IZLOŽBA U POVODU MAĐUNARODNOG DANA ŽENA

742 0

NOVA GRADIŠKA, 3. ožujak 2012. – Umijeće koje postupno nestaje, bogatstvo i ljepota, tradicija i upornost žena, našli su se danas na jednom mjestu, u Društvenom domu na izložbi rukotvorina koju tradicionalno,

u povodu 8. ožujka međunarodnog dana žena, pod nazivom „Što rade vrijedne ruke naših sugrađanki“, organizira Forum žena novogradiškog SDP-a. Okupilo se više od 20 izlagača s područja Brodsko-posavske županije, žena koja su pojedinačno izlagale svoje rukotvorine i žena iz udruga koje obnavljaju, od zaborava čuvaju narodnu tradiciju svoga kraja i umijeće svojih baka i prabaka. Na izložbi su se tako našle i rukotvorine stare stotinjak i više godina.

 

Što rade i kako doprinose očuvanju kulturne baštine, uz ostale, pokazali su Milan Rosić iz Nove Gradiške, Ana Abramović iz Batrine, Dragica Grgić iz Cernika, Marica Bošnjak iz Prvče. Željka Barišić iz Vrpolja, članice udruga „Zlatne ruke“ iz Doline“, „Zlatovezilje“ iz Brodskog Stupnika“,HKUU „Trenk“ iz Nove Gradiške. Bio je tu i izložbeni prostor Udruge udovica poginulih branitelja u Domovinskom ratu i Dječjeg vrtića nova Gradiška. Po prvi puta su se javno predstavile i članice Udruge „Zlatne ruke“ Slavonke“,najmlađe novogradiške udruge.

 

Na otvaranju ove jedinstvene izložbe, svim izlagačicama su na odazivu zahvalile Zorica Popović, predsjednica Foruma žena SDP-a i zamjenica gradonačelnika dr. Ljepša Rakas-Vujčić, koja je izložbu i otvorila. Istaknule su značaj koji njihova djelatnost ima u očuvanju tradicije i narodne baštine.

 

Treba istaknuti da je izložba humanitarnog karaktera. Organizirana je tombola pod motom „Vratimo im vjeru u život“, a svaka tombola je bila dobitna. Prihod je namijenjen za pomoć osobama s autizmom, osobama s mentalnom retardacijom i osobama s malignim oboljenjima.

 

Izložbu, na čijem je otvaranju bila i Snježana Čikardić, predsjednica Foruma žena SDP-a Brodsko-posavske županije, možete pogledati i u nedjelju.

Related Post

IN MEMORIAM

Autor - 14/12/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 14. prosinac 2012. –  U 91. godini umro je prof. Luka Žugaj. Bio je omiljeni profesor Gimnazije u…

REAGIRANJE

Autor - 03/08/2012 0
Dostavljamo Vam demanti netočnih i nepotpunih informacija koje su objavljene u članku novinara Drage Hedla, objavljenog u Jutarnjem listu od…