Izložba: OTKRIVANJE – glazbeni crteži akademske slikarice i grafičarke Vesne Šantak

725 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 16. siječanj 2019. – Mihaela Đeraj, pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti, jučer je u Domu kulture otvorila izložbu OTKRIVANJE – glazbeni crteži autorice akademske slikarice i grafičarke Vesne Šantak.

-Ovom izložbom otvorena je nova kulturna godina u POU MAR. Ravnateljica je za ovu godinu priredila pregršt, zanimljivih, inspirativnih novih sadržaja, ideja i izložbi. Vjerujem da ćemo svi u tome uživati – kazala je Mihaela Đeraj i izrazila zadovoljstvo što je nastavljena, prošle godine započeta suradnja s Vesnom Šantak.

Autoricu je predstavila Danijela Juranović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, a o izložbi i svom radu govorila je i autorica.

OTKRIVANJE– glazbeni crteži

“Bilježenjem” glazbe i zvukova te istraživanjem onog što je zajedničko različitim umjetnostima Vesna Šantak se bavi od 1995. kroz grafičke tehnike, crteže, slike i plesni performance. Izložba OTKRIVANJE dio je projekta bilježenja glazbe i zvukova, dnevnik bilježenja različitih emocija koje pobuđuje glazba. U „glazbenim“ crtežima propitujem ono što je zajedničko likovnoj i glazbenoj umjetnosti – harmonija, proporcija, ritam, ton. U crtežu možemo pronaći melodičnost, a u glazbi tonove koje možemo pretočiti u linije. Kroz crtež ili boju izražavam povezanost tona, crte i boje. Kroz crteže „bilježim“ glazbu, od početnog tona do zadnje linije, točke na crtežu, trajanje glazbe… Kroz glazbene crteže istražujem kako tonovi glazbe djeluju na maštu, kreativnosti, koje slike i asocijacije pobuđuju. U mreži glazbenih tonova otkrivaju se sakrivene slike. Linije putuju zvukom kroz dimenzije melodija i harmonija sa svim amplitudama do točke Tišine na završetku. Svaki crtež počinje točkom u prostoru koji se linijom ili plohom kreće kroz Prostor i Vrijeme, poput glazbe – tonova koji također stvaraju svoj vlastiti prostor u Vremenu trajanja zvuka.

-U bilježenju glazbe koristim obje ruke – desnu i lijevu istovremeno crtajući. Desna ruka u crtežu definira oblike, dok kroz lijevu ruku crtež izvire bez „naučene kontrole“, crtež je slobodniji, oslobođen forme i više prati vibracije zvuka. Kroz ovaj način crtanja kroz lijevu ruku se oslobađaju impulsi nesvjesnog, iracionalnog, koji su oslobođeni uvjetovanosti naučenog ili mehaničkog pokreta. Kroz crtanje sa lijevom i desnom rukom integriram racionalni dio, svjesni tok misli i emocija sa iracionalnim, nesvjesnim dijelom – racionalno i maštovito se stapa i cjelinu – navodi Vesna Šantak

Životopis

Vesna Šantak rođena je u Zagrebu 1969. godine. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala je 1998. godine (magistar slikar –grafičar) u klasi profesora Frane Para. Bavi se slikarstvom, kiparstvom, plesom, fotografijom, ilustriranjem, pedagoškim radom i organizacijom izložbi. Autorica je i voditeljica mnogih likovnih i plesnih projekata za djecu i odrasle. Surađuje s brojnim udrugama, učilištima, centrima za kulturu i muzejima. Dobitnica je posebne nagrada publike na DAAK 2005.

Njezine slike i skulpture nalaze se u fundusima galerija te kod kolekcionara i ljubitelja umjetnosti u Hrvatskoj i inozemstvu (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Austrija, Italija, Slovenija, BIH, Srbija). Godine 2010., na rezidencijalnom boravku u Cité internationale des arts, Pariz, pokreće međunarodnu suradnju s umjetnicima iz Francuske, koja se realizira kroz 6 izložbi u Hrvatskoj (2013.-2018.). Od 1994. godine se predstavila na 25 samostalnih i 69 skupnih izložbi, u Hrvatskoj i inozemstvu (BIH: Srebrenik, Tuzla, Slovenija: Izola, Austrija: Beč, Njemačka: Mainz, Berlin, Francuska: Pariz, Italija: Torino).

Članica je HDLU-a, PUNKT- a, ACADEMIE MODERNE i HZSU-a.

Prije otvorenja izložbe autorica je održala likovnu radionicu na kojoj su sudjelovale članice Udruge stvaratelja u kulturi grada Nova Gradiška.

Izložba je holu Doma kulture otvorena je do 31. siječnja i svi oni koju ju dođu razgledati mogu vidjeti kako Vesna Šantak doživljava, i na svojim slikama interpretira povezanost glazbe i likovne umjetnosti.

Related Post