„LJETO U KNJIŽNICI 2015.“

733 0

NOVA GRADIŠKA, 9. srpnja 2015. – Jasminka Klikić, odgajateljica u Dječjem vrtiću i Branko Kolić, viši knjižničar, danas su na Dječjem odjelu Gradske knjižnice za djecu priredili još jedno kreativno druženje u sklopu ovogodišnjeg

„Ljeta u knjižnici“.

Kreativna radionica pod nazivom Prinčevi i princeze u hrvatskim narodnim pripovijetkama bila je prilika novogradiškim mališanima za još jedno prijepodnevno druženje.

Glazbeni uvod u radionicu priredila je Nina Makovičić, učenica OŠ „MATO Lovrak“ i Osnovne glazbene škole svirajući na flauti glazbu iz vremena prinčeva.

Branko Kolić je djeci govorio o porijeklu usmene narodne pripovijetke koje datira iz vremena dolaska Hrvata na ove prostore, a potom u vremenu križara, Templara i Turaka.

Kazao je da u pripovijetkama dominira humanost, moralnost i sretan završetak i istaknuo da su hrvatske pripovijetke ispunjene bićima i čudovištima ovih krajeva koja ne postoje u pripovijetkama drugih naroda. Govorio je djeci o basnama i bajkama. Basne, kazao je, karakterizira borba malog čovjeka i velikih sila u ovom slučaju zmajeva, dok su bajke priče u kojima životinje kroz svoje likove prikazuju ljude i njihove dobre i loše osobine. Istaknuo je da su sve to priče iz kojih se može nešto naučiti.

Djeca su imala na raspolaganju obilje materijala s kojim su mogla iskazati svoju kreativnost izrađujući prinčeve, princeze i dvorce.

Related Post

LJETO U KNJIŽNICI

Autor - 05/08/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 4. kolovoza 2014. – Na radost novogradiških djece Gradska knjižnica Nova Gradiška na Dječjem odjelu nastavlja s radionicama…

LJETO U KNJIŽNICI 2013.

Autor - 04/07/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 4. srpanj 2013. – Tradicionalna manifestacija „Ljeto u knjižnici“ ove se godine održava dvanaesti oputa na radost novogradiške…