ACA VIDAKOVIĆ: Općina Okučani ide u dobrom smjeru

5105 0

Autor Franjo Samardžić, Foto Franjo Samardžić, Općina Okučani

OKUČANI,  16,  lipnja  2020. – Obilježavanje Dana općine   tradicionalno je  prilika da se govori o postignućima  u proteklih godinu dana i planovima  za naredno razdoblje. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća jučer je načelnik Aca Vidaković  navodio brojne projekte koji su  realizirani i govorio o onima koju se planiraju realizirati i narednom razdoblju. Nije krio zadovoljstvo postignutim,a  posebno je naglasio dobro postupanje u vrijeme  pandemije koronavirusa.  Potvrdu da se u Općini Okučani dobro radi i  u svakom pogledu unapređuje životna sredina  potvrdili su  župan Danijel Marušić i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić, koji  je na svečanoj sjednici bio i kao izaslanik premijera Andreja Plenković.

Porezna reforma napunila proračun

-Na početku moram napomenuti da je  Proračun Općine Okučani u 2019. godini  bio  11.817.000 kuna što je jako dobar proračun. Isto tako moram napomenuti  da  je   poreznom reformom Vade RH  Općina Okučani  dobila  oko 6 milijuna kuna poreza u fiskalnom izravnavanju. Općina Okučani nema kredita, nema  zajmova, stabilna je Općina  i ima višak prihoda od  488.000 kuna.

Projekti komunalne i društvene infrastrukture

Od realiziranih projekata  koji nabrojat ću samo najznačajnije. Obnova društvenog doma   u Okučanima u  vrijednosti je od  1.635.000 kuna, a rekonstrukcija društvenog doma u Cagama  623.000 kuna.  Uređenje Ulice Kamila Kolba  iznosi 1.127.000 kuna, uređenje ulice Viktorijin prilaz 299.000 kuna, a  uređenje Ulice Josipa Kozarca 250.000 kuna. Asfaltirana je županijske ceste  Okučani-Bodegraj, a vrijednost radova  iznosi 1.560.000 kuna.

Za  završetak kanalizacijske mreže uz pomoć Hrvatskih voda  osigurano je 2,5  milijuna kuna.  Istaknuo bih da ćemo završetkom  tih radova  završit kanalizacijsku mrežu u Okučanima.

Moram napomenuti da je uz pomoć Županije, Ministarstva regionalnog razvoja i Policijske uprave  brodsko-posavske  i Doma zdravlja Nova Gradiška  u  zadnje dvije godine  za energetsku obnovu njihovih zgrada i  zgrade osnovne škole,    utrošeno 7.035.000 kuna.  To su sredstva  dobivena iz EU fondova. što je nama jako drago.

Udruge nositelji društvenog života

Rad udruga na području općine je u proteklih godinu dana bio jako dobar. Hvala na tome  svim predsjednicima i članovima udruga koje djeluju na našem području jer su  udruge  te koje su nositelji  kulturnog, sportskog  i društvenog života  u našoj općini.

Program „Zaželi“ zapošljava i skrbi za stare i nemoćne

Za  našu općinu  jako je bitan  program „Zaželi“    koji smo provodili  s općinama Stara Gradiška, Gornji Bogićevci i Cernik   i   LAG-om zapadna Slavonija.   Program je  završen 1. travnja 2020. godine . Njegova vrijednost je bila 3.200.000 kuna.  Nadamo se da ćemo   projekt ponovo dobiti u kolovozu kada će biti raspisan natječaj. Očekujemo da ćemo imati zaposleno 30 osoba i 50 korisnika programa.

Općina Okučani ima program pomoći  starim i nemoćnim osobama koji ide preko Ministarstva za demografiju i socijalnu politiku mladih  u kome imamo zaposlenog jednog i pol djelatnika, što je jako bitno za naše pučanstvo starije dobi.

