„Konfrontacija prostora“ naziv je samostalne izložbe akademskog slikara Damira Facana-Grdiše otvorene sinoć u Doma kulture

591 0

Autorica Ivanka Herceg, Fotografije Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 8.  veljače 2020. – „Konfrontacija prostora“ Naziv je samostalne izložbe akademskog slikara Damira Facana-Grdiše otvorene 7. veljače u galerijskom prostoru Doma kulture u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“.

Riječ je o ciklusu koji je autor stvarao protekle četiri godine, a izloženo je 11 monumentalnih formata u tehnici akvarela s dvije ključne teme: more i urbane vedute.

Okupljenima je dobrodošlicu poželjela prof. Danijela Juranović, ravnateljica Učilišta „Relković“, a potom je detaljnije o izložbi i umjetnikovom radu govorila Sonja Švec Španjol, mag.hist.art, ujedno i autorica pratećeg deplijana ove zanimljive izložbe.

-Ono što je fascinantno kod autora jest da radi tehnikom suho na suho akvarela i stvara začudne kompozicije poluperspektive, a osim likovnih elemenata on propituje i svijet danas, poziciju čovjeka i nekakvu autorefleskiju.

Damir Facan-Grdiša jedinstven je po ovakvom načinu izričaja. Kada šaljemo fotografiju njegovih slika u medije one izgledaju kao nekakve male ilustracije, ali tek kada se ovi radovi vide uživo, vidite sve te detalje. Primjerice autor niže do sedam tonova iste boje, a u urbanim vedutama ima puno figurativnih detalja koje ne možete vidjeti na fotografijama. Naprosto morate slike vidjeti uživo kako biste doživjeli sva ta nizanja i zapravo titranja i dinamiku koja se postiže kada stanete ispred takvog monumentalnog rada.

Autoru treba do četiri mjeseca da bi dovršio ove najveće formate tako da je to jedan meditativni  proces. Kako je i sam rekao uvijek radi jedan morski motiv i jedan urbani motiv jer kada radite iste forme i iste boje treba vam mali odmak pa ih nekako izmjenjuje kako bi se mogao koncentrirano posvetiti svakom radu- rekla je, među ostalim Sonja Švec Španjol.

Od 2015. godine Damir Facan-Grdiša nije imao samostalnu izložbu jer su mu trebale četiri godine kako bi ove radove napravio, ali je zato bio kontinuirano zastupljen i publika ga pozna preko Trijelana akvarela i nekakvih skupnih izložbi na kojima je uvijek bio zastupljen sa svojim radovima.

Prvi puta izlaže u Novoj Gradiški, a dio recentnih radova do sada je bio izložen u Samoboru i Karlovcu, potvrdio nam je sam autor i dodao:

„Izložbu svaki puta nadopunjujem sa dva nova rada. Slijedeća izložba ponovno će biti za četiri do pet godina kako bih mogao pripremiti tu količinu radova. Atipično je za akvarel raditi ga u ovako velikom formatu, ali interesiralo me što se tada dešava. Na nešto manjem formatu primijetio sam da boja gubi intenzitet pa sam s laganim slaganjem lazura jednu na drugu pokušao vratiti taj intenzitet boja i onda sam došao do, za mene, jedne nove likovne senzacije i jednog titraja koji ima nekakva svoja ograničenja, ali daje i jednu potpuno novu kinetičku iluziju koju do sada nisam uspio na manjem formatu dobiti.

Recimo da se bavim nesvjesnim. Grad kao nekakav unutrašnji  društveni život doživljavam kaotično, kakav on u principu i jest, ali tu nelagodu pokušavam smiriti tako što ga oblačim u nekakve stilizirane draperije i tako mu pokušavam dati jednu toplinu koju grad možda nema. Taj nemir na taj način pokušavam učiniti prihvatljivijim sebi, a samim time i gledatelju. Dok je more jedna potpuno druga priča gdje se u potpunosti bavim nesvjesnim, dakle snagom prirode koju na neki način pokušavam sistematizirati. I dobra mi je ta izmjena pri procesu rada. Nakon jednog mora uvijek napravim grad.

Kako radim restauracije i bavim se ilustracijom ta neka iskustva koja sam stekao i naučio pokušao sam na slobodan način prezentirati.

Primarno izložbom nemam nikakvu poruku. Želim se baviti ritmovima, skladom boja, dinamikom unutar slike, a gledatelju ostavljam mogućnost i zapravo slobodu da slike doživi na svoj način- rekao nam je u razgovoru Damir Facan- Grdiša.

Izložbu je otvorila dr. Ljepša Rakas Vujčić, predsjednica Gradskog vijeća grada Nova Gradiška i tom prigodom, među ostalim, naglasila kako joj je čast otvoriti ovu iznimno zanimljivu izložbu, a zahvaljujući, prema njezinim riječima, vrijednoj ravnateljici Učilišta „Relković“ bez koje ovakvih izložbi u Novoj Gradiški ne bi bilo.

Od kada je prof. Juranović došla na mjesto ravnateljice i od kada je prostor obnovljen mnogi naši slikari gostuju s izložbama u našemu gradu i ovdje imaju svoju publiku koja voli doći i pogledati umjetnička djela. Tako, ako ne stignemo do Zagreba ili drugih većih Muzeja i Galerija, u ovom prostoru Učilišta „Relković“ imamo čast ugostiti ovakve umjetnike i divite se njihovim djelima. Mislim da nema ovdje osobe koja nije fascinirana ovim slikama. I sama, kada sam ušla u ovaj galerijski prostor Doma kulture, ostala sam doslovno bez daha- rekla je dr. Ljepša Rakas Vujčić i dodala kako vjeruje da će ju do kraja veljače, do kada će biti postavljena, vidjeti veliki broj naših sugrađana, ali  i poklonika umjetnosti  sa šireg novogradiškog područja.

Tijekom ove godine izložba „Konfrontacija prostora“ Damira Facana-Grdiše gostovat će u Jaski i Splitu.

Ukratko o autoru

Damir Facan-Grdiša rođen je 1965. u Zagrebu. Umjetničko obrazovanje počinje u Školi za primijenjenu umjetnost na Odjelu zidnih slikarskih tehnika, a 1990. diplomirao je na Odsjeku za slikarstvo  Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ive Friščića.  Poslije studija bio je nastavnik likovnih stručnih predmeta u Obrtničkoj školi u Zagrebu do 1998. Nakon toga, kao samostalni umjetnik izlaže na samostalnim i grupnim izložbama te surađuje sa više izdavačkih kuća koje objavljuju njegove ilustracije.

Član je HDLU-a, ULUPUH-a, a od 2002. i HZSU. Uz slikarstvo, koje mu je primarni medij umjetničkoga izražavanja, Damir Facan-Grdiša od 1986. godine radi kao vanjski suradnik Restauratorskoga zavoda Hrvatske, a od 2.000 i kao samostalni licencirani restaurator za zidno slikarstvo.

Related Post