„KUNE“ PROSLAVILE 26. OBLJETNICU USTROJA

2696 0

NOVA GRADIŠKA – Okupili su se danas u Novoj Gradiški  pripadnici 3. Gardijska brigada ZNG „Kune“ da bi proslavili 26. obljetnicu  osnutka brigade. Domaćin je bila  Udruga veterana  3. Gardijske brigade  „Kune“ Nova Gradiška.

Na svemu što su učinili u  obrani Domovine  došli su im zahvaliti  ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved  i Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Bili su roditelji poginulih branitelja, predstavnici  udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ispred Ministarstva unutarnjih poslova  i Policijske uprave brodsko-posavske  načelnik  Ante Zovak,   župan   brodsko-posavski Danijel Marušić, novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić i njegova zamjenica Vesna Đapić i saborski zastupnik Davor Vlaović.

Treća  Gardijska brigada ZNG „Kune“ elitna je postrojba  hrvatskih oružanih snaga ustrojena 29. travnja prije 26. godina u Vinkovcima.  Nemjerljiv je njen doprinos  u obrani Hrvatske. Brigada je osnovana po zapovjedi tadašnjeg predsjednika dr. Franje Tuđmana iz specijalnih postrojbi MUP-a.

„Kune“  su dale dala  velik doprinos u obrani i oslobađanju privremeno okupiranih dijelova RH.  Sudjelovali  u obrani Vukovara, Vinkovaca, Osijek,  u borbama u zapadnoj Slavoniji, Posavini, Bljesku i Oluji.

U operaciji Bljesak, kojom je oslobođen okupirani dio zapadne Slavonije, Kune su bile na  istočnom  pravcu napada, a njezini pripadnici prvi su ušli u Okučane.  Za vrijeme akcije Oluja, 3. brigada sudjelovala je u operaciji Zid kako bi  onemogućila prodor neprijateljskih snaga iz smjera istoka.

Tijekom Domovinskog rata poginulo je 367 njezinih pripadnika, 1088 je ranjeno a 17 se smatraju nestalima.

Danas je bila prilika da svi govornici još jednom posjete na herojstvo pripadnika  3. Gardijske brigade „Kune“ i odaju počast  pripadnicima koji su živote utkali u temelje slobodne i neovisne domovine Hrvatske.

Pripadnici 3. Gardijska brigada ZNG „Kune“ okupili su se danas  na središnjem novogradiškom trgu odakle su u mimohodu  došli do župne crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije  gdje je služena sveta misa.  Polaganjem vijenaca  kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima  i biste  dr. Franje Tuđmana odana je počast  poginulim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku. Svečana akademija, na kojoj su evocirana sjećanja na ratni put 3. Gardijske brigade „Kune“ i još jednom odana počast njenim pripadnicima,  održana je u Domu kulture. Druženje je nastavljeno u Društvenom domu.

Related Post

NOVA ŠKOLSKA GODINA

Autor - 29/08/2013 0
Roditeljima savjetujemo da pokažu svojoj djeci najsigurniji put do škole, da ih osobno dovedu i dođu po njih po povratku…

Autor - 03/10/2018 0
I ove godine imat ćemo priliku  besplatno uživati u francuskim filmskim ostvarenjima u sklopu festivala Rendez-vous au cinéma koji od…