LIJEK I NAŠE ZDRAVLJE

2161 0

Što moramo znati o lijeku koji odlučimo popiti? Tko danas nije sam posegnuo za aspirinom, voltarenom,lekadolom,gastalom ili sličnim lijekom?

 

Farmaceutska industrija stavlja lijek na raspolaganje liječnicima, a ne pacijentima.pa je upitno poznavanje pacijenta o lijeku. Zato lijek koji popijemo može koristiti, ali i štetiti. Što je lijek poznatiji skloniji smo ga zlorabiti. Je li sve što uzimamo lijek,a danas postoje po 20 imena za isti lijek ali postoje i lažni lijekovi? Farmaceutska industrija je sve agresivnija u želji za sve većom zaradom sklona je i prodavati neispitane lijekova,pa se događa da nakon nekog vremena mora povući lijek iz prodaje i plaćati velike kazne oštećenima.

 

Kroz povijest liječilo se raznim metodama i „lijekovima“,koji su danas zaboravljeni,ali je pučanstvo vjerovalo u čudotvorni lijek.Liječenje se temeljilo na životnim iskustvima Liječilo se biljem,čajevima,ventuzama, rogama.Liječio se i ispuštanjem krvi,pa je 1800 godine bilo ispušteno oko 85.000 litara krvi. 1555.godine liječnik Dragous je ustao u obranu „lijeka istine-Terijaka“,za koji danas nitko ne zna. 1785. godine Withjering je otkrio digitalis iz biljke,koji je 200 godina bio zaboravljen da bi se danas proizvodio sintetički i bio glavni lijek za zatajivanje srca. Tako mnogi lijekovi nastaju ali i nestaju,pa ni neke znanstvene istine vrijeme nije potvrdilo.Primjerice 1945 godine za 1 g Streptomicina ljudi su prodavali kuću i vjerovali da bi izliječili tuberkulozu,a danas košta manje od 1 kune i ne upotrebljava se jer oštećuje sluh

 

Moramo znati da uz znanstvenu medicinu danas postoji pučka medicina,kao i alternativna,pa i nadri liječnici,kao i neki proizvođači „lijekova“.koriste mnoge supstancije koje se prodaju kao lijekovi. U mnogim takvim proizvode ne nalaze se tvari koje se deklariraju i reklamiraju ili su u neznatnim i nedjelotvornim količinama.

Sa stanovišta farmakologije- znanosti o lijekovima,na prvoj stranici piše:“Pojam otrova kvalitativno je istovjetan s pojmom lijeka.Razlika je samo kvantitativna. Supstancija u maloj količini može predstavljati lijek, a u velikoj otrov!“. Svaki lijek je neka supstancija,a nema bezopasnih supstancija pa postoje štetni načini njihovog korištenja. Zbog toga uporaba svakog lijeka (supstancije) zahtijeva pomno poznavanje prije uporabe. Često čujemo pitanje je li ovaj lijek dobar i bolji od onoga, ili dobio sam iz inozemstva ili od rođaka lijek,mogu li uzimati i očekuju odgovor.

Činjenica je da još postoje ne izlječive bolesti i da još ne postoji lijek za sve bolesti,pa zbog togo postoji „ poigravanje“ s nadom bolesnika. U posljednje vrijeme mnogi lijekovi koji su se koristili desetljećima,primjerice oko 60 lijekova za liječenje čira u želucu i crijevu ,danas se više ne rabe,jer je 1995.godine prihvaćen međunarodni dogovor da se liječi samo 7 dana sa 3 lijeka, pa tako moraju postupati svi liječnici.

 

Sada se neki lijekovi reklamiraju i na televiziji,nekada je to bilo zabranjeno,ali su popustili agresivnoj industriji lijekova, i opravdavaju se tako da na koncu reklame piše i brzo čita uputa pitajte svog liječnika ili ljekarnika koju nitko ne primijeni, pa koriste kao da su to bombone.

 

U svakom lijeku nađe se uputa ispisana sitnim slovima na nekoliko stranica,a često se i liječnik teško snalazi,a kamo li laik.U nekim uputama dio o djelovanju lijeka napisan kraće,a o kontraindikacijama opširno, pa nas to može samo uplašiti,ali se industrija time odriče odgovornosti.

