LJETO,ODMOR I NAŠE ZDRAVLJE

811 0

21.LIPNJA JE PRVI DAN LJETA OVE GODINE. Susrećemo li se tijekom ljeta s različitim opasnostima za osobno zdravlje? I neka mala zdravstvena tegoba može nam pokvariti cijeli nestrpljivo,očekivan, ali zaslužen, godišnji odmor.

 

Svoje zdravlje ne osjećamo ali bolest osjećamo,jer u bolest,kao i u pravu ljubav treba reagirati prije-osjetimo ih tek onda kada nas obuzmu! Malu bolest držati za veliku i neće biti komplikacija. Zbog toga pozor! Ljeto je prijatelj,ali i neprijatelj našemu zdravlju. Tko je gospodar svoje volje on je gospodar i svojeg zdravlja ,pa se tegobe mogu spriječiti ili posve izliječiti! Što nam zapravo prijeti u ljetno doba?

 

– .SUNCE, kaže se:“ tko se sunca krije bolje da ga nije!“. Danas se to mora ispraviti,jer je znanstveno dokazano da prejako i dugo sunčanje potiče pokretanje pigmenta u koži,pa može izazvati rak.Posebice je opasno za djecu koja u kasnijem životu mogu imati najteži rak-melanom,koji je danas u svijetu i u nas u porastu. Sunce može izazvati upalu kože do teških opeklina.Osobe s manje pigmenta i one s madežima trebaju smanjiti vrijeme izlaganja suncu. Opasno je izležavati se na suncu ili zaspati. Ne izlagati se suncu od 11 do 15 sati! Nositi kape ili šešir,posebice djeca,kao i tamne naočale. Prije sunčanja koristiti zaštitne kreme,losione sa zaštitnim faktorom.. Broj 10,30 ili 50 ne znači jaču zaštitu od sunčanih zraka , već broj ukazuje da nakon primjene možete se izložiti suncu 10.30 ili 50 minuta! Nakon toga se morate ukloniti i ponovno koristiti sredstvo za zaštitu.

Kada se radi o zdravlju onda je dovoljno u danu samo 20 minuta izlaganja suncu, razumno sunčanje potiče stvaranje D vitamina

 

– OPEKLINE,koje se jave prvog do petog dana izlaganja kože suncu i čine svjetlosnu erupciju kože,čak do plikova prelaskom u II stupanj.Ne treba do toga doći uporabom zaštite Koristi se hladne obloge da se smiri upala.

 

– SUNČANICA,Duže izlaganje suncu može dovesti do vrućice čak preko 40 stupnjeva C, do suhe i tople kože,posebice ako glava nije pokriven,pa do gubitka svijesti (kolapsa)Takvu osobu treba odvesti u hlad da miruje ,staviti hladni oblog i davati dosta tekućine.

 

– TOPLOTNI UDAR, Izlaganje visokim temperaturama, na primjer ulazak u zatvoreni automobil, koji je bio na suncu,u kome temperatura može dostići preko 60 stupnjeva C,može se javiti nemir ,iscrpljenost,glavobolja, umor,mučnina,ošamućenost, grčevi u mišićima,vlažna, blijeda i ljepljiva koža,ubrzano bilo ,pad krvnog tlaka zbog gubitka tekućine i soli znojenjem.,pa takvo stanje može biti i smrtno.Učinkovito je osobu poleći u hladu,davati žličicu po žličicu hladne vode ili ½ žličice soli u čaju ili tekućini,a zatim pozvati hitnu medicinsku pomoć

 

– OTRTOVANJE HRANOM, Naše zdravlje ovisi o hrani koju unosimo u tijelo.Važno je pogledati deklaraciju ,o rokovima trajnosti namirnice,jer se hrana brže kvari ljeti,posebice morski plodovi,ako nije čuvana u hladnjaku. Posebna pozornost je potrebna kod uporabe vode. U ugostiteljskim objektima ane dozvoliti stavljanje leda u piće,jer je nepoznato od kakve vode je načinjen.Jesti samo kuhanu hranu.Izbjegavati sirovo i neoprano voće,sir,kreme,sladoled-pravljen s jajima.Ne ulaziti u more ili tople kupke zagrijan na suncu ili odmah nakon jela dok ne prođu 2 sata!Iz toplih kupki su mnoge zbog pada krvnog tlaka morali iznijeti!ne ostajati dugo u toploj vodi!

