IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA ČEŠKE BESEDE NOVA GRADIŠKA I OKOLICA

647 0

NOVA GRADIŠKA, 13. ožujak 2016. – Sinoć je u Vatrogasnom domu održana izvještajna skupština Češke besede Nova Gradiška i okolica. Uz članove, bila je nazočna i Libuša Strajnjik, predsjednica Saveza čeha u RH,

a došli su brojni prijatelji uz Čeških beseda i predstavnici brojnih udruga s kojima surađuju. U ime Grada Nova Gradiška bili su povjerenik Vlade RH Krunoslav Glavač i voditeljica Odsjeka društvenih djelatnosti Mihaela Đeraj.

Skupština je usvojila izvješće o radu u protekloj godini, koje je podnio predsjednik Zdravko Konjić, kao i program rada za ovu godinu koji je nastavak kontinuiranog rada Češke besede Nova Gradiška.

Nastavit će se okupljanje pripadnika češke manjine odnosno građana češkog podrijetla kao i ostalih građana na kulturnom i prosvjetnom području, učiti češki jezik i njegovati običaje češke manjine.

-Imali smo u prošloj godini puno aktivnosti. Pjevačka skupina imala je desetak nastupa, dramsko-recitatorska i likovno-kreativna nešto manje. Ove godine ići ćemo u Zagreb, Prijedor i Novi Sad. Prošle godine smo uspješno radili unatoč tomu što smo dobili svega 11.000 kuna iz sredstava za nacionalne manjine, ali smo uspjeli dobiti 10.000 kuna iz vladinog Ureda za ljudska prava i prava za nacionalne manjine. Imali smo prihod od 34.000 kuna. Bili smo štedljivi i iracionalni pa nam je na žiro računu ostalo 11.000 kuna. Za pjevačku skupinu smo nabavili kostime i nošnje, te opremu za ured, od laptopa i printera do fotoaparata, nužnu za kvalitetan rad – kazao je predsjednik. Zdravko Konić.

Odali su počast preminulim članovima Besede, te zahvalili bivšoj predsjednici Miladi Konjićm koja je s dužnosti odstupila zbog bolesti.

Rad Češke besede Nova Gradiška i okolica pohvalila je i Libuša Strajnjik, predsjednica Saveza čeha, koja je kazala da se radi o maloj češkoj udruzi koja nema puno članova, ali uspješno njeguje svoje i akceptira i sve ostale.

Održana je i Kulturna večer na kojoj su sudjelovali članovi pjevačke i dramsko-recitatorske skupine, pjevačka skupina Matice umirovljenika Nova Gradiška, članovi pjevačke i plesne skupine ukrajinaca iz KUD-a „Andriuj Pelin“ Šumeće, a uz domaće i pjesnici iz Slavonskog Broda i Lipovljana. Postavljena je i izložba radova članova likovno-kreativne skupine Češke besede Nova Gradiška, te izložba slika Ivice Jelančića iz Rešetara.

Related Post