MAJSTOR FIŠA

1039 0

NOVA GRADIŠKA, 8. svibanj 2012. – Osvojenim 3. mjestom na 16. državnom prvenstvu u kuhanju fiš paprikaša u kotliću održanom u subotu u Osijeku, gdje je predstavljao Turističku zajednicu Nova Gradiška, ŽELJKO MATIJEVIĆ još se

jednom potvrdio kao vrstan majstor u spravljanju ove gurmanske delicije slavonske i baranjske kuhinje. To je još jedno, među tridesetak priznanja, koje je osvojio na brojnim natjecanjima koja se održavaju od Koprivnice do Osijeka, a koja su ga svrstala među najbolje fiš majstore u državi.

 

U Osijeku je bio kao predstavnik Turističke zajednice Nove Gradiške. s Vinkom Smoljancem iz Vrbja, kao predstavnikom Turističke zajednice općine Vrbje, bio je jedini natjecatelj s novogradiškog područja.

Iako je uvijek volio kuhati slučajno se, na nagovor kuma Stjepana Filipa, našao na fišijadi u Slavonskom Brodu 2005. godine, a da mu kuhanje fiš paprikaša i natjecanja postanu nezaobilazni dio života doprinio je i brat Miroslav, također vrstan fiš majstor.

– Budući da sam već imao ljubav prema kuhanju, a svidjelo mi se druženje s ljudima, fišijade su postale značajan dio mog života. Uslijedila su brojna natjecanja i priznanja. U Garešnici, na drugom natjecanju na kom sam sudjelovao bio sam najbolji. Od tada sam redovan natjecatelj na svim okupljanjima i natjecanjima u pravljenju fiš paprikaša i uvijek sam među nagrađenima – priča Željko Matijević.

Pitali smo ga što sve treba za spravljanje kvalitetnog fiš paprikaša. Evo njegovog recepta.

Uz kvalitetnu ribu, šarana, soma i štuku, potrebna je kvalitetna domaća slatka i ljuta paprika. Za fiš od 5 litara vode potrebno je 2 kilograma šarana, 75 dekagrama soma i 25 dekagrama štuke, temeljac od crvenog luka, 2,5 decilitara paradajza i malo vina.

Željko slatku papriku nabavlja iz Košačeva, a ljutu kod obitelji u Bodovaljcima. Kaže da se dobar fiš vidi i po tome što ne „potopne“, odnosno sastojci se ne slegnu na dno kotlića. Željko se zahvaljuje na potpori koju dobiva od Grada Nova Gradiška i gradonačelnika Josipa Vukovića, te Dinke Matijević i Turističke zajednice grada Nova Gradiška.

Related Post