 

– LIJEKOVI, osobe koje uzimaju lijekove za sniženje tlaka u toploj kupki mogu zbog većeg sniženja izgubiti svijest,a čak se utopiti. Neki drugi lijekovi kao antibiotici, sulfonamidi mogu kao i neke kreme ili losioni ostaviti fleke-mrlje na koži.

 

– NEUGODNI PRATITELJI LJETA KOJI DODIJAVAJU,kao što su

 

– KOMARCI-ubadaju nas samo ženke! Svrbež i bol mogu nas patiti, ali ne treba početi s češanjem Preventivno koristiti repelent ,spray ili ulje.

– KRPELJI, nisu svi krpelji zaraženi,već samo 3 od 1000.U prirodi krpelj osjeti golu kožu i kroz 6 sati traži stanište na tijelu i tada ih treba tražiti i skidati.Prethodno kroz 1 sat politi ga uljem ili kremom i tada pažljivo s glavom skinuti bez da se pojavi krv.Zaražen krpelj može nakon 14 dana koliko traje inkubacija izazvati upalu mozga –meningoencephalitis ili „leimsku bolest“-koja može biti smrtna.. Blaže forme mogu biti t.z.ljetna gripa koju izaziva krpelj.

– OSE, ubadaju. U SAD godišnje umru 20 osoba,ali tek nakon 500 uboda. Ose ubadaju smo u obrani..Njihov otrov je lužnat,a ocat neutralizira njihov otrov.

– PČELE, ne trpe parfeme i šarenu odjeću,Njihov otrov je kiseli. Pčelin žalac treba pincetom bez stiskanja izvaditi.Na mjesto uboda staviti vatu s toplom vodom u kojoj je rastopljena soda bikarbona. Iz iskustva pčelara navlažena tableta aspirina sprječava bl,.kasnije ,kap ulja lavande smanjuje otoklinu.

– ZMIJE- nisu sve otrovne,otrovne su riđovka i poskok.Riđovkin otrov izaziva bol.mučninu,povraćanje,ali ne ubija.Poskok je najopasnija zmija otrovnica a prepoznaje se po malom rogu na glavi.u prirodi ne pomicati kamenje,pred sobom lupkati štapom i svaka zmija će se ukloniti Ugriz se poznaje po 2 paralelne ranice. Ne isisavati otrov!Ne stavljajte led,ali se može odmah isprati vodom! Nazovite odmah hitnu pomoć

– MEDUZA,nakon što opeku na mjesto staviti toplu vodu s octom!

– MORSKI JEŽ, pincetom vaditi trn,a stavljati oblogu s toplom vodom!

 

– UGANUĆA, staviti čvrsto povoj u vidu osmice na zglob,a iznad oblog od hladne vode ili leda.,a kod jačeg otjecanja javiti se liječniku.

 

– STRES,oko priprema ,izbora mjesta za odmor i svega drugog ja najteže izbjeći!

 

Odlaskom na odmor što ne zaboraviti,a što ponijeti? Toplomjer,pincetu,vatu,zavoj,ocat, sodu bikarbonu,tablete panadaon,heparinsku kremu,repelent i sinopen kremu. Stupanj oporavka i odmora na moru je najučinkovitiji u trećem tjednu,a kraći odmor od 3 tjedna nema takav učinak!

 

Osobe s povišenim, krvnim tlakom od 200/115 ne bi trebale ići na more u ljeto,niti zrakoplovom na daleka putovanja koji leti preko 7ooo metara nadmorske visine. Tko hoće čuvati svoje zdravlje,taj nađe način ,a tko neće nađe izgovor ili su mu drugi krivi!

 

Piše:mr.sc.Dragoljub Kocić,dr.med.internist-emeritus

Related Post

ŠTO JE ANOREKSIJA ?

Autor - 29/06/2012 0
U anoreksiji ne pomažu uvjeravanja i dokazivanja, prijetnje ili molbe, davanje usporednih primjera ili kažnjavanje. Više pomaže promjena ponašanja u…

Ulkusna bolest

Autor - 24/04/2013 0
Vrijed želuca ili dvanaestnika,latinski ulcus ventrticuli ili ulcus duodeni su nazivi koji ukazuju na oštećenu sluznicu u želucu ili u…