JEDINSTVEN PRIMJER: Vatrogasni časnici i učitelji Irena i Franjo Barić vatrogastvom zarazili učenike svojih škola

2985 0

Zahvaljujući njima novogradiške osnovne škole „Mato Lovrak“ i „Ljudevit Gaj“ jedine su u Hrvatskoj koje vatrogastvo imaju u svom kurikulumu i koje učenike od 1. do 8. razreda educiraju o vatrogastvu i zaštiti od požara

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 22. siječnja 2020. – Ovo je pažnje vrijedna priča o Ireni i Franji Bariću, supružnicima, učiteljima i zaljubljenicima u vatrogastvo koji svoju ljubav i strast prema toj hvalevrijednoj i nužno potrebnoj djelatnosti, u kojoj vatrogasci doslovno spašavaju živote ljudi i imovinu, prenose na djecu. Ono po čemu se oni ističu je upravo rad s djecom koju u svojim školama educiraju o vatrogastvu, njegovom značaju i opasnostima od požara koji vrebaju u svakodnevnom životu, a koje je moguće spriječiti znanjem i odgovornim ponašanje.
Pripadnici su DVD Nova Gradiška i učitelji razredne nastave, Franjo, vatrogasni časnik, u OŠ „Ljudevit Gaj“, a Irena, prva vatrogasna časnica u dugoj povijesti DVD-a Nova Gradiška, u OŠ „Mato Lovrak“.
Zahvaljujući njima te su dvije novogradiške osnovne škole jedine u Hrvatskoj koje već pet godina vatrogastvo imaju u svom kurikulumu koji je predvidio da učenici od 1. do 8. razreda jedan školski sat trebaju posvetiti vatrogastvu.
-Muž je vatrogasac cijeli život i on me motivirao da uđem u vatrogasne vode. Kada učitelji uđu u nešto onda ne mogu biti pasivni i promatrati sa strane. Zato samo ponudili ono što naša struka može odraditi i dobila sam zadatak da vatrogastvo na neki način uvedem u školu.
Učenicima od 5. do 8. razreda muž i ja držimo predavanja, koja smo sami osmislili, na svim satovima razrednika, dakle u svim razrednim odjelima.
U 5. razredu upoznajemo učenike sa prošlošću našeg dobrovoljnog vatrogasnog društva koje je najstarije dobrovoljno vatrogasno društvo u Slavoniji. Na tim predavanjima ne nabrajati puke činjenice, od osnivanja i na koje su sve intervencije novogradiški vatrogasci išli, već nastojimo potaknuti našu djecu da se uključe u rad neke udruge u gradu kako bi poboljšali svoj život, ali i život grada, odnosno sredine u kojoj žive.
U 6. razredu upoznajemo djecu sa djelovanjem vatrogasnih društava na području Hrvatske, ali ne samo vatrogasnih društava, nego i svih interventnih službi. Sva istraživanja u Hrvatskoj, Europi i svijetu pokazuju da će biti povećana potreba za takvim službama. Želimo u tim predavanjima djecu upoznati da vatrogasci ne izlaze na tren samo kad je požar u pitanju, nego uvijek kad je čovjek u nevolji.
U 7. razredu izlazimo iz okvira Hrvatske i upoznajemo ih sa događajima diljem svijeta na koje izlaze, ne samo vatrogasne postrojbe, nego i druge interventne službe. Posebnu pozornost posvećujemo ekološkim zagađenjima i požarima u svijetu i govorimo im koje to nevolje donose ekološka zagađenja i požari, ali i terorističke akcije koje se događaju.
U 8. razredu upoznajemo djecu s mogućnošću prekvalifikacije, odnosno školovanja za vatrogasca i vatrogasnog tehničara.
S obzirom da muž i ja radimo u razrednoj nastavi nismo htjeli izuzeti ni djecu razredne nastave da bi i njih potaknuli na razmišljanje o aktivnom sudjelovanju u zajednici. Pripremili smo male vatrogasne igre. To su igre spretnosti i brzine u kojima sudjeluju svi razredni odjeli iz OŠ „Mato Lovrak“ i „Ljudevit Gaj“. Svaki razred daje svoju razrednu ekipu, a unaprijed se znaju koje će igre igrati pa mogu trenirati. To je dobra stvar jer se u tom događaju susreću djeca iz obje škole koja žive u jednom gradu kojeg jednako vole.
U svibnju uključujemo i djecu iz malih odjela jer i njih nismo htjeli izostaviti. Za njih organiziramo jedan dan škole s vatrogascima i kroz različite radionice upoznajemo ih sa radom vatrogasaca. Njima je poseban doživljaj kada ih vatrogasci u vatrogasnom vozilu vrate do škole. To im je najzanimljivije i s nestrpljenjem čekaju kada će se to dogoditi.
Obuhvatili smo svu osnovnoškolsku djecu, a razmišljamo da u svibnju, koji je mjesec zaštite od požara, uključimo i djecu predškolskog uzrasta- kaže učiteljica i vatrogasna časnica Irena Barić, i dodaje da na taj način ona i muž daju svoj doprinos radu DVD-a Nova Gradiška.

Irena govori o obvezama, ali i o motivaciji i zadovoljstvu koje joj donosi rad s djecom.

-Ta aktivnost mi je donijela puno obveza, ali i posebno zadovoljstvo. Nakon toliko godina rada u prosvjeti ja zapravo nikada na nikakvom skupu nisam imala prilike upoznat neke životne stvari koje sam upoznala kroz različite oblike stručnog usavršavanja u vatrogasnim tečajevima. Bila sam zapravo ljuta na sebe i zapitala se, kako se dogodilo da mi prođe, možda i pola života, a da tako neke važne životne stvari nisam znala. Zato već u šestom razredu na predavanjima s tim upoznajem djecu, koja tada imaju 12 godina i koja u tom razdoblju ostaju sama kod kuće. Upoznajem ih kako mogu sami prepoznati požar dimnjaka, učim ih kako se pravilno pune mobiteli i druge elektroničke naprave, jer je sve više slučajeva da nepravilno punjenje mobitela izaziva požar, a ne samo požar već može izazvati i smrtne slučajeve kada baterija eksplodira. Nastojim na taj način obogatit djecu nekim novim znanjima koja će im biti korisna u svakodnevnom životu. Naravno da mi to oduzima vrijeme, ali ako od sve te djece samo dvoje zapamti što treba radit ja sam postigla velik uspjeh – kaže Irena Barić.
Dodaje da DVD ima zadatak da uključi zainteresiranu djecu da dobrovoljno dođu i dobrovoljno vježbaju. Koliko su uspjeli motivirati djecu svjedoči odaziv velikog broja djece pa se dogodi se ne mogu organizirati vježbe za sve njih. Za vrijeme zime, kada se ne vježba, a kako se djeca ne bi izgubila interes, djecu okupljaju jedan sat tjedno na druženju.
-S njima u našoj maloj dvorani igramo društvene igre, vježbamo i trčimo, igramo igre s loptom. Za njih je to zabavno, a dobro je i za roditelje jer se djeca kreativno druže – kaže Irena Barić.

Related Post