KOORDINACIJA GRADONAČLENIKA I NAČELNIKA: Zaustaviti pad upisa u srednje škole, rad nedjeljom prepustiti državi

575 0

REŠETARI, 7. studeni 2018. – Općina Rešetari i načelnik Zlatko Aga jučer su bili domaćini gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću i načelnicima novogradiškog kraja. Sastali su se na još jednoj koordinaciji i raspravljali o pitanjima od zajedničkog interesa.

U fokusu im je bilo više tema, od problema koji se odnose na srednjoškolsko obrazovanje, vodoopskrbi i odvodnji, aktivnostima koje provodi i planira LAG zapadna Slavonija, te prijedlogu da trgovine ne rade nedjeljom.

Uz gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića, načelnik  Zlatko Aga okupio je Mateja Severovića, člana uprave Vodovoda zapadna Slavonijavoditeljicu LAG-a zapadna Slavonija Marijanu Vidić-Poleto, ravnateljice Gimnazije i Elektrotehničke i ekonomske škole prof. Ljiljanu Ptačnik, Sanju Muller Zoričić, ravnatelja Industrijsko-obrtničke škole prof. Miju Matoševića i općinske načelnike Igora Jurišića, Nikolu DenisaZvonimira Karlika, Pavu Klarića, Acu Vidakovića, Velimira Paušića i Vitomira Žakića.

Ravnatelji srednjih škola govorili su o problemu drastičnog opadanja upisanih učenika što se najviše osjeti u strukovnom, trogodišnjem obrazovanju. Naglašen je problem prijevoza učenika do škole, pa time potreba učeničkog doma. Zgrada gimnazije vapi za energetskom obnovom, a Gimnazija za sportskom dvoranom. Animiranje učenika za jednu od srednjih škola smatraju zajedničkom zadaćom.

Gradonačelnik Vinko Grgić govorio je o načinima na koji grad pomaže srednjoškolsko obrazovanje od nabavke novih pametnih ploča, računala, prijepisa zemljišta bez naknade na Elektrotehničku školu, izgradnji učeničkog kampusa, nove predavaonice u novouređenom Domu kulture za studij sestrinstva i drugim pogodnostima koje Grad pruža u okviru svojih mogućnost.

Marijana VidićPoleto govorila je o radu LAG zapadna Slavonija, o projektima ostvarenim u tekućoj godini te planovima za iduću godinu. Vitomir Žakić, općinski načelnik u Cerniku i predsjednik LAG-a izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima naglasivši da je LAG time opravdao svoje postojanje.

O aktivnostima i radu Vodovod zapadna Slavonija te poslovima koji su završeni i koji su u tijeku na području govorio je član uprave Matej Severović.

Raspravu i različita mišljenja izazvao je prijedlog o zabrani rada trgovina nedjeljom i blagdanima.   Dok su neki načelnici Nikola Denis i Vitomir Žakić podržali inicijativu koju je pokrenuo u svojoj općini Zlatko Aga, načelnici Zvonimir Karlik i Pavo Klarić tu inicijativu smatraju populističkom.

-Mi smo izašli s ovom inicijativom na lokalnom dijelu, razgovarali smo s ljudima, upoznali smo župana s tim problemom. Smatram da s ovom inicijativom treba ići prema županijskom Uredu za gospodarstvo i resornom ministarstvu pa čak i prema premijeru. Smatram da možemo ukazati da promišljamo na jedan kvalitetniji, bolji i odlučniji način kako zaštiti čovjeka prije svega i dati pravo čovjeku. Razgovarao sam i sa puno trgovaca, plača nisu bajne, no postali smo ljudi takvog tipa da robujemo navikama. Svjesni smo da veliki trgovački lanci ne odustaju od svoje zarade, al tako neće odustati ni mali lanci. Mislim da je pošteno početi malo drugačije razmišljati – kazao je Zlatko Aga.

Tema je populistička, čim netko spomene nerad nedjeljom tad se krene oko toga malo više razmišljati. Spomene se puno drugih stvari u medijima pa to ne bude intrigantno za raspravu. Ovo je jedna od tema koja nije prvi put na tematici općenito hrvatskog društva. Mislim da je država dva puta pokušala uvesti zakonsko rješenje nerada nedjeljom, koje su obadvije kao inicijative, na žalost otpale. Slažem se sa Pavom Klarićem da se to jedino može urediti sa državne razine, a sa lokalne razine izgleda mi populistički. Uspoređivanje sa gospodarstvom u uređenoj Njemačkoj i uređenoj Hrvatskoj su neusporedive kategorije. Struktura gospodarstva u Njemačkoj je sasvim drugačija nego u Hrvatskoj . U Hrvatskoj struktura gospodarstva je oko 55 milijardi bruto društveni proizvod, unutar njega ulazi sa 36 milijardi kuna trgovina u Hrvatskoj od kojih 14 posto čini promet nedjeljom. Dogodit će se s obzirom 187.000 zaposlenih, govoreći o globalnoj odluci u trgovini, oko 18.000 će ostati bez posla. Taj promet koji će se preseliti dobrim dijelom na subotu i ponedjeljak će pasti na leđa 10 posto manje uposlenih. I samo će ostaviti veći profit onima koji imaju trgovinu. U ovom trenutku ne bi trebalo ići pretjerano prema zabrani rada nedjeljom ako to država ne bi mogla riješiti na adekvatan način- kazao je Zvonimir Karlik.

Na kraju opsežne rasprave zaključeno je da bi bilo poželjno da država regulira rad nedjeljom i blagdanima u trgovini na zakoniti način i zaštiti čovjeka i njegovo dostojanstveno pravo na rad.

Related Post