POZNAJEMO LI SVOJU KOŽU I ODRŽAVAMO LI JE ZDRAVOM ?

499 0

Od brojnih organa u našem tijelu najmanje mislimo na svoju kožu. Naša koža u kojoj se nalazimo nije samo futrola. Želimo da se u svojoj koži dobro osjećamo, ali često je zaboravljamo.

Poželjna je samo lijepa i zdrava koža.

Koža ili derma, je neobično važan i prostran organ Ona je ogledalo unutarnjeg zbivanja u našem tijelu, pa je osjetilna na unutarnje i vanjske promjene. Koža ima površinu oko 2 četvorna metra i teška je oko 4 kg. Na očnim kapcima je najtanja,a na petama je 100 puta deblja, kao i na tabanima i leđima, a na vršcima prstiju je nepromjenjiva i karakteristična do konca života.

U ljudskom životu do 7o godina izgubi se preko 20 kilograma kože!Koža se stalno gubi i stvara, a s vremenom stari, nabora se i suši. Boja naše kože ovisi o brojnim čimbenicima, kao što su nasljedne obiteljske karakteristike, rasa, količina pigmenta, prokrvljenost i debljina kože,a posebice o dobi. Boja kože se može promijeniti izlaganjem na suncu zbog UV zračenja, ili zbog nekih bolesti (žutica), upale, slabokrvnosti, zbog alergije, osipa, gljivica tumora i raka.

Naša koža kao kompliciran organ,sastoji se od površinskog obnovljivog sloja,i potkožnog s masnim tkivom,pigmentom, žlijezdama, dlakama i noktima, u kome je smješteno 135 osjetila! Dvije stotine tisuća pora na tabanima svakoga dana u čarape uštrcaju oko 60 ml tekućine-znoja, što je raj za bakterije i gljivice zadužene za „rajski miris“koji se osjeti na ne njegovanim stopalima i mogu „pojesti“ nokte.Temperatura kože nije jednaka pa je u pazuhu 37 stupnjeva Celzijevih,a na vrhu nosa 22.

Dok je naša koža cijela i neoštećena ima važnu obrambenu ulogu kao imunosni organ. Svako oštećenje kože, pa i najmanji ubod za pravnike je tjelesno oštećenje.Koža je sposobna da stvara protutijela na razne alergene i do 10 puta više nego u drugim tkivima organizma. Zato alergijske testove izvodima na koži podlaktice.

Na našoj koži obitava bakterija-stafilokok, koja čuva našu kožu održavanjem kiselosti na ph 5, kao zdrava razina kiselosti. Klimatske promjene, djelovanje vjetra, vlage, zagađenog zraka, pušenje, sunca i promjena temperature izazivaju vidljive promjene prvo na našoj koži! Na koži se stvaraju mrlje, pjege, isušenost, svrbež, akne, bore i slično, koje se starenjem pojačavaju.To se posebice događa nakon 30 godine kada koža stari pod utjecajem sunčevih zraka, što zovemo fotostarenje kože. Nakon 40 godina počinje kronološko starenje, a u žena nakon 50 godina počinje hormonsko starenje kože. Za fotostarenje odgovorne su UV zrake sunca, koje prodiru duboko u kožu slabeći obrambenu sposobnost pa je ljeti češći HERPES. Proces fotostarenja se najprije vidi na dekolteu, licu i brazde na koži ribara koji su izloženi suncu. Zato je potrebno izbjegavati pretjerano sunčanje, posebice važno za djecu. Jako izlaganje djece suncu, može u kasnijoj dobi izazvati rak kože, koji je danas nažalost sve češći. Isto tako treba pregledavati madeže na koži i uočavati svaku promjenu, zbog opasnosti prelaska u melanom, koji je najteži i najopasniji oblik raka.

Da bi naša koža ostala lijepa i zdrava, glatka i meka, sačuvala prirodni sjaj i svježinu bez bora, potrebno je upoznati tip svoje kože, kao i voditi trajnu njegu i brigu o koži! Treba pregledavati cijelu kožu, a ne samo kožu lica.

Održavanje higijene, kupanje i tuširanje imaju vrlo važnu ulogu u održavanju zdravlja, posebice kože, koju je najvažnije održavati vlažnom!

Vlažnost kože mora se postići izvana i iznutra.Naše tijelo je sastavljeno 70% od vode, pa je svakodnevno pijenje vode za održavanje dobrog metabolizma najvažnije, jer dolazi do ispiranja štetnih supstanci iz tijela.

Voda može kožu učvrstiti, napeti i pospješiti obnavljanje. Redovitim,dovoljnim i pravilnim unošenjem vode mogu se izliječiti mnogi problemi i bolesti kože. Nanošenje vode na koži izvana ima sličnu ulogu hidratacije! Voda ne smije kupanjem i tuširanjem biti previše topla, a prečesto pranje, sapuni i deterdženti,pjenušave kupke mogu biti štetni. Pozornim ispiranjem, nježnim brisanjem, čišćenjem kože odstranjujemo prašinu,nečistoće i mrtve stanice kože. Ne učinimo li to svakodnevno prljavština se nakuplja i zatvara pore, ometa izlučivanje loja koji zaostaje u porama pa se smanjuje zaštitni sloj kože i prestaje štiti od brojnih agresivnih i infektivnih čimbenika. To dovodi do suhe kože, ljuštenja, svrbeži, bora i akna!

Prehrana mora biti bogata svježim povrćem i voćem, jedenjem hrane bogate šećerima i mastima uz STRES znatno doprinosi gubljenju elastičnosti i ljepoti kože. Kozmetička sredstva za njegu kože birati prema tipu svoje kože a ne prema reklamama, najbolje provjerenim prirodnim sredstvima u vidu losiona, krema spreja, ulja i gela. Čuvajte i njegujte svoju kožu, jer je važna u očuvanju našeg zdravlja,a samo njegovana koža je lijepa i zdrava koža Za 2.5.2012.

Piše: mr. Dragoljub Kocić, dr.med.

Related Post

KOMUNIKACIJA I NAŠE ZDRAVLJE 2

Autor - 07/11/2012 0
SVJETSKI HUMANITARNI DAN – DAN ZABORAVLJENIH LJUDI – OBILJEŽAVA SE SVAKE GODINE 23.STUDENOG,A 25.ZAPOČINJE MEĐUNARODNI TJEDAN PRIJATELJSTVA I MEĐUNARODNI DAN…