Tunjina kuća

3744 0

OPG Staklarević i „Tunjina kuća“ u idiličnom Eko-etno selu Stara Kapela zoran su primjer mogućnosti koje Slavonija nudi u seoskom turizmu.

Zahvaljujući vizionarima i entuzijastima, a mora se istaknuti, uz potporu općine Nova Kapela, Brodsko-posavske županije, Ministarstva turizma i brojnih drugih organizacija i udruga, te pojedinaca, Stara Kapela, selo na rubu života i nestanka, za samo nekoliko godina postalo je tražena turistička destinacija u Slavoniji.

 

Eko-etno selo Stara Kapela zato je i primjer koji se ističe u Priručniku za bavljenje seoskim turizmom – korak po korak, autora Roberta Bačca.

„Tunjina kuća“ OPG-a Staklarević primjer je za isti priručnik, namijenjen svima onima koji se bave ili se namjeravaju baviti seoskim turizmom. Nastala je na starom obiteljskom imanju. U život su, kako naglašavaju vlasnici Marija i Antun Staklarević, vratili staro „didovo ognjište“. Da bi se to ostvarilo trebalo je dosta truda, ideja, odlučnosti i upornosti. „Tunjina kuća“ uklopila se u Eko-etno Stara Kapela i njegove sadržaje na padinama Požeške gore. I ne samo to, velik je korak naprijed u ukupnoj i osebujnoj turističkoj ponudi.

 

U staroj kući, obnovljenoj u autohtonom stilu, „Tunjina kuća“ omogućava smještaj u dva udobna apartmana opremljena starinskim krevetima, ručno rađenim posteljinama, ormarima, staklenicima, te mnoštvom predmeta koje su naše bake i djedovi koristili u svakodnevnom životu.

 

Na imanju je i vinski podrum s kušaonicom za 50-tak gostiju kao i dvorana za 100 gostiju.. Uz slavonske tamburaše tu se može uživati u slavonskim gastronomskim delicijama i okrijepiti dobrom kapljicom.

 

„Tunjina kuća“ nalazi se u prekrasnom prirodnom okruženju. Pješačke i biciklističke staze, uređena odmorišta i vidikovci čekaju vas na okolnim brežuljcima. Na obiteljskom ribnjaku, odmor od svakodnevne žurbe omogućen je uz ribolov u miru i tišini. Za goste željne aktivnijeg odmora nudi se rekreativno i rehabilitacijsko jahanje.

Tijekom godine organiziraju se razne manifestacije i sudjelovanje u slavonskim narodnim običajima kao što su svinjokolje, branje kukuruza, branje starih sorta voća, kuhanje pekmeza, pečenje kruha u krušnoj peći.

 

Fotografija često više govori od teksta pa ćemo ovaj prilog bogato popratiti fotografijama ambijenta „Tunjine kuće“ iz arhiva Novogradiškog godišnjaka, i fotografijama koje nam je ustupio Antun Staklarević.

 

TEL: 035/361-299 , 035/381-023

MOB: 091/507-5265, 091/891-1756

e-mail: marija.staklarevic@gmail.com

WEB: www.starakapela.com

“Tunjinu kuću” otvorili su 2011. godine Niko Bulić, direktor TZH i Župan Danijel Marušić

Related Post

TSG BOŠNJAK

Autor - 19/08/2013 0
Za kvalitetno pivo najvažnija je kakvoća vode, kažu Bošnjaci VRBJE/SIČICE – Vrući ljetni dani i hladno pivo, po mišljenju većine…

SLAVONSKOBRODSKA FIŠIJADA

Autor - 05/07/2014 0
SLAVONSKI BROD, 4. srpnja 2014. – Pobjednik ovogodišnje slavonskobrodske fišijade je Josip Kitanović iz Velike Kopanice, drugo mjesto je osvojio…