Jučer u Rešetarima prvi put obilježen Dan Udruge hrvatskih branitelja „Domovini vjerni“

1043 0

Autor teksta i fotografija Franjo Samardžić

 

REŠETARI, 29. lipnja  2023. –  Jučer je  u Rešetarima bilo svečano i dostojanstveno. Prvi put  u suradnji s Općinom Rešetari obilježen je DAN UDRUGE HRVATSKIH BRANITELJA OPĆINE REŠETARI „DOMOVINI VJERNI“. Nazočnosti su bili visoki državni i vojni dužnosnici, članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja i brojnih udruga  hrvatskih branitelja proisteklih iz Domovinskog rata. 

 Nakon svete mise zadušnice koju je u   župnoj crkvi Krista Kralja predvodio velečasni Josip Bogović  kod spomen-obilježja  poginulim hrvatskim braniteljima sa područja općine Rešetari položeni su vijenci i  zapaljene svijeće.

Vijence su brigadir Mile Valentić, zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike, izaslanik Predsjednika Zorana Milanovića, Dalibor Bajči,  voditelj Područnog ureda  za poslove obrane Osijek izaslanik  ministra obrane  Marija Banožića, u ima Ravnatelja  policije i načelnika Policijske uprave brodsko-posavske  Antuna Valića izaslanik je  bio  Filip Valentić, načelnik Policijske postaje Nova Gradiška,  načelnik  Općine Rešetari Zlatko Aga i predsjednica Općinskog vijeća Milka Perković i općinski vijećnici, hrvatski branitelji  121. brigade/pukovnije Nova Gradiška  i 3. gardijske brigade. 

Promotor Marko Derežanin pročitao je Povjesnicu  u kojoj se govori o  organiziranom oružanom otporu  srpskom agresoru u Hrvatskoj i  na području današnje Općine Rešetari, prvim aktivnostima Narodne i Civilne zaštite,   prvim dragovoljcima i ustroju  prvih oružanih postrojba Policije i Zbora nerodne Garde. Koliki je bio doprinos hrvatskih branitelja  rešetaračkog kraja  u  obrani i oslobađanju okupiranih dijelova Hrvatske  svjedoči  26  poginulih. Zahvaljujući  Općini Rešetari, Osnovnoj školi Ante Starčevića i udrugama proisteklih iz Domovinskog rata u Rešetarima se  obilježavaju  značajne obljetnice iz  Domovinskog rata,  evociraju sjećanja  na one koji su svoje živote utkali u  slobodnu Domovinu Hrvatsku, čuva dignitet  Domovinskog rata i  dostojanstvo svih hrvatskih branitelja. S tim je ciljem ove godine osnovana Udruga  hrvatskih branitelja Općine Rešetari „Domovini vjerni“ i za Dan udruge  određen je 28. lipanj jer su  tog datuma  1991. godine dva voda dragovoljaca s područja Općine Rešetari  pristupila dragovoljačkoj 108. brigadi  ZNG-e Slavonski Brod. 

Predsjednik udruge  Darko Radić  pozdravio je  okupljene, izrazio zadovoljstvo velikom odazivam na obilježavanje Dana udruge  i najavio novo okupljanje za godinu dana. 

-Srce mi je danas ispunjeno. Nedavno smo  osnovali Udrugu hrvatskih branitelja Općine Rešetari „Domovini vjerni“ koju smo  niz godina imali smo  želju i inicijativu  osnovati.  Nije, međutim, bilo  hrvatske sloge  i nije došlo do osnivanja udruge  koja bi obuhvatila sve  sudionike u Domovinskom ratu i koja bi   zbivanja u obrani Domovine  prenosila na mlađe  da se ne zaboravi naš doprinos   koji smo dali za svoju Domovinu Hrvatsku.  Dugo godina je bilo želje ali  i prijepora  i  do sada nismo uspjeli. Prije petnaestak godina  čvršće  nas je okupilo obilježavanje Akcije „Širinci“   koju smo organizirali   za našeg pukovnika Ivana Atlagovića , koji je poginuo u oslobađanju Širinaca, i njegovu obitelj. 

Na inicijative nekoliko branitelje i mene kao načelnika   pokrenuto je  pisanje i izdavanje monografije o Domovinskom ratu na području Općine Rešetari. Kroz niz sastanaka smo prikupljali  dokumentaciju o seoskim stražama, postrojbama kroz koje su  naši dečki prolazili tijekom Domovinskog rata do domobranskih postrojbi. Željeli smo to sve uvrstiti u jednu knjigu da nam ostane kao trajno sjećanje na to vrijeme. Prikupljali smo fotografije i izvješća o  osobnom sudjelovanju u Domovinskom ratu. 

Tada smo dogovorili da moramo osnovati  udrugu branitelja općine Rešetari, a najveći razlog je 26 poginulih branitelja s područja naše općine i više od 100 koji su bili ranjeni, ali i svi naših ljudi koji su ratovali na bojišnicama. Smatrali smo da bez svoje udruge  to nećemo moći prenijeti na buduće generacije. Želja nam je da ova udruga bude najznačajnija  udruga u našoj općini. Ne okupljamo se da bi tražili neka svoja prava  već da nešto napravimo za Općinu Rešetari, našu  Županiju i Republiku Hrvatsku.  Pozivam sve branitelje da nastavimo s aktivnim radom  i budemo potpora jedni drugima, da kažemo istinu o Domovinskom ratu i da njegova vrijednost ne izblijedi.

Imamo i inicijativu naše Općine da se napravi spomen-soba i izda monografija koja je u završnoj fazi – kazao je načelnik Zlatko Aga 

Na druženju u društvenom domu evocirali su sjećanja na Domovinski rat i poginule branitelje.  

Related Post

BRODSKO POSAVSKA ŽUPANIJA

Autor - 21/11/2014 0
SLAVONSKI BROD, 21. studeni 2014. – Završna konferencija projekta „Malo poduzetništvo – velike mogućnosti”, koji je Brodsko-posavska županija provodila proteklih…