KOLO NA MEDANU: Folklorna svečanost na kojoj je obilježena i 20. obljetnica postojanja i rada KUD-a Drežnik

560 0

Autor Franjo Samardžić
DREŽENIK, 28. lipnja 2020. – S razlogom je jučer u Drežniku bilo puno zadovoljstva. Slavila se folklorna, kulturna i narodna baština, a domaćini članovi KUD-a Drežnik primali su, uz zahvale i brojne čestitke. Saborski zastupnik, Davor Vlaović, župan Danijel Marušić, zamjenica novogradiškog gradonačelnika Ivana Trupina i načelnik Zlatko Aga, birali su riječi s kojima bi istaknuli doprinos koji je KUD Drežnik iz godine u godinu, punih 20 godina, davao očuvanju povijesnog identiteta svoga mjesta.
Ovogodišnje 18. „Kolo na Medanu“ održano je u nazočnosti mještana i brojnih uzvanika među kojima su ispred Općine Rešetar, koja je, treba to istaknuti, stvorila zavidne uvjete za rad društva, uz načelnika Zlatka Agu, bili njegov zamjenik Željko Kolaković i predsjednica Općinskog Vijeća Mlka Perković. Bili su tu Višnja Mikić, autorica knjige o 20 godina postojanja i rada društva i Nikola Kramar, folklorni pedagog koji je dugogodišnji voditelj folkloraša, te predstavnici Odjela za pučku i predajnu kulturu Hrvatske radiotelevizije.

Slavilo se jučer u Drežniku folklorno i kulturno nasljeđe. Imali su o čemu govoriti prvi predsjednik KUD-a Andrija Vlaović i sadašnji predsjednik Branko Vukšić. Nisu propustili priliku zahvaliti se svima koji su u proteklih 20 godina dali doprinos da društvo izraste u hvalevrijednu instituciju čuvara narodne baštine koju su kao pjevači, folkloraši i glumci promovirali na brojnim nastupima.
I ove godine, na kraju ovogodišnjeg “Kola na Medanu“, nije izostalo tradicionalno zajedničko kolo na Madanu koje su svi sudionici zaigrali u središtu mjesta. To kolo vjerno simbolizira zajedništvo, ponajprije svih Drežničana, koji su kako je kazao predsjednik Branko Vukšiš, uz probleme kojih je bilo u proteklih 20 godina, uspjeli izgraditi društvo koje se može hvaliti svojim aktivnostima i svagdje biti rado viđen gost.
Bila je to jučer u Drežniku još jedna folklorna svečanost, na kojoj je obilježena i 20. obljetnica postojanja i rada KUD-a Drežnik.
Uz žensku pjevačku skupinu, tamburaški orkestar pod vodstvom Hrvoja Milaka, dječju skupina koju vodi Josipa Akmačić, KUD-a „Drežnik” , predstavili su se Kulturno umjetničko društvo „Dragalić”, Folklorni ansambl Požega, Udruga umirovljenika Nova Gradiška, ženska pjevačka skupina KUD-a „Šokadija” Batrina i muška pjevačka skupina „Baje” iz Ivanovca.

Related Post

Autor - 03/10/2018 0
I ove godine imat ćemo priliku  besplatno uživati u francuskim filmskim ostvarenjima u sklopu festivala Rendez-vous au cinéma koji od…