Jutrošnji mraz voćarima ubrao urod

776 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 15. travnja 2020. – Priroda je još jednom pokazala kako može biti okrutna i prevrtljiva. Jučer je jednom rukom davala ratarima i povrtlarima, a danas drugom uzimala voćarima.
Jučerašnja kiša obradovala je ratare i koliko-toliko natopila žedno tlo. Jutros je pak, po drugi put ove godine, otjerala osmijeh s lica voćarima. Nakon snijega, potom i mraza koji je uništio urod na radim voćkama, jutros su jaki mraz i temperatura od -4 ubirali voćarima ovogodišnji plod na kasnim sortama. Tvornica pod vedrim nebom još jednom je stradala, a kolike su štete tek će se utvrditi.
Upravni odjel za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko-posavske županije uputio je već dopis gradonačelnicima i načelnicima općina na području županije vezan uz proglašenje pošle prirodne nepogode. Privremeni pročelnik Željko Burazović ih obavještava da je Državno povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda donijelo je zaključak o odgodi zakonom propisanih rokova za dostavu podataka o nastalim štetama koje vrijedi sve do okončanja ove izvanredne situacije uzrokovane korona virusom. Voćarima je preporučio da štete zabilježe fotografijama i video snimkama. Trebali bi to učiniti i sa štetama koje je nanio današnji mraz.

Related Post

PREDAVANJE POŠTARIMA

Autor - 01/08/2014 0
SLAVONSKI BROD, 1. kolovoza 2014. – Dana 29. srpnja, u suradnji Policijske uprave brodsko-posavske i Hrvatske pošte d.d., Odjela za…