PREDSTAVLJEN PILOT PROJEKT

655 0

SLAVONSKI BROD, 24. lipanj 2015. – Posljednjih godina isplativost cjelokupne poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj sve više postaje upitna. Intenzivno ratarstvo kao grana poljoprivrede u najvećoj mjeri ovisna o okolišnim

čimbenicima i pravovremenoj reakciji jedna je od zahtjevnijih poljoprivrednih proizvodnji, kako sa tehnološkog, tako i sa ekonomskog aspekta. Ova je proizvodnja iznimno zahtjevna kako za uzgajivače, tako i za regije (županije sa svojim specifičnim okolišnim karakteristikama) i za državu u cjelini.

 

Niske otkupne cijene proizvoda te neizvjesnost otkupa u kombinaciji s visokim ulaganjima i sve varijabilnijim okolišnim uvjetima proizvodnje rezultiraju sve većim gubitcima u poslovanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva te, na državnoj razini, smanjenjem obujma proizvodnje sveukupne ratarske proizvodnje.

 

Povodom gore spomenutih činjenica, jučer je u Velikoj vijećnici županijske uprave, održana prezentacija pilot projekta pod nazivom „Kontrola i upravljanja ratarskom proizvodnjom putem satelitskog sustava na području Brodsko-posavske županije”, koju su, pred predstavnicima OPG-ova s područja županije kao i drugih pravnih subjekata u poljoprivredi, održali predstavnici Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

 

Kako se moglo čuti iz današnje prezentacije, smanjenje proizvodnje u kvalitativnom i kvantitativnom smislu moglo bi se smanjiti ili u potpunosti izbjeći primjenom modernih tehnologija. Satelitski sustavi u kombinaciji sa programskom podrškom omogućavaju daljinski nadzor nad poljoprivrednim površinama, bolje planiranje i vođenje brige i upravljanje ratarskom proizvodnjom, a ujedno su dio tehnološkog rješenja precizne poljoprivrede. Satelitski sustavi su jednostavan i dostupan alat koji inovativnim pristupom i novom generacijom tehnologije povećava konkurentnost poljoprivrednih gospodarstava. Procjene povećanja konkurentnosti korištenjem ovakvih sustava kreću se do 50 € po ha. Indirektna benefit primjene satelitskih sustava ogleda se kroz povećanje kvalitete okoliša putem smanjenje količine uporabljenih gnojiva.

 

Cilj je predloženoga pilot projekta utvrditi mogućnosti korištenja naprednih tehnologija u ratarskoj proizvodnji na poljoprivrednim gospodarstvima Brodsko-posavske županije i u konačnici isplativu ratarsku proizvodnju u Brodsko-posavskoj županiji. Županija će omogućiti sudjelovanje 50 poljoprivrednih gospodarstava u pilot projektu koji će pokriti oko 1500 ha poljoprivrednih površina.

Related Post