Pri uzimanju bilo kojeg lijeka treba znati koji LIJEK,jer postoji isti lijek pod različitim tvorničkim imenima,pa kako ,kada, koliko, kako dugo,koliko puta,prije ili poslije jela,u kom obliku uzimati i ako se uzimaju 2 ili više lijeka potrebna je pozornost, jer mogu djelovati pojačano ili suprotno. U nekim tabletama ima 2 ili 3 lijeka pa ako se doda jedan onda se povisuje doza,pa se u takvom slučaju može stanje bolesnika pogoršati umjesto liječiti.. Jedan profesor medicine dobio je moždani udar,Mijenjali su se liječnici i svaki je propisao neki lijek, pa se broj lijekova povisio do 17. Sada je nastao problem koji lijek da uzima i pozvali su farmakologa koji je počeo brojati i kad je došao do sedmog lijeka upitao je:“Je li kolega još živ?“.Kazao je, kolege propisujete li treći lijek to je kao da držite tigra za rep!

 

Svaki lijek djeluje na drugačiji način i nužno je dobro poznavanje sastava i djelovanja svakog lijeka,ali ima i teže ili manje komplikacije,ponekada ovisi uzima li se s nekim drugim lijekom,a neki lijekovi za neke pacijente različite dobi i spola mogu imati i kontraindikacije ili se na njih može postati alergičan ili se neki lijek može predozirati. Lijekovi protiv bolova (antireumatici) mogu izazvati čir u gastrointestinalnom traktu.,a lijekovi protiv ugrušaka mogu dovesti do iskrvarenja,ako se predoziraju ili ne kontroliraju..Zbog nekih lijekova ne smije se izlagati suncu,a zbog D vitamina treba se izlagati suncu.

 

Kada se radi o antibioticima onda je poznato da ne djeluju na Viruse,a mnogi pokušavaju liječiti se samoinicijativno i tako bakterije postanu otporne i kada treba takav antibiotik ponovno,koji može spasiti život onda ne djeluje! Mnogi zbog žgaravice uzimaju Gastal bolo kada. Međutim gastal se mora uzimati natašte ili 2 sata nakon jela. Kašalj nije bolest već je obrana da se očiste dišni putovi,pa postoje sirupi za kašalj,da bi se izbacila sluz .ili sirupi protiv suhog kašlja da bi se smanjio ili zaustavio. To je teško pogoditi i često se postiže suprotan učinak, pa je ponekad bolje popiti toplu vodu ili čaj nego sirup.Poseban su problem lijekovi koji nadoknađuju manjak u tijelu,kao što su hormonalni lijekovi –kortikosteroidi-hormon sa 42 djelovaja,hormoni štitnjače,insulin ili ženski hormoni, kada treba biti posebno oprezan i koristiti ih pravilno i točno određenoj dozi i uz stalno praćenje nalaza i konzultaciju s liječnikom koji je predložio takvo liječenje… nepravilno uzimanje takvih lijekova može znatno pogoršati i ugroziti zdravlje pa čak i život.

 

Mnogi bolesnici ili pacijenti uzimaju samoinicijativno neke lijekove, ili alternativne pripravke,a to ne kažu liječniku i cijelo liječenje može biti ne učinkovito ili opasno

Mnogi koriste minerale i vitamine u pripravcima s različitim dozama i mješavinama. Ako ste zdravi to ne činite, već se pravilno hranite i neće vam biti potrebni,jer mogu se neki vitamini predozirati,kao što previše C vitamina može izazvati zadebljanje krvnih žila, što nije poželjno. .

 

Ne gutajte više lijekova zajedno,ne uzimajte lijek bez liječnika ljekarnika i kontrole,ne uzimajte ništa samoinicijativno ,ako niste izvrsno upoznati s lijekom, nećete ugroziti svoje zdravlje,a lijek će biti LIJEK.

 

Imate li pitanje uputite ga nedjeljom u 16 sati radiju 98,1 telefonom na broj 330 330.

 

Piše:mr. sc. Dragoljub Kocić,dr.med. Intenist-emeritus.

Related Post

ŠTO JE BULIMIJA ?

Autor - 18/07/2012 0
Činjenice o bulimiji Bulimija (naziv nastao od grčkih riječi “bik” i “glad”) je poremećaj hranjenja karakteriziran prejedanjem (osoba jede kao…

ŠTO JE ALERGIJA

Autor - 21/03/2012 0
Svjetska zdravstvena organizacija u ovom stoljeću traži da se zdravstvo posveti sprječavanju i liječenju alergija jer su one u sve…