Potpora školi i roditeljima učenika

Moram zahvaliti Općinskom vijeću Općine Okučani  i Jedinstvenom upravnom odjelu  jer smo  prošle godine donijeli odluku da će roditelji boravak djece   u dječjem vrtiću plaćati samo 300 kuna. U vrtiću imamo oko 40-ero djece. Hvala našim tetama u vrtiću  i ravnateljici za sve što čine za nađu djecu. Moram reći da Općina Okučani izdvaja  oko 450.000 kuna u djecu do prvog razreda osnovne škole.

Osnovna  škola ima jako dobre odnose s Općinom. Hvala ravnateljici na tome. Ove smo godine  za radne bilježnice izdvojili  70.000 kuna, Vlada RH kupila je  knjige i naša djeca su dobila knjige i radni materijal, a da roditelji nisu imali troškova.

Uz pomoć Vlade RH  dajemo   potporu za učenike putnike   koji idu  u školu  u Novu Gradišku. Moramo rješavati problem s gradovima  Lipikom  i Pakracom   kako bi naša djeca mogla tamo ići tamo u školu. Tu također pomažemo roditeljima.

Potpora Županije                 

Uz pomoć predsjednika Županijske kupštine Pere  Ćosića i župana Danijela Marušića nabavili smo za  DVD Okučani  vatrogasno vozilo  u  vrijednosti od 3 milijuna kuna, a koje je   veoma važno  za  brze intervencije i zaštitu  imovine i ljudi.

Što se tiče poljoprivrednika  na području naše općine  oni su  u proteklih godinu i pol dana  koristili  35 paketa mjera  1631 i  mjera za nacionalne manjine,  što je lijepa potpora našim mladim poljoprivrednicima.

Socijalno ugroženim obiteljima  podijeljeno je  120.000 kuna, a 170.000 kuna  dodijelila je Brodsko-posavska županija za ogrjevno drvo.

 

Intervencijski plan Vlade

Pred nama  je program Vlade RH  i intervencijski plan za općine Okučani, Stara Gradiška, Gornji Bogićevci i Dragalić, te   gradove Pakrac i Lipik.  Puno se radujemo tome  planu, a   sredstva idu direktno iz EU. Županijski CTR  sa nama radi  plan koji   treba potaknuti naše poduzetnike i obrtnike.  Imamo željeznički kolodvor u koji je uloženo 300.000  milijuna kuna. moderniziranu prugu Okučani- Novska, istovarne rampe i dva industrijska kolosijeka, a   pripremljenu projektnu dokumentaciju  za Industrijsku zonu. Vrijednost tog projekta je 15 milijuna kuna. Već smo razgovarali  o potporama koje ćemo dobiti.  Vjerujem da ćemo u tijeku ove godine, ili početkom 2021. godine. raspisati natječaj za taj za nas najznačajniji   projekt.

Iz mjere 174 rekonstrukcija  realizira se projekt našeg igrališta  i izgradnja nadstrešnica  na tribini. Taj smo program dobili od EU,  a vrijednost mu je  4.800,000 kuna.

Mi smo općina koja ima preko  2.500 stanovnika i dužni smo osigurati reciklažno dvorište za koje očekujemo  građevinsku dozvolu.

Tu je projekt poduzetničkog inkubatora vrijedan  11.000.000 kuna. Na našem području su potrebne sušare i   hladnjače  za naše poljoprivrednike i obrtnike.

VRO Bljesak i turistički potencijali

Dodao bih da je 25. obljetnica VRO Bljesak, organizirana  i prošla  tiho i mirno   u epidemiološkim  uvjetima  koji su tada  bili.  Jubilarna obljetnica  trebala je  biti značajnije obilježena, da se ne zaboravi ono što je  bilo i oda počast  51 poginulom braniteljima, obilježena je  skromnije zbog  poštivanja epidemioloških uvjeta.

