KAZALIŠTE

1285 0

NOVA GRADIŠKA, 13. ožujak 2012. – Novogradiška kazališna publika uživala je u ponedjeljak 12. ožujka 2012.u vedroj komediji Carla Goldonija LA LOCANDIERA , u hrvatskoj verziji GOSTIONIČARKA MIRANDOLINA

u izvedbi glumačkog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba i režiji SAŠE BROZ.

 

Priča je to o vlasnici svratišta u Firenzi, veseloj Mirandolini kojoj otac u “miraz” ostavlja spomenutu gostionicu.

 

Mirandolina svojom mladošću i životnom radosti (izvrsno je igra mlada hrvatska glumica MARIJA ŠKARIČIĆ) osvaja srca svih ljudi kojima daje konačište. Zaplet ove priče počinje kada jednoga dana u njezinom konačištu odsjedaju tri stranca: dva “do ušiju” zaljubljena u veselu Miradolinu (grofa igra ZIJAD GRAČIĆ, a markiza ALEN ŠALINOVIĆ) i treći, vitez di Ripafratta (izvrsni RANKO ZIDARIĆ), koji nije naklonjen ženama. Postupa s njom grubo i posprdno, a izruguje se i slabostima dvojice zaljubljenih. Mirandolina se zato odluči osvetiti ovom okorjelom “ženomrscu”, kazniti ga i poniziti. Što laskanjem, što pretvaranjem, hini da ona prezire muškarce. I tako malo po malo stječe vitezovo povjerenje i poštovanje jer je vitez smatra ženom zdrava razuma, smatra je izvanrednom ženom , a na svoje čuđenje i zaljubi se u Mirandolinu.

 

Mirandolina ga muči, ponizuje i na kraju pred njegovim očima udaje se za drugog – čovjeka svoga staleža , vjernog konobara kojeg joj je nakon svoje smrti namijenjio i njezin otac.

 

Novogradiška publika s oduševljenjem je prihvatila ovu vedru Goldonijevu igru, nagradila glumački ansambl dugotrajnim pljeskom (Marija Škaričić, Ranko Zidarić, Zijad Gračić, Alen Šalinović, Ivana Boban, Vanja Matujec, Jan Kerekeš i Kristijan Potočki), a novogradiška cvjećarnica Mimoza glumicama je darovala lijepe bukete cvijeća.

 

Medijski pokrovitelji organizatoru Učilištu Relković bili su novogradiški internet-portali.

 

Related Post

NA KAZALIŠNIM DASKAMA DOMA KULTURE

Autor - 20/11/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 20. studenoga 2013. – U organizaciji Učilišta Relković na novogradiškim kazališnim daskama u ponedjeljak 18.studenoga 2013. izvedena je…

GRANIČARI SVOME GRADU

Autor - 10/12/2012 0
Gradu i župi u čast Hrvatsko pjevačko društvo Graničar održalo je tradicionalni svečani koncert 8. prosinca u Domu kulture.