17. OBLJETNICA BLJESKA

587 0

OKUČANI, 1. svibanj 2012. – Danas je u Okučnima, rekli bi skromno i više protokolarno, obilježena 17. obljetnica vojno-redarstvene Akcije „Bljesak“. Među malobrojnim mještanima Okučana koji su došli obilježiti ovu dobro isplaniranu i

izvanredno provedenu vojno-redarstvenu akciju bilo je malo onih koji s oružjem u ruci oslobodili zapadnu Slavoniju.

 

U ime državnog vrha vijenac i svijeće u Spomen-parku hrvatskim vitezovima u Okučanima položio je predsjednik Sabora Boris Šprem. U protokolarnom dijelu vijence su položila izaslanstva Oružanih snaga, ravnateljstva Policije, Brodsko-posavske županije i Udruge roditelja poginulih branitelja.

Osim Borisa Šprema u Okučanima su bili, kao izaslanik predsjednika Ive Josipovića, general pukovnik Drago Lovrić i izaslanik premijera Zorana Milanovića, ministar obrane Ante Kotromanović. Bili su tu i članovi bivše Vlade na čelu s bivšom premijerkom Jadrankom Kosor i bivšim predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom.

Povodom obljetnice vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ predsjednik Ivo Josipović jučer je primio zapovjednike postrojbi koje su sudjelovale u akciji, koja je počela 1. svibnja 1995. godine, a završila idući dan.

U Bljesku su život izgubila 42 hrvatska branitelja, a 162 je ranjeno. „Bljesak“ je omogućio povratak prognanika na oslobođeno područje, normalizaciju prometa autocestom i željezničkom prugom, te početak obnove. Vojno-redarstvena operacija Bljesak prethodila je operaciji Oluja koja je slijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelome svom području.

Nakon polaganja vijenaca Boris Šprem je otvorio Županijske športske igre, a u župnoj crkvi sv. Vida misu zadušnicu predvodio je biskup Jezerinac.

 

 

Related Post

Djedovi Božićnjaci

Autor - 28/12/2011 0
Djedovi Božićnjaci su ovih božićnih blagdana razveselili brojne okučanske mališane podjelivši im 452 paketića.