Led na rijeci Savi

1269 0

Najveća opasnost dolazi kada se led počne topiti i krenu sante, koje mogu izbiti bačve ispod kućica i potopiti ih

SLAVONSKI BROD 7. veljače 2012. – Snijeg ponovno pada i na brodskom području stvarajući probleme u čišćenju prometnica, a sve više glavobolje zadaje

led na Savi, koji ugrožava plovila. Brodska Lučka kapetanija pokriva gotovo 300 riječnih kilometara, od Siska do granice sa Srbijom, i kontinuirano prati razvoj situacije, saznajemo od kapetana Lučke kapetanije Stjepana Benića.

 

“Sava nije plovna zbog niskog vodostaja, no sada je i oko 20 posto površine prekriveno santama koje dolaze iz bosanskih pritoka. Stanje je zabrinjavajuće, ali nije alarmantno”, naglašava Benić, dodajući kako je, još u prosincu, pozvao vlasnike neka sklone svoja plovila u zaštićene dijelove, s obzirom na to da ne postoje pravi zimovnici.

Kapetan kaže da su ovih dana uklonjene i sve plovne oznake, vrijedne oko 700 tisuća kuna, pa ostaje provjeriti red u zimskim skloništima. Jedno je predviđeno neposredno ispod Poloja, drugo prekoputa bosanskobrodske rafinerije (gdje je Brodska posavina već smjestila svoja plovila), a treće u Davoru, gdje je smješteno i pet tankera koji su krenuli prema Rafineriji Sisak, ali nisu prošli zbog niskog vodostaja. Što će se događati sljedećih dana, ovisi o vremenu, no osnovno je da brodari moraju voditi računa o svojim plovilima, naglašava Benić.

Manjih ili većih problema imaju i vlasnici sedamdesetak kućica na Savi, splavarskog naselja jedinstvenog u Hrvatskoj, koji svakodnevno uklanjaju snijeg s krovova i iz čamaca, no pribojavaju se santi koje mogu ugroziti kuće. “Najveća opasnost dolazi kada se led počne topiti i krenu sante, koje mogu izbiti bačve ispod kućica i potopiti ih”, kaže Josip Nakić, potpredsjednik Udruge splavara i jedan od najvećih zaljubljenika u Savu. Iako se ne brine za svoju kuću, jer je na pontonu, kaže kako će u slučaju da se situacija pogorša i krenu teže sante, splavari, u dogovoru s Lučkom kapetanijom, pokušati postaviti šlep koji bi led odbijao prema sredini Save i tako obišao “ulicu na rijeci”.

Idilična slika splavarskog naselja obavijenog snijegom i ledom, unatoč nekim problemima, ne smanjuje dobre vibracije i raspoloženje vlasnika, koji su i jučer naložili vatru u kaminu, dok se iz kućica širio miris pečenih kobasica i kuhanog vina.

Splavarskom naselju u Slavonskom Brodu prijete sante leda 7. veljače 2012. (Foto: Emil Cipar/ SBplus.hr)

Related Post