LAZE

1425 0

U Lazama je u subotu i nedjelju, 28. i 29. rujna, organiziran tradicionalni i jubilarni, 20. po redu Memorijal „Hrvatski sokoli“ Laze 2013. Dani su to sjećanja na sedam sinova ovoga sela, poginulih u Domovinskom ratu.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata „Hrvatski sokoli“ Laze i Organizacijski odbor Memorijala, svake godina upriliče različite sadržaje, kojima žele sačuvati od zaborava poginule, mlade sumještane. Većina njih bili su i aktivni igrači NK „Graničar“ Laze.

 

U subotu, 28. rujna, organiziran je koncert klape „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice iz Splita i tamburaškog sastava „Tkanica“ iz Nove Gradiške. U lijepo posjećenom domu u Lazama, izmjenjivale su se dalmatinske i slavonske pjesme. Gosti, članovi klape „Sveti Juraj“ predstavili su i neke svoje nove pjesme, kao „Kraljice mora, Gospe od zlata“, ali i stare dalmatinske skladbe, koje su pjevali zajedno s publikom. Posebnim pljeskom nagrađeni su za izvedbu pjesme „Ne dirajte mi ravnicu“.

 

U nedjelju, 29. rujna, obitelji, rodbina i prijatelji poginulih sokola obišli su njihove grobove na mjesnom groblju, pomolili se za njihove duše, položili cvijeće i upalili svijeće. U kapeli Presvetog Trojstva, svi su bili nazočni misi zadušnici za sokole, a zatim su položeni vijenci kod spomenika sokolima i poginulim hrvatskim braniteljima u parku, u središtu mjesta.

Položili su ih članovi obitelji poginulih sokola, zatim Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja, na čelu s predsjednikom, prof Antom Vukšićem, Udruga udovica poginulih hrvatskih branitelja iz domovinskog rata na čelu s predsjednicom, Vjekoslavom Karešin, potom pripadnici specijalne policije „Zebre“, zatim županija Brodsko-posavska i prof Marijan Štefanac, pročelnik ureda za Europske integracije, onda grad Nova Gradiška, na čelu s gradonačelnikom, Željkom Bigovićem i prof Ljiljanom Lukačević, zamjenicom gradonačelnika za društvene djelatnosti te Željko Klarić iz novogradiškog Ureda za obranu, općina Staro Petrovo Selo, s načelnikom Željkom Kočijaševićem, predsjednikom Općinskog vijeća, Stankom Mikićem i zamjenikom predsjednika, Zvonkom Arićem, zatim Općinski odbor Hrvatske demokratske zajednice Staro Petrovo Selo, na čelu s dr Josipom Kolodziej i Milanom Turkaljem, onda ravnateljica OŠ „Vladimir Nazor“ Adžamovci, prof Marija Petričević, s učiteljima i učenicima i na kraju NK „Graničar“ Laze, na čelu s predsjednikom, Robertom Jurakovićem te članovima uprave. Nakon minute šutnje i molitve za poginule sokole, program je nastavljen u domu, komemoracijskom svečanošću. Među ostalima, već spomenutima kod polaganja vijenaca, svečanosti su bili nazočni pukovnik, Niko Jurilj, zapovjednik središta za temeljnu obuku u Požegi i izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general-pukovnika Drage Lovrića, zatim pukovnik Milan Ćorak, zapovjednik središta za obuku i izobrazbu logistike u Požegi, general-bojnik Stjepan Vuković, ratni zapovjednik specijalne policije u Slavonskom Brodu, uz brojne predstavnike lokalne samouprave, gospodarskog, kulturnog i sportskog života ovog kraja i mještane Laza. U pozdravnim riječima gostiju, čule su se samo pohvale domaćinima, za uspješnu organizaciju Memorijala kroz dva desetljeća i o čuvanju uspomena na poginulu mladost njihovog sela.

 

Uz kratko podsjećanje na živote i preranu smrt sedmorice sokola: Željka i Vlade Grganića, Zvonka Novoselca, Ivice Pavlovića, Željka Mikolčevića, Darka Babića i Josipa Martinovića, u programu su uslijedili stihovi novogradiške pjesnikinje, Evice Kraljiće, koja je o lazanskim sokolima čitala svoje stihove na svih 20 memorijala. Na žalost, na ovogodišnjem je izostao dolazak dugogodišnjeg sportskog novinara, Ive Petranovića, koji je svake godine bio na komemoraciji u Lazama i na igralištu „Graničara“. Nakon duže bolesti, preminuo je početkom ove godine. Njega se, toplim riječima, prisjetio predsjednik Organizacijskog odbora Memorijala, brigadni general u miru, Mladen Mikolčević. Na svečanosti je bio sin pokojnog Petranovića, mladi Ivan Petranović, kojemu je Mikolčević predao zahvalnicu, u znak zahvalnosti za sve što mu je otac učinio za Laze i Memorijal. O sokolima je prije nekoliko godina Petranović pisao i u svojoj i knjizi. Mikolčević je zahvalio mještanima Laza, sportašima i svima koji cijele godine žive za Memorijal i čuvaju uspomenu na mladost i živote sokola.

Domaćinima, a posebno Mladenu Mikolčeviću, obratio se tada umirovljeni glavni policijski inspektor, Vlado Radošić iz Nove Gradiške. Poklonio je Mikolčeviću i organizatorima memorijala svoju knjigu potresnog sadržaja „Pakao srpskog logora Stara Gradiška, 1991. godine“.

 

Predsjednik NK „Graničar“, Juraković, podsjetio je zatim na poslijepodnevne sadržaje memorijala, na revijalnu utakmicu veteranskih momčadi „NK „Graničar“ Laze i NK „Osijek“ te na prvenstvenu utakmicu 2. Županijske nogometne lige – zapad, između domaćeg „Graničara“ i „Omladinca“ iz Vrbove. Program Memorijala završen je tamburaškim koncertom.

 

Iako Memorijal „Hrvatski sokoli“ Laze traje dva dana, mještani ovog sela za tu manifestaciju žive cijele godine, što u pripremama i realizaciji, što u molitvi za sokole, s jednim jedinim ciljem, da se poginuli hrvatski sinovi nikada ne zaborave.

 

Višnja Mikić

Related Post

NOTE DOBROTE

Autor - 19/05/2014 0
Prihod od ulaznica dar je Udruzi za pomoć osobama s mentalnom retardacijom SUNCOKRET Nova Gradiška