Kravate krase biste dr. Andrije Štampara, Ive Kerdića, Grigora Viateza i M. A. Relkovića, Stjepana Radića i Josipa Jurja Strossmayera

2512 0

Autor Franjo Samardžić

Bez kravate, koja je simbol i brend Hrvatske, nisu ostale ni tri gracije u fontani u gradskom parku

NOVA GRADIŠKA, 16. siječnja 2020. – Nakon što su jučer kravate svezane na spomenik Antun Augustinčića “Mir” u New Yorku, i na spomenik Nikole Tesle na slapovima Niagare, te spomeniku dr. Franji Tuđmanu u Zagrebu i glavnim gradovima Europske unije, danas su kravate svezane na spomenike u Novoj Gradiški, kao jedinom gradu koji nije glavni gard u Europi. Kravate je vezao zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić.
Uz prvog hrvatskog predsjednika kravate su vezane na bistama dr. Andrije Štampara, Ive Kerdića, Grigora Viateza i Matije Antuna Relkovića, Stjepana Radića i Josipa Jurja Strossmayera, a bez kravata. Kravate će ih krasiti slijedećih mjesec dana.
Dosadašnjom suradnjom ACADEMIE Cravatica i Grada Nova Gradiška zadovoljni su  Eva Marija Jakirčević i gradonačelnik Vino Grgić koji je posebno sretan što se Nova Gradiška priključila svjetskim i europskim gradovima u ovoj akciji promoviranja kravate kao hrvatskog brenda organiziranoj u povodu predsjedanja Hrvatske Vijećem EU.
-Kravata je simbol ljubavi između muškarca i žene i simbol ljubavi prema domovini. Svi pitaju zašto crvena boja kravate? Zato jer je to boja Hrvatske i boja ljubavi.Zašto suradnja s Novom Gradiškom?. Nova Gradiška kao grad ima od svog osnutka tradiciju urbane kulture, a zatim i tradiciju svilarstva. Jedna od najvećih svilana bila je upravo u Novoj Gradiški, a sada se u Novoj Gradiški proizvodi kravata. Uz to gospodin Marijan Bušić je rodom iz Nove Gradiške. Viziju koju je imao u srednjoškolskim danima i koju je sanjao u novogradiškoj Gimnaziji danas vidimo.
Dugi niz godina ACADEMIE Cravatica veže kravate konjanicima, prvenstveno u gradu Zagrebu, a sada, posebno zbog predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, to su prihvatile i zemlje članice i na taj način dale obol Hrvatskoj za vrijeme predsjedanja. Nova Gradiška se uključila u tu priču, uz glavne gradove EU u kojima se vežu kravate – kazala je Eva Marija Jakirčević.
Željko Matejčić, zapovjednik Kravat pukovnije kazao je da mu je čast biti u Novoj Gradiški s obzirom da usko surađuje s Marijanom Bušićem, jer mu je kao časniku HV plastično prikazao svoju viziju o kravati i hrvatskim vojnicima koji su kravatu prije 400 godina ponijeli u Europu. Izrazio je zadovoljstvo što je Ministarstvo vanjskih poslova prihvatilo kravatu kao simbol i brend Hrvatske.

Related Post

GRADSKA GLAZBA

Autor - 22/05/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 22. svibnja 2016. -Novogradiščani, ali i svi koji su bili u našemu gradu 21. svibnja mogli su prijepodne…