao bih tada da su ravnomjerno raspoređene. Međutim, da me sada pitate i prije pet godina već, rekao bih da ipak, nekako dolaze slike, u smislu flash backa, iz mog djetinjstva, mladosti,…Gundulićeva, park,…Tako da su emocije ipak prevladale za rodni grad. Zato prvu samostalnu izložbu posvećujem rodnom gradu, a kasnije će se, vjerujem, ova izložba zarotirati i bit će i neke druge teme. Ovo je jedna sužena selekcija mojih radova na aktovima, a sve je počelo 1972. prvim snimljenim na Brezovom polju, onda slijedi jedan niz 1981., pa krajem 80-ih u Sloveniji, zatim 1992/93. opet jedna serija i, nakon toga, jedna mala pauza. Zadnjih 5-10 godina sam nastavio i zapravo je došlo do jedne “eksplozije”.

 

Zašto akt?. U početku snimamo sve, ali u određenom periodu fotograf se mora opredjeliti za nekoliko kategorija i usavršiti ih. Moji su afiniteti prema uličnoj fotografiji, portretnoj i akt fotografiji. Nadam se da ovo nije zadnja izložba, da će ih biti još. U Novoj Gradiški je otvorena do 23. rujna, a potom se “seli” u jednu malu galeriju, kultni zagrebački caffe bar “LP”, Ul. F. Račkoga 11., gdje izlažu svi zagrebački fotografi- istaknuo je na otvorenju izložbe autor Tomislav Hajek. Otvorenje izložbe svirkom vječnih rock laganica oplemenili su Milenko Divjak-Majk i Zlatko Podgornjak.

Related Post

IZLOŽBA U TURISTIČKOJ ZAJEDNICI

Autor - 05/12/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 5. prosinac 2015. – Sinoć je u prostoru Turističke zajednice Nova Gradiška gradonačelnik Željko Bigović otvorio izložbu Godišnjaka…