KIPARSKA RADIONICA GRADSKOG MUZEJA

544 0

NOVA GRADIŠKA, 18. svibanj 2015. – Međunarodni dan muzeja u Novoj je Gradiški obilježen 16. svibnja kiparskom radionicom, a sudionici su bili učenici OŠ „Mato Lovrak“. Radionicu je osmislio i vodio Miroslav Pišonić,

kustos Gradskog muzeja Nova Gradiška, uz sudjelovanje Gordana Bijelića, akademskog slikara-grafičara, nastavnika spomenute škole, kao i prof. Vesne Kolić-Klikić, muzejske savjetnice.

Temom „Muzeji za održivo društvo“ ove se godine obilježava Međunarodni dan muzeja. U kontekstu stvaranja sigurnije budućnosti, jedan od najvažnijih izazova današnjice je postizanje ravnoteže između razvojne dinamike ljudskog društva i granice prirodnih potencijala. Tranzicija prema novom, održivom društvu, zahtjeva drugačije metode razmišljanja i djelovanja. Težeći otvorenosti i pristupačnosti, a ispunjavajući svoje poslanje, muzeji su, ne samo zagovornici takvog djelovanja, nego i mjesta stvaranja kvalitetnijeg kulturnog i društvenog ozračja.

Ovogodišnja tema Međunardonog dana muzeja ukazuje na dugotrajnu neodrživost društva izazvanu neskladnim ponašanjem čovjeka prema prirodi.

-Zemlja kao podloga za život svih bića na njoj, na radionici je bila materijal za modeliranje – dječje interpretiranje umjetničkog rada, a u svrhu osvješćivanja javnosti da nam ona preko umjetnika i njihovih djela nudi i onu misaonu, duhovnu dimenziju ljudskog postojanja. Motiv izabran za radionicu bio je revers medalje koja se nalazi u fundusu Galerijskog odjela GMNG – rad Ive Kerdića, hrvatskog najproduktivnijeg i najpoznatijeg medaljera. Sagledamo li njegov život i djelo valja reći kako je vodio brigu o održivom društvu. Tomu svjedoče mnoga njegova djela, a napose revers medalje koju smo izabrali za naš motiv. Natpis „EJ SLAVONIJO“ možemo doživjeti i kao veseli usklik i nostalgično prizivanje. Vjerujem da će ova radionica dijelom pomoći da već danas učinimo korake koji će djelovati u pravcu održivog društva – istaknuo je, među ostalim, Miroslav Pišonić.

Dječji uradak s ove kiparske radionice bit će sačuvan u fundusu GMNG.

Related Post