ŠTO JE ALERGIJA

919 0

Svjetska zdravstvena organizacija u ovom stoljeću traži da se zdravstvo posveti sprječavanju i liječenju alergija jer su one u sve većem porastu, a danas nisu rijetkost ni kod jednomjesečnog djeteta. Primjerice, u Kanadi svaki drugi pacijent ima

neku vrstu alergije.

 

Na pragu smo proljeća, pa dok neki uživaju – alergični plaču, kišu, šmrču, češkaju se, guše se, osjećaju umor ili su dobili “alergijsku” upalu nosne sluznice – rinitis! Rinitis koji nije prepoznat i nije odmah liječen može dovesti do ASTME – najteže alergijske bolest koja za neke ljude predstavlja pakao!

Alergija znači neko drugo STANJE u tijelu do kojeg je došlo ili nasljedno ili je ono stečeno! Ono što uzrokuje alergiju zovemo a l e r g e n! Zanemari li se alergija – postat će gora!

Alergija nije bolest već stanje, ali može biti i smrtonosna! To zovemo anafilaktički šok!

Stečena alergija se može pojaviti na bilo kojem tkivu ili organu u organizmu. Svako godišnje doba može izazvati sezonsku alergiju. Tako, primjerice, u proljeće cvatu trave, ljeti stabla, a u jesen korovi! Zato treba naučiti kalendar cvjetanja određenih biljaka i usporediti ga sa svojim smetnjama. Postoje drugi alergeni – oni u kući, kao što su grinje, žohari, perje, ali i alergeni iz hrane! Promjena okoliša, klime, deterdženata, kozmetike, svijeća, kućni ljubimci, južna voća, hrana iz mora i rijeka – sve to može biti alergen! Velik problem, posebice u proljeće, postala je američka biljka ambrozija koja je vrlo agresivna. Samo jedna stabljika ambrozije proizvede milijun zrnaca peludi koja se mogu proširiti i do šezdeset kilometara. Nju treba čupati s korijenom.

Ima li netko u obitelji neku alergiju, njihovi potomci mogu imati težu alergiju, a takvu zovemo atopija! Danas je poznata i “uredska alergija”. U Engleskoj 40% zaposlenih u uredima pokazuju znakove umora, nadražene oči, grebanje u grlu, glavobolju – što se pripisivalo stresu, a u stvari je ustanovljeno da OZON koji ispuštaju aparati za fotokopiranje, pisači i telefaksi mogu izazvati alergiju, alergičnima pogoršati astmu, ali i naškoditi zdravima!

Stručnjaci ne upozoravaju da se ovog proljeća očekuje najgora sezona alergija u zadnjih 10 godina! Zbog velikog broja čimbenika i uzročnika alergije se često ne prepoznaju, pa se pacijenti izlažu brojnim nepotrebnim pretragama ili, što je još gore, nepoželjnim lijekovima!

Nii u jednoj grani medicine nisu moguće brojne pogreške kao u alergiji, pa je “liječenje” alergije kao hodanje po rubu ponora jer simptomi i smetnje traju što zbunjuje i pacijente i liječnike! Alergija se ne javlja u prvom kontaktu s alergenom već tek u ponovljenom. Tako netko jede godinama mahune, a onda se odjednom pojavi osip – koprivnjača ili se rabi jedan deterdžent dugo vremena, a odjednom se dobije ekzem na koži dlanova i šaka!

Kako je alergija stanje, treba naglasiti da je alergija neizlječiva bolest, ali se pravilnim dijagnosticiranjem, otkrivanjem alergena i njihovim uklanjanjem može postići drugo stanje kao da alergija ne postoji! Treba razlikovati prehladu i gripu od alergije. Ako simptomi traju duže od tjedan dana onda treba pomisliti i na alergiju.

Može li se alergija uspješno liječiti? Samo pravilnom dijagnozom i točno utvrđenim alergenima može se uspješno liječiti. U anafilaktičnom je šoku, koji je, ako se dogodi vrlo hitan slučaj, jedini lijek ADRENALIN!Takozvani “kortikoidi” su lijekovi uglavnom za liječenje AKUTNIH simptoma alergije i ne preporučuju se za dugotrajnu uporabu, posebice ne u injekcijama. Astma je u alergiji vrlo komplicirana i opasna bolest, zahtjeva punu suradnju pacijenta, roditelja i liječnika.

Predlažem i za zdrave nekoliko preventivnih mjera: ne poduzimati ,ako se ne radi o hitnosti, liječenje dok se ne ustanovi brojnim testovima uzročnik alergije. Prozore automobila i kuće ne držati otvorenima da pelud ne ulazi u sobu, posebice NE ujutro! Rublje u sezoni ne sušiti vani. Svaku večer treba isplaknuti kosu prije spavanja. Vani nositi sunčane naočale da se što manje peludi zalijepi na sluznicu oka. Prekomjerno uzimanje kapi za nos može imati štetne posljedice, pa se preporučuje smo kratkotrajna uporaba. U kući koristiti vlažnu krpu za brisanje prašine i obični usisavač. Klima uređaji moraju imati antialergijske filtre. Izbjegavati borak u parku i prirodi. Ne trljati oči i ne kopati po nosu. Nositi maske vani u sezoni! Kućne ljubimce držati vani kao i cvijeće. Na vrh nosnica namazati neku kremu i često je skidati jednokratnim papirnatim rupčićima jer se pelud zalijepi na ulazu nosa, a ne dolazi u dišne putove! Češće prati lice i ruke tekućom vodom. Ukoliko se radi o nekim vrstama hrane ili lijekovima koji uzrokuju smetnje treba duže vremena, barem 4 mjeseca, takve namirnice ne uzimati u bilo kojem obliku,a nakon takve eliminacijske dijete početi uzimati vrlo malu količini i postupno povećavati ako se ne pojavljuju ponovno isti simptomi.

Roditelji, djeca i pučanstvo bi trebali biti dobro upoznati s problemom alergije, a liječnici visoko specijalizirani za alergiju kako alergija ne bi bila težak i vrlo skup, ali i opasan problem.

Za 21.ožujka 2012.

Piše: mr.sc. Dragoljub Kocić, dr. med. – internist-emeritus, alergolog.

Related Post

ZDRAVLJE MUŠKARCA

Autor - 11/01/2012 0
Žalosna je činjenica da muškarci umiru 7 do 8 godina ranije od žena i to od bolesti koje se mogu…