Svake godine u Okučane dolazi 4.000 djece iz  virovitičko-podravske, brodsko-posavske i osječko.baranjske  županije da bi se poklonili  poginulim hrvatskim braniteljima i  posjetili našu crkvu.  Imamo  dosta toga za pokazati i moramo se povezati s općinama Gornji Bogićevci i  Stara Gradiška radi osmišljavanja turističke ponude. Želja nam je da u Rogoljima  imamo školu u prirodi  jer taj projekt možemo dobiti sredstva od EU.

Općina ima projekte i viziju  razvoja

Nadam se da Općina Okučani ide u pravom smjeru. Borit ćemo se maksimalno i zato  moram još jednom pohvaliti Općinsko vijeće  i Jedinstveni upravni odjel i sve  ljude koji sudjeluju u programima, a to su  Brodsko-posavska županija, ministarstvu regionalnog razvoja   i  graditeljstva, a zahvaliti se   Državnom uredu za stambeno zbrinjavanje   koji nam je dao 200.000 kuna  za adaptaciju društvenog doma u  Cagama. Općina Okučani ima projekte, svoj program, imamo potporu od predsjednika  Županijske skupštine i župana u namjeri  da dođemo do sredstava, zaposlimo ljude na našem području  i vratimo one koji su otišli trbuhom za kruhom – kazao je u svom izlaganju načelnik Aca Vidaković.

  Župan Marušić: Moderna općina u koju  bi se mnogi mogli  ugledati

-Svoju političku karijeru sam počeo u općini Okučani, a i moji roditelji žive u selu nedaleko Okučana. Zato  mi je drag svaki uspjeh Općine Okučani   i ljudi. Osobno me veseli  što je suradnja jako dobra sa načelnikom Acom Vidakovićem i predsjednikom Općinskog vijeća Ivicom Pivcem i svim vijećnicima. To su ljudi koji rade u interesu općine. Vidimo od obnovljene škole, društveni domovi, uređen park i prometnice,  a postoji i zavidan društveni život. Bitno je da ovdje žive  nacionalne manjine  s kojima je suradnja izuzetno dobra. Općina Okučani je jedna moderna  općina i mnogi bi se mogli  ugledati  na način kako se ona vodi.

 

Predsjednik Županijske skupštine Ćosić: Ovo područje ima adekvatnu  pomoć nacionalne vlasti 

-Došli smo danas u Okučane odati počast i zahvaliti  se  braniteljima koji su  dali živote u RVO „Bljesak“ u  oslobođenju  okupiranog dijela zapadne Slavonije i Okučana, kao i nestalima i  koji su također  najviše doprinijeli da se okupirano područje vrati u suverenitet RH. Došli smo  pokazati zadovoljstvo kako  se ova općina razvija  i doprinosi poboljšanju života stanovništva.

Ovo je prilika zahvaliti se svima onima koji doprinose razvoju  Općine Okučani u gospodarskom, društvenom  i kulturnom smislu. Prije svega hvala općinskom vodstvu na čelu s načelnikom Acom Vidakovićem, zaposlenicima i općinskim vijećnicima, gospodarstvenicima i poduzetnicima, udrugama i vjerskim zajednicama.  Da je nešto obnovljeno i izgrađeno i se ide u smjeru zdravog i održivog prosperiteta dobro se ovdje vidi.

Primjećuje se da i u svakom smislu se više ulaže u ovu sredinu.  To se prvenstveno odnosi na pomoć aktualne Vlade premijera Plenkovića koja  je Slavoniju i manje razvijene krajeve Hrvatske stavila u prioritet svoga interesa,  posebice kroz projekt Slavonija.  Ova Vlada je reformom poreznog sustava značajno povećala  proračune gradova i općina. U 2019. godini  u brodsko-posavskoj županiji su se proračuni lokalnih jedinica ostvarili sa 162,3 milijuna kuna  više u odnosu na  2017. godinu.

Mogu čestitati na vrijednim projektima   u ovoj sredini  i izraziti zadovoljstvo na  pozitivnoj sinergiji na relaciji Općina, Županija i Država – kazao je predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić.

Related Post