KORONI UNATOČ: Ljetna druženja uz promenadne koncerte kino i predstave za djecu u gradskom parku

656 0

Prenosimo iz Novogradiškog godišnjaka 2020.

 

Gradska vlast, Turistička zajednica i Gradska glazba su nastupom glazbenika , uz kino i predstave za djecu koje je organiziralo POU MAR, ugodnim mjestom za okupljanje i druženje učinili gradski park

Temeljem odluka Ministarstva zdravstva i Stožera Civilne zaštite RH, te epidemiološkim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, gradonačelnik Vinko Grgić potpisao je odluku kojom se otkazuje Novogradiško glazbeno ljeto 2020. godine.

-Na Novogradiškom glazbenom ljetu bude od 5 do 10 tisuća posjetitelja pa je stav Stožera CZ Grada Nova Gradiška i gradskog Odjela društvenih djelatnosti da nije primjereno vrijeme da se organizira ova prepoznatljiva glazbena, gospodarska i zabavna manifestacija na kojoj ne zarađujemo nikakav novac i imamo samo trošak. Izvođači ne žele nastupati za manji iznos, a ne bi stoga bilo ni moralno da potrošimo gotovo milijun kuna u vrijeme pandemije korona virusa. Uz to, ako se i dozvole okupljanje više od tisuću ljudi, to bi moralo biti u kontroliranom prostoru. Ne želimo kao nekada postavljati žičanu ogradu, a uz to se postavlja pitanje koga pustiti u taj prostor, a koga ne i po kojim kriterijima – obrazložio je gradskim vijećnicima i građanima odluku Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika i načelnik gradskog Stožera civilne zaštite.

Nije to, međutim, značilo da su 2020. godine Novogradiščani tijekom ljeta ostali bez glazbenih događanja, kino i predstava za djecu u gradskom parku. U svakom zlu i neko dobro – kaže narodna poslovica, koja se potvrdila u vrijeme pandemije koronavirusa i poštivanja epidemioloških mjera.

Mnogo toga počinje nekom inicijativom i bez velikih očekivanja, događanjem za jedan ili nekoliko dana. Promenadni koncerti Gradske glazbe lani su počeli u gradskom parku, a u ljeto 20920. godine su iskočili iz tih okvira i postali događanje u kojemu se uživa i koje obilježava ljeto u Novoj Gradiški. Svjedoci smo bili, prošle i ove godine, da je Gradska glazba vikendom kod fontane u večernjim satima dovodila vrsne glazbenike koji su svojom svirkom i pjevanjem mogli zadovoljiti različite glazbene ukuse. Gradski park je postao mjesto gdje se može ugodno družiti uz glazbu, piti Bošnjak pivo i vino novogradiških vinogradara, a djeca sokove i igrati na dječjem igralištu.

Gradska vlast i Turistička zajednica su, uz kinopredstave i predstave za djecu koje je organiziralo Pučko otvoreno učilište MAR, upravo takvim mjestom za okupljanje i druženje željeli učiniti gradski park. I u tome su uspjeli. Zahvaljujući Gradskoj glazbi i glazbenicima, ugodniji je i sadržajniji bio i večernji boravak gostiju u okolnim ugostiteljskim objektima. Sadržajima u gradskom parku doprinos je dao i Slavonski dućan koji je otvorio kušaonicu slavonskih suhomesnatih proizvoda, sireva, kolača, meda, prirodnih sokova, vina i rakija domaćih općih poljoprivrednih gospodarstava i obrta.

Na sjednici Gradskog vijeća, zadovoljan brojnim događanjima tijekom ljeta, ponajprije glazbenim, gradonačelnik Vinko Grgić najavio ih je i za sljedeće ljeto.

Zadovoljni mogu biti i u Gradskoj glazbi, a kako i ne bi bili kad su zadovoljni svi oni koji su dolazili i večernje sate subotom i nedjeljom provodili u gradskom parku uživajući uz nastupe glazbenika. Zadovoljne mogu biti Dinka Matijević i Danijela Juranović, ravnateljice Turističke zajednice i Pučkog otvorenog učilišta MAR. Organizirali su ciklus koncerata PETKOM U 9 i tijekom 4 tjedna ugostiti vrsne glazbenike raznolikim programima. Uživalo se u nekim od najljepših klasika jazza, bossa nove, bluesa, soul glazbe, šansone i tradicijskih pjesama, irske, škotske i engleske glazbe.

Hvalevrijedni sadržaji u gradskom parku su pokazali da se i u uvjetima pandemije koronavirusa i pridržavanja epidemioloških mjera mogu organizirati glazbena događanja, manje predstave i prikazivati filmovi na zadovoljstvo najmlađih, mladeži i starijih građana.

Related Post