KIP DOMOVINE A.D. 2010. – (DIO TREĆI: SANATORIJUM U REMETINCU)

771 0

Jeli nam krenulo? Konačno! Blago si ga nama nevoljnicima. Sviće zora, dan se bijeli. Čak su i orozovi zakukurikali. Neće valjda u loncu završiti.

Na vidiku su Turci i Kaurci. Jezde nam ususret. Tegle nafutrane torbake, nabrekle od puste lovuše. Šukerhauzeni et comp. mljaskaju gubicama. I dalje će trajbati i krčmiti do mile volje. Dok im zubi ne

utrnu.

Jadničak od državnog proračuna je ispetljan. Razdragano pučanstvo i dalje će štucati. Sirotinjska špajza, cušpajz od klin-čorbe. Općinstvo za desert ima bajkovite priče. Sirotinji se i svaka šuga za opanke zapišava. Zna se! 

Ljupka i nadasve suosjećajna i odnjegovana, brojnim broševima ukrašena, Mila Majčica, naša hrabra rodeo-jahačica, Srebrenka, zažvalila kljusinu. Pokušava ukrotiti staru polukrepanu mrgavu ragu. Ofucanu bedeviju. Konjusina se otima, frkće i njišti. Kada mrcina krepava tada je najopasnija. Rita se, mlavi kopitima, udara koga stigne.

U ovom domaćem rodeo-cirkusu, u ringu mnoge su opake zvjerčice. Grebu, grizu i otrove štrcaju.

Hip-hop sanatorijum za rekreaciju duha i tijela izgubljenih domoljubnih duša u Remetincu, u svojim solarijima osunčava i ugošćuje samo birane, viđenije goste. U obzir dolazi samo stopostotna domoljubna čeljad. Zanimljive, opskurne, obično kradljive i svadljive ptičice.

U raspjevanoj, vedroj i obilno hadezeiziranoj atmosferi, u punom rodijačkom ozračju kazivači i prokazivači ispredaju najnevjerojatnije, najuzbudljivije maštovite priče i avanture, opasne doživljaje i time jačaju svoju mentalnu kondiciju.

U ovom domoljubnom okupljalištu nedostaje jedino veliki mag, karizmatični šaman, iluzionist i opsjenar, nadmaher svih mahera, najdomoljubniji voljeni, najnajniji ljubljeni vođa, vrhovnik doktor-doktor. On se malo zaboravio pa se uputio u bliže komšiluke, bez malo vitra, ali na glavi s puno putra. Tamo se nakratko izgubio u magli, zalutao u snijegom zametene brdine. Ljubazni domaćini priskočili mu u pomoć, uputili ga na pravi put, da ne tumara bespućima zbiljne stvarnosti.

U sigurnoj kući u Remetincu, pribježištu zalutalih domoljubnih ovčica, čuvenom doktoru-doktoru priređuje se veleban doček dostojan ovako visokorođene sa zvijezda pale osobe. Podrazumijeva se vrhunski smještaj pun nježnosti i pažnje.

Planira se gala promenadni koncert.

Odzvanjat će polke, mazurke, valceri i domoljubne koračnice. Sam će doktor-doktor u glamuroznom stilu, u maniri rasnog dramaturga u posebno dizajniranom harlekinskom, a može bit’ u komedijaškom kostimu nonšalantno u duhu pravog klauna bravurozno uplesati uz milozvučne taktove Mozartove Male noćne muzike.

Uplesat će gotovo levitirajući u sjajne balske dvorane. Zablještat će raskošne barokne krinoline, a uzbibana domoljubna srdašca zaigrat će pod zakrabuljenim licima čelnika, dočelnika i pročelnika najdržavotvornije kumpanije u Lijepoj našoj ogoljeloj i opelješenoj domaji.

Naš rođo, dr-dr čuveni i obožavani, prije mnogo ljeta dojahao je kao sitni trgovac iz Dugobabinih kantuna, nudeći erotske sličice sisara i guzomicalica.

U šekspirijanskom stilu kao vitez tužnog lica okupio oko sebe respektabilnu šaroliku bulumentu ulizica, šmiranata i prodavača jeftinih domoljubnih štosova. Sakupio opskurne ministrante koji debelo kade na njegovim crnim torbarskim liturgijama. Pučanstvo je klicalo i pobožno skakutalo oko njegovih šamanskih, švindlerskih oltarića, žrtvenika pohlepe na kojima gori vatrica lažnog domoljublja, vatra koja je spržila krila pravdi i poštenju.

A kada je naš pajdo dr-dr, vrli rođo supermaher tresnuo iz zvjezdane visine u kaljužu lopovluka među sitne žgoljare, đepokradice, žicare i ostalu klatež, svi odani mu tamburaši, falš-ministranti crnih misa, nosači torbi i vrećetina, koji su mu do jučer pojali himne i podoknice, razbježali se glavom bez obzira. Mili moji kuda koji, a ja sam kuda znam. Pljuvatori, kao ni luk žderali ni lukom smrdili.

Jedan zagorski mudrac reče: – svaka rit – dođe na šekret…

Lipo vas štima i priporuča vaš stari Šokac Toma Didim baj’ Stipa zvani Baguda.

Related Post